Ana arı, daha larva döneminden itibaren işçi ve evci arılardan farklı bir şekilde besleniyor. Bu nedenle işçi arı en fazla altı hafta, erkek arı da altı ay yaşayabilirken ana arı altı yıla kadar yaşayabiliyor.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
✓ Normal koşullarda 5-7 yıl yaşayabilirler. ✓ Verimli bir arıcılık için mümkünse her yıl, en geç 2 yılda bir bal mevsimi sonrası ana arı değiştirilmelidir.
Kovandaki diğer arılar, herhangi bir tehlike anında kraliçe arıyı korur. Ancak bazen kovanda ana arıya karşı başkaldıran bir grup arı çıkabilir. Bu durumda anayı savunan tarafa karşı isyancı taraf üstün gelirse kovanın eski kraliçesi öldürülür.
Ana Arısı Var Olan Kovana Yeni Ana Arı Vermek
Onun için kovana yeni ana verirken ilk önce kovana doğal koku verilmeli ve yeni ana arı,3-4 gün kafesin içinde kovanda bekletilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kraliçe kazara öldüğünde veya yumurta bırakması yavaşladığında işçi arılar yeni bir kraliçe adayı (supersedure) yetiştirmeye başlarlar. Yeni kraliçe kuluçkadan çıktığında -yeni bir koloni kurulmadığı halde- çiftleşmeye ve yumurta bırakmaya başlar.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır. Gözler işçi arılar tarafından önceden temizlenir ve ana arı her göze birer yumurta yumurtlar ve dik bir şekilde yapıştırır.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Mevsime bağlı değişmekle birlikte genç ve kaliteli bir ana arı günde 1500-2000 adet yumurta yumurtlar.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşmeyi kontrol altına alabilmek ve kaliteli ana arı yetiştirmek için izole edilmiş bölgeler seçilmelidir.
Kovan içinde normal koşullarda bir tane bulunur. Ana arı döllenmiş yumurtadan oluşan dişi bireydir. Yumurtlama yeteneği en üst düzeydedir. Buna karşın yavrularına bakma ve besleme yeteneğine sahip değildir.
Petekte işçi arı gözlerinde ve ana arı memesi başlangıçlarında birden fazla yumurtanın olması yalancı ananın oluştuğunun göstergesidir. Müdahale edilmemiş veya kısa sürede tespit edilememiş yalancılamış kovanlarda, işçi petek gözlerinde düzensiz haldeki erkek arı yavruları ve arı nüfusunda azalma görülür.
1-Ana arı petek gözlerine yumurta atarken boş gözlerin çok olması. 2-Ana arının apdomen kısmının normalden daha uzun olması. 3-Ana arının tüylerinin dökülmesi. 4-Ana arının ayaklarının fazlaca beyaz olması.
Alerjinin yanı sıra arının kaç kez soktuğu, yaşanılan belirtilerin şiddetinde etkili olan bir diğer faktördür. Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve yalnızca bir kez sokabilir. Fakat eşek arıları ve yaban arıları gibi farklı türdeki arılar birden fazla kez sokabilir ve sonrasında yaşamaya devam edebilirler.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Taranov (1973) ana arı kalitesini, ana arının çıkış ağırlığına göre yorumlamış, 200 mg dolayında çıkış ağırlığına sahip ana arıyı “kaliteli”, 220 mg'dan daha yüksek çıkış ağırlığına sahip ana arıyı ise “çok kaliteli” olarak tanımlamıştır.
Bal, mumu ve arı sütü üretmezler. 2000-3000 yumurta bırakır. Bu sayı ortalama 1500-2000'dir. olan işçi arı gözlerine döllü yumurta, geniş olan erkek arı gözlerine dölsüz yumurta bırakır.
Vücut yapısı olarak işçi arıdan büyük, ana arıdan küçük görünüşlüdür. Kovandaki tek fonksiyonu ana arının döllenmesini gerçekleştirmektir. Bu dölleme işi de sadece bir tek erkek arıya nasip olur. Genellikle kışın kovanlarda erkek arı bulunmaz.
Çiftleşme; havanın açık, güneşli ve rüzgarsız olduğu günlerde genellikle öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında 10-30 metre yükseklikte gerçekleşir. Ana arı çıkardığı sesler ve ürettiği feromonlar sayesinde erkek arıları cezbeder. Erkek arılar ana arıyı havada bularak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.
Ana arısız kovanlara ana arı kazandırmak için pek çok yöntem vardır. Kuvvetli koloniden üzerinde hem yumurta ve hem de larva bulunan arılı bir çerçeve çıkarılıp boş bir kovana veya arı- ları silkildikten sonra anasız kovana konulursa, arılar yumurta ve larvalardan kendilerine ana arı yapabilirler.
pupa haline gelir. Pupa dönemi prepupa dönemi ile birlikte ana arıda 7, işçi arıda 12 ve erkek arıda ise 15 gündür. Yumurtlamadan itibaren 8. günün sonunda arı larvası içeren gözün ağzı kapanır.
Çevre ısısı, arı aileleri üzerine oldukça etkili bir faktördür. 10 ˚C' nin altındaki ve 36 ˚C 'nin üzerindeki sıcaklık dereceleri arıların faaliyetlerini durdurur. Bal arıları, 10 ˚C civarında uçma yeteneklerini kaybetmeye başlarlar ve 7 ˚C ise tamamıyla hareketsizleşirler ( Öder, 1989).
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Kovanda bulunan arılar ana arısız oldukları için yumurtalardan ya da larvalardan bir kısmını ana arı yapmak için hazırlığa başlarlar. Çerçevenin verilişinden yaklaşık 15-16 gün sonra yeni ana arı yetişmiş olur. Çıkan ve kovana hakim olan ana arı bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıkar ve sonra yumurtlamaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri