Anne ölüm oranı ise; Bir toplumda belli bir zaman zarfında gebelik sırasında, doğum esnasında ve doğumdan sonraki 42 gün içinde ölen kadın sayısının aynı toplumda aynı süredeki canlı doğum sayısına bölümüdür.
Daha teknik ve detaylı bir tanımla bu oranda belirli bir sürede bir hastalık nedeniyle veya genel olarak var olan ölüm sayısının, aynı süredeki mevcut ortalamaya bölünüp 1000 ile çarpılması sonucu ulaşılan orandır.
Mortalite oranı veya kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır.
Perinatal Ölüm Hızı=Bir toplumda, bir yılda ölü doğan veya canlı doğup 0-7 günlük ölen bebek sayısı/Aynı toplumda aynı süre içindeki toplam (canlı+ölü) doğum sayısı) x k (1000) (9).
İlgili 45 soru bulundu
Anne Ölüm Oranı: Yüz bin canlı doğumdaki anne ölümü sayısını ifade eder. Anne ölümleri genelde anne ölüm oranı ile takip edilmektedir. Anne Ölüm Hızı: Üreme çağındaki (15-49 yaş) bin kadın başına ölen anne sayısını ifade etmektedir.
bebek sayısına aynı yıl içerisinde gerçekleşen ölü doğum sayısı eklenerek aynı yılda meydana gelen toplam doğum sayısının oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir. 364. gün içinde ölen bebek sayısının aynı toplumda aynı yıl içerisinde canlı doğan bebek sayısına oranının 1.000 ile çarpımı sonucu elde edilir.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Primer atak hızı: İlk vakanın saptanmasından itibaren en uzun bir kuluçka süresi içinde saptanan vaka sayısının, duyarlı kişi sayısına bölümü ile elde edilir. Sekonder atak hızı: En uzun ikinci kuluçka süresi içinde görülen vaka sayısını, duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Hayat tabloları yaşama ve ölüm istatistiklerine göre elde edilen sonuçlardan her bir yaşta bir yıl içerisinde kaç kişinin hayatta kalacağının, kaç kişinin öleceğinin öngörüldüğü tablolardır.
Perinatal mortalite hızı ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile orantılıdır. Her yıl dünyada 2,6 milyonun üzerinde 28 haftanın ve 1000 g üstü ölü doğum olmaktadır (4,5).
Buna göre mortalite hızı hastalık nedeniyle ölüm gerçekleştiğinde bunun nüfusa bölünmesi ile hesaplanır. Mortalite oranına genel olarak kaba ölüm hızı da denilmektedir. Mortalite oranı ise çoğunlukla senelik olarak hesaplanır. Bu oran ise 1000 kişide ölüm sayısının hesaplanması olarak yapılır.
Öz. Amaç: Bebek ölüm hızı bir yılda, birinci yaş gününden önce ölen bebek sayısının o yıl canlı doğan bebek sayısına bölünmesi ile elde edilen bir ölçüttür.
Kaba ölüm hızı, bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade etmektedir. Kaba ölüm hızı, 2014 yılında binde 5,1 iken 2015 yılında binde 5,2'ye yükseldi. Diğer bir ifade ile 2014 yılında bin kişi başına 5,1 ölüm düşerken, 2015 yılında bin kişi başına 5,2 ölüm düştü.
Doğum oranı, (kaba doğum hızı), bir yılda doğan canlı bebek sayısını yıl ortası nüfusa bölünmesi ve 1000 ile çarpılmasıyla bulunan oran. 1000 nüfus başına bir yıldaki doğum miktarını oransal olarak verir.
3.ÖLÜM DÜZEYİNİ BELİRLEYEN ÖLÇÜTLER (MORTALİTE ÖLÇÜTLERİ)
Herhangi bir yaş grubundaki ölüm sayısının, toplam ölüm sayısına bölünmesiyle bulunur. Gelişmiş ülkelerde 5 yaş altı orantılı ölüm hızı %5'in altında, %50 yaş üzeri orantılı ölüm hızı %90'ın üzerindedir.
Sekonder Atak Hızı: Hastalığın ikinci inkübasyon süresi içinde hastalanan kişileri gösteren ölçüttür. Hastalığın, ikinci en uzun inkübasyon süresi içinde görülen vaka sayısının duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt. Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Prevalans, epidemiyoloji ve birçok sosyal tıp biliminde sıklıkla kullanılır. Yalın şekilde prevalans nüfusta var olan hasta sayısının, risk altındaki nüfusun sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Toplumda hastalığın düzeyini gösteren ölçütlerden biri. Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplam nüfus) bölünmesi ile elde edilir.
Bir sağlık olayının toplum içindeki görülme sıklığını ölçmek için kullanılır. Belirli bir zamanda meydana gelen olay sayısının, olayın olduğu toplumun sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Primer Atak Hızı: Primer olgu sayısı/risk altındaki duyarlı kişi sayısı Salgının boyutunu verir. İlk olgu (indeks olgu) görüldükten sonra o hastalık için en uzun kuluçka dönemi içinde görülen tüm olgular aynı kaynaktan bulaşmış kabul edilir. Sekonder Atak Hızı: İnfeksiyonun ne kadar yayıldığını gösterir.
Erken neonatal ölüm hızı: 0-7 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır. Geç neonatal ölüm hızı: 8-28 günlük ölümler için geçerlidir. Paydada canlı doğum sayısı vardır.
Bu oran 1000 kişide ölüm sayısının hesaplanmasıdır. Belli bir süre içerisinde hastalık sebebi ile ya da kendiliğinden gelişen ölüm oranlarının mevcut durumdaki ortalamaya bölünerek sonrasında sonucun 1000 ile çarpılması sayesinde elde edilmektedir. Oranlar çoğunlukla senelik bir şekilde hesaplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri