Aracın amortisörün de arıza meydana geldiği zaman. aracın yol tutuşu zorlaşır ve aracın savrulma tehlikesi. ile karşı karşıya kalır.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
Yol tutuşu yüksek olan bir araç, düz yolda olduğu kadar virajlarda da çok iyi bir performans göstererek savrulmalara engel olur. Yol tutuşunu etkileyen faktörler temel faktörler; aerodinamik, lastik, ağırlık merkezi, süspansiyon, şasi direnci ve Electronic Stability Program (ESP) şeklinde sıralanabilir.
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Yol tutuşunu arttırmak için araçlara spor yay (spor süspansiyon) takılır. Bunlar arazi ve asfalt yollar için farklılık gösterir. Asfalt zemin için aracı yere yaklaştıran, toprak zemin için ise aracı havaya kaldıran spor süspansiyon seçilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Aracın yol tutuş özelliği, genellikle virajlarda aracın nasıl tepki verdiği ile anlaşılabilir. Çok iyi bir yol tutuş özelliğine sahip olan araçlar, virajlarda yüksek hızda bile savrulmadan gidebilir. Bu araçlarda sürücünün aracın hâkimiyetini kaybetme olasılığı da oldukça düşüktür.
Aracınızdaki mekanik ve süspansiyon sistemlerden kaynalanabilecek aksaklıklar, direksiyon ve araç yönünün aynı doğrultuda olmamasına yol açar. Bu gibi bozukluklar lastiklerin yanı sıra aracın süspansiyon ve döner aksam parçalarında da hasara neden olabilir.
Lastiğin yol yüzeyiyle temas eden kısmı da dahil olmak üzere bir dizi faktör çekiş gücünü etkiler. Basitçe ifade etmek gerekirse, daha geniş bir lastik daha geniş bir yüzey alanına ve teorik olarak en yüksek çekiş gücüne sahiptir.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör Arızaları; farklı şekillerde görülebilmektedir. Örneğin; amortisörde yağ kaçağı sorunu olabilir, amortisör bağlantılarında sorun olabilir, amortisör gövdesi hasar görmüş olabilir, amortisörün bağlantı uçlarında sorun olabilir, amortisör piston mili paslanabilir veya amortisör bir anda kilitlenebilir.
Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır. Fakat elektriksel sisteme sahip amortisörleri bazı durumlarda tamir ettirmek yenisini almaktan daha hesaplı olacaktır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Henüz yakın tarihte muayene almış bir araç, amortisör konusunda sorunsuzdur, gibi bir durum söz konusu değildir. Araç sahibi, amortisörün sorunu olduğundan şüpheleniyorsa derhal servise başvurmalıdır. Patlak veya kusurlu bir amortisör muayene sırasında araç sahiplerine, herhangi bir sorun teşkil etmez.
Ön Takım Nedir ? Ön Takım ; aracımızı kullanırken güvenli, emniyetli sürüşümüzü sağlayan aracımızın ön ve arka alt tarafında bulunan parçalardır. Bunlar amortisörler, salıncaklar, direksiyon kutusu, viraj demiri, askı rotları, rot başları gibi çeşitli parçaların kontrol test ve değişim işlemidir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer. Oto lastikler daha kısa sürede ömrünü tamamlar. Motor zorlanacağı için yakıt tüketim miktarı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri