Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
[1] Başına getirildiği şartlı cümledeki yargının doğru veya doğal görüldüğünü fakat bunun yeterli olmadığını anlatan bir söz.
Bu kelimenin her nedense mi, hernedense mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı her nedense şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Herhalde kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "herhalde" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise heralde şeklindedir.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
İlgili 43 soru bulundu
Yapılan en büyük yazım hatalarından biri bu kelimeyi birleşik olarak yazmaktır. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, bu kelimenin doğru yazılışı, 'Her biri' biçiminde değerlendirilmektedir.
Kelimenin okunuşu yani konuşma dilinde kullanım şekli de tıpkı yazımı gibidir. Her bir kelimesini herbir şeklinde yazmak doğru olmaz. Çünkü bu sözcük her bir şeklinde yani ayrı olarak yazılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Sivrisinek sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği konusunda detayları derledik. Sivrisinek herkesin kullandığı bir kelimedir. Sivrisinek sözcüğünün anlamları dışında TDK'ya göre doğru yazılma şekli de bulunuyor. Sivrisinek kelimesinin doğru yazılışı "sivrisinek" şeklinde olmalıdır.
TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Her yerde kelimesi birçok kişi tarafından hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde sık sık kullanılmaktadır. Ancak yazı içerisinde her yerde kelimesinin yazımında hataya düşülmektedir. Türk Dil Kurumuna göre her yerde kelimesi ayrı ayrı yazılmalıdır.
Hür insan, hür yaşayan, hürriyetine düşkün olan bu kişinin isim kökeni Türkçedir.
Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
TDK'ya göre her zaman kelimesinin yazılışı bitişik değildir. Kişiler bu kelimeyi bitişik yazarak yazım yanlışı yapabiliyor. Fakat her zaman kelimesi mutlaka ayrı şekilde yazılmalıdır. TDK'ya göre her zaman kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
İkide bir ile aynı anlama gelir. Bu kelime genellikle iki de birde şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikide birde şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Hareket edebilen dikenlerle örtülü, yuvarlak kalker kabuklu, derisi dikenlilerden bir yumuşakçadır. Bu kelime genellikle deniz kestanesi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizkestanesi şeklinde olmalıdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
a. Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları: başağırlık, başbakan, başbayan, başçavuş, başeser, başfiyat, başhekim, başhemşire, başkahraman, başkent, başkomutan, başköşe, başmüfettiş, başöğretmen, başparmak, başpehlivan, başrol, başsavcı, başyazar vb.
Türk Dil Kurumu da bu sözcük için doğru yazımın ne olduğuna dair açıklama yapmıştır. Ardı sıra sözcüğü bir ikileme olup her ne koşulda olursa olsun ayrı bir şekilde yazılması gerekmektedir. Sözcüğün doğru yazımı şu şekildedir; "ardı sıra".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri