ANA testi ile söz konusu antikorların varlığı teşhis edilebilir ve vücudun herhangi bir otoimmün hastalığa sahip olup olmadığı araştırılır. Buna karşılık; pozitif sonuç alınan her ANA testi kişinin otoimmün hastalığa sahip olduğunu kanıtlamaz. Bazı durumlarda sağlıklı bireylerde de ANA testi pozitif sonuç verebilir.
Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, Sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklara sahip hastaların, kanlarında bulunur.
ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu test, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. ANA testi, indirekt immünfloresans mikroskobisi veya ELİSA denilen enzimatik immünabsorban analiz gibi yöntemlerle yapılabilir.
SLE taramasına ilk olarak ANA testi ile başlanır ve günümüzde en önemli tanısal test hala ANA testidir, çünkü negatif bir test sonucu bu hastalığı dışlatabilmektedir. Ancak, yanlış pozitif ANA testi gereksiz tıbbi değerlendirmelerin en sık nedeni olup, ayrıca hasta için ciddi anksiyete kaynağıdır.
İlgili 36 soru bulundu
“Otoimmün hastalıklar kendiliğinden geçer mi?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu hastalıklar kendiliğinde geçmez ve bir dizi tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerektirir.
ANA Testine Nasıl Hazırlanılır ? Özel bir hazırlık gerekli değildir. Ancak doğum kontrol hapları, prokainamid ve tiyazid diüretikleri gibi bazı ilaçlar bu testin doğruluğunu etkiler.
Titrelerin artması örneğin 1:320 olması ise pozitif sonuç olup antinükleer antikor konsantrasyonunun yükseldiğini gösterir. ANA testi sonucunun pozitif çıkması bir otoimmün hastalığı düşündürebilirse de tanıyı koymaya yardımcı olmak için başka spesifik testlere gerek vardır.
NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME RANDEVULARI BİR HAFTA İÇİNDE VERİLİR.VE RAPOR SONUÇLARI ÇEKİM GÜNÜNDEN SONRA EN GEÇ ÜÇ GÜN İÇİNDE VERİLİR. TIBBİ BİYOLOJİDE ÇALIŞILAN TESTLER 10-20 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLİR. NOT: BU LİSTEDE BELİRTİLMEYEN TETKİK VE TEST SONUÇLARI AYNI GÜN İÇERİSİNDE VERİLİR.
Pozitif anti-Mi-2 antikorları olan hastalarda genellikle daha hafif bir miyopati, daha düşük interstisyel akciğer hastalığı (ILD) ve malignite riski vardır.
ANA Testi Nasıl Yorumlanmalıdır? Test sonuçları pozitif çıktığında titre şeklinde rapor edilir. ANA titresinin 1/40 ve daha az olması normal olarak kabul edilir. ANA titresi arttıkça, normal kişilerde görülme sıklığı azalmaktadır.
Örneğin bir kişinin COVID-19 hastalığı geçirip geçirmediği, yapılan antikor testiyle anlaşılabilir. Kişinin kanında COVID-19 hastalığına karşı antikor bulunursa, yani test pozitif çıkarsa, bu kişi hastalığı geçirmiş ya da geçiriyor denilebilir.
Anti Nükleer Antikor Testi olarak da tanımlanan ena profili testi insan vücudunda yer alan antikor düzeylerinin tespit edilmesinde uygulanan tıbbi bir test türüdür. Kan testi olarak da bilinen bu test üzerinden ilk olarak vücudun kol veya farklı bölgelerinden düşük oranda kan numunesi elde edilir.
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir.
Çok basit bir ifadeyle eğer referans aralığı 0 ile 1 ise 1'in üzerindeki her değer pozitif, altrındaki her değer negatif sonuç anlamına gelir. Değer 1'in altındaysa pozitif değilsinizdir, konuyu uzatmayın.
HEp-2 hücre, antijenler yüzlerce bir yerli protein dizisi, ana 1 tespiti için ideal bir alt-tabaka üretmektedir. Insan serumunda ANA tespiti bağ dokusu hastalıkları için önemli bir tarama aracı ve IIF ANA 1 test için referans yöntemdir.
Romatoloji Muayenesi
Varsa daha önceden yapılan test ve tahlilleri inceler. Ardından vücutta iltihap olup olmadığına dair fizik muayene yapar. Ağrılı, sert ve şişmiş tüm eklemleri, kemik ve kas dokularını inceler. Tedavi plânlaması için MR taraması, kan testi ya da radyolojik taramalar istemektedir.
Antikor testi ne zaman yapılır? Antikor testi, genellikle COVID-19'dan tamamen iyileştikten sonra yapılır, antikor testine uygunluk, testlerin mevcudiyetine bağlı olarak değişebilir. Bir sağlık profesyoneli, genellikle bir parmaktan veya koldaki bir damardan kan örneği alır.
Ailede diyabetli, kolesterol sorunu olan, tansiyon hastası ya da obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkikleri mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı bir genetik mirasa rağmen yaşam biçimi sağlıklı yaşam kriterlerinin dışındaysa, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka bu konuda tarama testleri yapılmalıdır.
Romatoloji hekimleri romatizmal hastalıkların (eklemler, yumuşak dokular, kalıtsal bağ dokusu hastalıkları, otoimmün hastalıklar) tanı ve tedavisiyle ilgilenirler.
Anti-Ro52, otoimmün karaciğer hastalığı, miyozit ve inflamatuar sistemik hastalıklar gibi birkaç farklı otoimmün durumla ilişkilidir. Hamilelikte, SSA/Ro52'ye karşı antikorlar, fetüste kardiyak aritmi ve kalp bloğu ile ilişkilidir.
Kandaki ilaç düzeyi, ilacın tedavi edici özelliğini ve yan etkilerini belirlemek için incelenebilir. Antiepileptikler, antibiyotikler, digoksin, teofilin, parasetamol gibi yüzlerce farklı ilacın kandaki düzeyine bakılarak ilaç hakkında daha fazla bilgiye ulaşılabilir.
Antikorlar antijenleri çepeçevre sararak zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların etki göstermesine mani olur. Kompleman sistemi gibi bağışıklık sisteminin hücre dışı elemanları antikorlar sayesinde mikroorganizmaların üzerine yapışarak öldürülmelerini sağlar.
Anti- yoğun ince benekli 70 antikorlar (Anti DFS 70) anti nükleer antikor (ANA) ilişkili romatizmal hastalık belirtisi göstermeyen, ANA pozitif sağlıklı kişilerde yaygın olarak görülür, sağlıklı kontrollerin ayırımında önemli bir belirteçtir (4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri