Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Tohumların uzun süre saklanabilmesi için kuru, serin ve ışık almayan bir ortamda tutulmaları gerekmektedir. Güzelce kurutulan tohumlar kısa süreli saklama için bez keselere konarak etiketlenir ve ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda saklamaya alınır.
Tohumunuz boş ise veya çok eskiyse ne yapsanız çimlenmez. Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Tohumun kendisi ise ebeveyn bitkinin bünyesinde gerçekleşen büyüme ve gelişme olaylarının son ürünüdür. Bitkinin yaşam döngüsü içinde, önce bitkinin çeşitli büyüme noktalarından vejetatif büyümesi, sonra da, çiçeklerin oluşumu ve tohum üretimi gerçekleşir.
Çiçek açan bitkiler belirli bir süre çiçekli kalır. Yavaş yavaş çiçekler solmaya, dökülmeye başlar. Artık tohumlar oluşmaya başlamıştır. Tohumun içerisine girdiği kap da kurumaya başlar, sararır, kahverengileşir ve kurur.
İlgili 27 soru bulundu
günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır. kadar ekilebilir, diğer aylar ekim kasım, tohumlar direkt yerlerine ekilir.
Fazla su verilirse çürür, sıcaklık verirse de kavrulur. Tohumun çimlenmek için güneş ışığına ve toprağa ihtiyacı yoktur çünkü embriyonun çimlenmesini sağlayacak besin tohum içerisinde besin dokusunda saklıdır. Ancak daha sonra besine ihtiyaç duyar, güneş ve besin desteği gerekir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Tohum oluşumu, açık tohumlular ve kapalı tohumlular bitkileri dahil olmak üzere tohumlu bitkilerde üreme sürecinin bir parçasıdır. Tohumlar olgunlaşmış yumurta hücresinin, polen tarafından döllenme ve ana bitki içindeki bir miktar büyümenin ürünüdür.
Hibrit tohumlardan hasat zamanında tohum alınabilir, ekildiklerinde başarılı bir şekilde bitkiler geliştirilebilir. Fakat hibrit tohumlar tekrar kullanıldıklarında orijinal hibritler kadar verim vermezler ve her tohumdan farklı bitkiler gelişir.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
Kozmos, kadife çiçeği, petunya ve şebboy gibi çiçeklerin tohumları canlılığını birkaç yıl koruyabilir. Maydanozun ise hemen ekilmesi gerekir. Özetle tohumların çimlenme oranı, zamanla azalmaya devam eder ve sonunda yeni tohum satın almanız gerekecektir.
Kuruyan tohumların serin ve asla nemlenmeyecekleri bir ortamda muhafaza edilmeleri gerekir. Baklagiller gibi kolay böceklenen tohumlarda iyice kurutulmuş tohumların naylon ve ağzı kapalı poşetlerde buzdolabının bir köşesinde saklanması en iyi sonucu verir.
Tohumlar genellikle karanlıkta çimlenirler. Çimlenme için ışığa gerek duyulmaz sadece oksijen, yeterli miktarda su ve sıcaklık tohumun çimlenmesi için yeterlidir.
Hibrit Tohum Nasıl Anlaşılır? Piyasada bulunan, pakete giren, üzerinde bir marka bulunan ve “5553 sayılı tohumculuk kanununa uygun olarak hazırlanmış ve ilaçlanmıştır, yemeklik olarak ve hayvan yemi olarak kullanılamaz” ibaresi bulunduran tüm tohumlar hibrit özelliği taşıyor.
Tohum: Embriyosu olan ve döllenme sonucu meydana gelen generatif üreme organıdır. Tohumluk: Yeni bir bitki meydana getirebilen generatif (tohum) veya vegetatif (çelik, yumru, rizom, soğan gibi) bitki kısımlarına tohumluk denir.
Hibrit tohum aynı tür ama yakın akraba olmayan iki farklı çeşitin defaatle evlendirilip, iki bireyin de en iyi özelliklerini, tek bir tohumda toplamak üzere yapılır. Bu işlem yıllarca sürebilir. Hibrit tohum daha kaliteli ve daha verimli olduğu için tercih edilir.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır.
Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
Tohumlar ekildikten sonra üzeri toprakla kapatılır ve suyu verilir. Toprağın nemini koruması için üzeri poşet veya bir bezle kapatılır. Saksının güneş alan bir noktada olması ve belli aralıklarla sulanması önemlidir.
Kurumamış olan tohumu iyi bir yerde kurutmanız gerekir. Tohumun bu süre içerisinde kesinlikle ıslanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda tohumun nem alacak ve aşırı sıcak ortamlarda tutulmaması gerekmektedir. Tohumları iyi bir şekilde muhafaza edebilmeniz için hava geçirmeyen kapları tercih edebilirsiniz.
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi vermek üzere tohumdan çıkarak serbest hale geçmesine denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri