Bir trisiklik antidepresan olan klomipramin (Anafranil) OKB tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. Son yıllarda geliştirilen serotonin geri alım inhibitörleri (fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, paroksetin, sitalopram gibi) de obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde etkili ilaçlardır.
OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) tedavisinde farmakoterapinin esasını klomipramin (Anafranil) ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) oluşturur.
OKB de İlaç Tedavisi:
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
ANAFRANİL ile tedavi edilebilen fizyolojik durumlar arasında yetişkinlerde tekrarlanan uyku ataklarına (narkolepsi) eşlik eden kas zayıflığı (katapleksi) tedavisi yer almaktadır.
OKB tedavisi için genellikle ilaçlar veya psikoterapi kullanılır. Her ikisinin de kullanıldığı durumlar olabilir. İlaç tedavisinde kullanılan antidepresanlar, beyindeki serotonin seviyesini artırarak OKB belirtilerini hafifletir. OKB tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, en yaygın kullanılan psikoterapi türüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Trisiklik antidepresanlar, anksiyete bozukluğu tedavisinde ilk kullanılan ve en çok araştırma yapılmış ilaçlardır. Bunların serotonin ve norepinefrin geri alımında kısa dönem etkileri vardır. Klomipramin (Anafranil) obsesif kompülsif bozuklukta en etkili trisiklik antidepresan olup, çok güçlü bir serotonerjik ilaçtır.
Yan etkileri, yorgunluk, uyku bozuklukları, ajitasyon, anksiyete, kabızlık, ağız kuruluğu gibi depresyon belirtilerinden ayırt etmek sıklıkla zor olmaktadır. Eğer şiddetli nörolojik veya psikiyatrik reaksiyonlar görülürse ANAFRANİL kesilmelidir.
a)Trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar (Laroxyl,Anafranil,Tofranil,İnsidon,İnsomin,Triptilin,Stablon,)tüm hekimlerce yazılabilir.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir.
Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
Klomipramin, Anafranil altında satılan bir trisiklik antidepresandır. (TCA). Obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, majör depresif bozukluk ve kronik ağrı tedavisinde kullanılır. 25 yaş altı kişilerde intihar riskini artırabilir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavisi veya bilişsel davranışçı terapisi olan psikoterapi yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Her iki yöntemde kişinin durumuna göre başarılı sonuçlar verebilir. Her ikisinin birlikte kullanıldığı, yani kombine edildiği tedavi yöntemi ise daha başarılı sonuçlar verir.
Psikiyatride kullanılan antidepresanlar (Cipram, cipralex, efexor, lustral, paxil, prozac, anafranil vb..), antipsikotikler (risperdal, zyprexa, zeldox, seroquel vb..), duygudurum düzenleyiciler (lityum, depakin, convulex, tegretol vb..) bağımlılık yapmazlar.
Fluoksetin (Prozac), Paroxetin (Paxil), Sertralin (Lustral), Fluvoxamine (Faverin), Citalopram (Citol), Essitalopram (Cipralex) gibi ilaçlar psikiyatristlerin en tercih ettiği selektif serotonin geri alım inhibitörleridir.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Hafif anksiyete ya da gündelik hayatta karşılaşılan durumlar karşısında yaşanan kaygı ve endişe durumlarında kişiler stres yönetimi, rahatlama teknikleri, egzersiz, davranış değişiklikleri ya da sosyalleşme gibi yöntemlerle önlem alabilir.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
Anksiyete, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilen bir rahatsızlıktır. Ancak genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Anksiyetenin en şiddetli şekli olan panik ataklar, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak bu durumlar nadirdir.
Tanının netleştirilmesinin ardından tedavi, kişiye özel olarak ilaçla ve bilişsel davranış terapisi ile uygulanır. İlaçlı tedavide beyindeki serotonin düzeyinin dengelenmesi için yaygın olarak antidepresan ilaçlar kullanılır. İlaçlı tedavinin etki göstermesi yaklaşık 3 ila 4 ay kadar sürer.
Takıntılardan Kurtulmak Mümkün Mü? Takıntı, psikolojik kaynaklı bir rahatsızlıktır ve tedavisi elbette mümkündür. Bu noktada ilk anlamamız gereken şey takıntının boyutu ve bizi nasıl etkilediğidir. Takıntıların bireyin yaşamını olumsuz etkilemeye başladığı noktada destek alınması önemlidir.
mümkündür. OKB ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar kolay olur. OKB NE KADAR SÜRER? OKB tedavisi gören kişilerin önemli ölçüde veya tamamen iyileşmesi olasılığı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri