Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır. Öğrenciler yeteri kadar çabalarsa tüm bölümleri yazabilir tüm meslekleri seçebilir.
Liselerde okuyan kişilerin imam müezzin gibi hocalık vasfı üstlenecek meslek dallarını tercih ettiği görülmektedir. Bunların yanında burada okuyan kişilerin Kur'an kursu hocası ya da vaiz veren hoca olarak görev yaptığı da bilinmektedir. İmam hatip liselerinde giriş sırasında herhangi bir engel yaşanmamaktadır.
Yılmaz, "İmam hatip liselerimizde, temel İslam bilimleri ile birlikte fen ve sosyal bilimler, uluslararası, yabancı diller, musiki, spor, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar, hafızlık, teknoloji olmak üzere 8 farklı program uyguluyoruz." dedi.
İyi bir Kuran kursu hocası olmak için üniversitede 2 ya da 4 yıllık İlahiyat Bölümü okunmalıdır. Fakat imam hatip lisesi mezunları da Kuran kursu öğreticisi olarak çalışabilir. Kuran kursu hocası olmak isteyen devlet memurlarının ise ek eğitim almalarına gerek yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
İslami ilimler bölümü mezunları pedagojik formasyon alarak ilk ve orta dereceli okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, imam-hatip liselerinde de meslek dersleri (Kur'an, Arapça, hadis, tefsir, akait, kelam vb.) öğretmeni olabilir. Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır.
İmam Hatip liseleri aynı zamanda mesleğe hazırlayan meslek liseleridir. İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
DHBT'ye katılacak adayların ilgili öğrenim düzeyinde KPSS Genel Yetenek- Genel Kültür oturumuna katılmaları zorunlu olduğundan DHBT'ye ortaöğretim düzeyinde katılacak adayların KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru tarihlerinde KPSS Ortaöğretim Sınavı başvurularını yapmaları zorunludur.
İlköğretimden sonra dört yıl süreli eğitim veren, yatılı ve gündüzlü olarak karma eğitim ile kız imam hatip bölümlerinin bulunduğu kuruluşlardır. Ortaokul 5. sınıftan itibaren öğrenci kabul etmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösterir.
Cevap-1: Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksiklikler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.
İmam hatip lisesi mezunu olan adaylar DHBT'ye girebilmektedir. Son sınıfta olan ve sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olan adaylar da sınava girebilmektedir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için okunan lisenin özel önemi olmasa da imam hatip lisesi mezunları daha avantajlıdır.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, Anadolu imam hatip liselerine diğer okul türlerinden, her sınıfta geçişin önü açıldı. Ayrıca diğer okul türlerinde de birbirleri arasında nakil ve geçiş yapılabilecek.
İmam-Hatip mezunları polis de olamayacak.
16 İmam Hatip Lisesi mezunları Polis Okullarına gidebiliyor mu? Evet, gidebiliyorlar.
2021 yılında diyanet tarafından belirlenen şartlara göre bir kişi imam olması için en az lise mezunu olması gerekmektedir. Liseden ayrı olarak da ön lisans veya lisans mezunu olması gerekmektedir. Bitirmiş olduğu lisans bölümleri ilahiyat olması gerekir. Aynı zamanda bu kişilerde KPSS ve DHBT şartları da aranmaktadır.
Endüstri meslek lisesi 9 sınıfını başarıyla bitiren öğrencilerin 10.sınıfa geçişte kendi okul türünde farklı bir Endüstri Meslek Lisesine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine, İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Liselere geçiş yapması mümkündür.
Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
Türkiye kamuoyunda İmam-Hatip Okulları'nın okul ve öğrenci sayısıyla alakalı tartışmalar sıkça yapılmaktadır. 2021-2022 istatistiklerine göre bugün Türkiye'de devlet okulu olarak ortaokul ve lise sayısı toplamı 31.740'tır. Bu okulların 4.313 tanesi İmam-Hatip Okuludur.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir.
DHBT'ye katılacak adayların kendi öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması da zorunludur. DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır.
TYT sınavından 150 puan ve üzerinde alan kişiler bölüm tercihinde bulunabilirler. Mezun oldukları alanlarla bağlantılı olarak devamı olacak nitelikte olan bu bölümleri seçebilmeleri göz önüne alınarak ek puanları ile tercihte bulunabilirler. Bu sisteme ek puanlı yerleştirme sistemi denmektedir.
51015 İmam Hatip Lisesi, 51023 Anadolu İmam Hatip Lisesi 56062, 51031 İmam Hatip Okulu mezunu öğrenciler ise Gazetecilik, Hemşirelik, Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri gibi kara Harp Okulu'na başvuramıyor.
(Anadolu, Meslek ve İmam Hatip). 4 Meslek Lisesi ya da 5 Anadolu Lisesi yazamazsınız. Aynı türden 3 okul yazdıktan sonra diğer türleri yazma zorunluluğu yoktur. Örneğin; 3 Anadolu Lisesi yazıp 4 ve 5. tercihlere Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Lisesi yazma zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri