Varikosel 10-15 yaş arasında çoğu zamanda 12 yaşında ortaya çıkar ve erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 15'inde görülür. İnfertil (kısır) erkeklerde görülme oranı ise %20-40 kadardır.
Genellikle ergenlik öncesi veya ergenlik çağında görülür. On yaşından küçük çocuklarda seyrektir ve ergenlik döneminden sonra ise nadiren oluşur. Varikosel vakalarının büyük çoğunluğu sol testiste meydana gelir. Varikosel genellikle ağrılı değildir ve tedavi gerektirmez ancak bazı durumlarda tedavi başlanabilir.
Varikosel, skrotumda ağrı, şişme, testislerde sıcaklık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Zaman içerisinde varikoselin neden olduğu damarlardaki genişleme, dışarıdan görülecek kadar belirginleşebilir. Varikosel belirtileri şöyle sıralanır: Testislerde rahatsızlık hissi ve keskin ağrı
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Dr. Onur Telli, çocuklarda varikosel hakkında bilgi verdi. Varikosel 10 yaş altında yüzde 1 oranında, 10 yaş üstünde ergenlik döneminde yüzde 11 oranında görülebilen bir hastalıktır. Pek çok ebeveynin, çocuklarda ya da ergenlik döneminde görülmediğini düşündüğü bu sorun erken yaşta tespit edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Varikosel her zaman kısırlığa yol açar mı? Hayır, açmaz. Normal erkek popülasyonun dörtte birinde hafif-orta varikosel bulunabilir. Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Dik duruşta veya ıkınma sırasında daha fazla hissedilebilen, skrotumda şişmiş ve dolaşmış damarların varlığı varikoseli düşündürür. Şişmiş damarlar bir torbası gibi hissedebilir. Boyutlarını karşılaştırmak için her iki testis de incelenmelidir. Varikoselden etkilenen testis genellikle daha küçüktür.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Grade (Evre) I Varikosel: İstirahatte iken belirti vermeyen, ıkınma ile tespit edilen varikoseldir. Grade (Evre) II Varikosel: Ayakta iken toplayıcı damarlar muayene ile ele gelebilir fakat gözle fark edilmez. Grade (Evre) III Varikosel: Ikınma gerektirmeksizin dışarıdan gözle fark edilebilen varikoseldir.
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi etmezsek ilerleyerek testis boyutları küçülebilir, varikosel boyutu artabilir, sperm parametrelerinde daha fazla azalma olabilir ve ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır” dedi.
Venöz yetmezliği olmayan kılcal-küçük varis hastalarında, tedaviden 1-2 hafta sonra aktif spora başlanabilir. Venöz yetmezliği ve buna bağlı büyük varisleri olan hastalar ise tedaviden sonra 1 ay kadar spordan kaçınmalıdır.
Varikosel ameliyatı sonrası dönemde bir günlük istirahat sonrası günlük faaliyetler yerine getirilebilir. Yaklaşık 2 hafta sonra aktif cinsel hayata ve yaklaşık 4 hafta sonra ağır iş hayatı ve egzersize dönüş mümkündür. Ameliyat sonrası dönemde 3 ayda bir olarak spermogram ile takip yapılır.
İleri derecede varikosel testis boyutlarında küçülme ve testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Varikosel testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikoseller tüm erkeklerin %15'inde görülür ve kısırlık vakalarının %30'unun sebebidir.
Varikosel genellikle sperm fonksiyonlarını etkileyen bir hastalıktır. Bu bölgedeki damar genişlemesiyle beraber testisin sperm fonksiyonlarını bozar ancak hormonal seviyeye olan etkileri bilinmektedir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri