PC' nin “sinir sistemi” anakart üzerinde yer almaktadır. Üzerinde yongalar, transistörler, veriyolları, çeşitli donanımlar için yuvalar, slotlar, bağlantı kapıları, soketler bulunan baskılı bir devredir.
Anakartın Yapısı, Bileşenleri ve Görevleri
Standart bir anakartın üzerinde işlemci, ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı, RAM slotları, AGP slotları, PCI slotları , chipset, BIOS ve ek olarak birkaç farklı donanım vardır. Klavye ve fareyle tıklanabilen PS/2 bağlantıları da anakart üzerine yerleştirilmiş durumdadır.
Anakart bütün donanımları veya bağlantı noktalarını üzerinde bulundurur. Üzerinde mikroişlemci soketi, RAM slotu, genişleme yuvaları (ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, donanım kartları (dahili), veri yolları ve bağlantı noktalarını bulundurur.
Diğer adıyla “sistem kartı” veya “motherboard” olarak da bilinir. Anakart, işlemci, RAM, sabit disk, SSD, ekran kartı ve diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Tüm bileşenler, anakart üzerindeki yuvalara takılır ve anakart, her bileşenin veri transferini ve güç kaynağını kontrol eder.
Ses kartları anakart üzerinde bulunmaz. Bilgisayardan ses almak için mutlaka bir ses kartı satın alınmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Anakart en basit ifadeyle baskılı bir devre kartı olarak tanımlanabilir. Yapı olarak anakartlar kare formunda bir plakadan meydana gelir. Buna ek olarak genişleme sağlayan kart slotları, yonga setleri, devreleri ve RAM yuvaları da bulunmaktadır. Genel olarak anakart bilgisayar ile tanınan önemli bir parçadır.
Anakart üzerindeki CMOS (bütünleyici metal oksit yarı iletken) pili (düğme pil olarak da bilinir), BIOS veya UEFI'nin donanım yapılandırma ayarlarını depolamasını sağlar. Bilgisayarın kapatıldığında tarih ve saat bilgilerini tutmaya yardımcı olur. CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
Tipik bir masaüstü bilgisayarın anakartı büyükçe bir baskılı devre kartından ibarettir. Elektronik bileşen ve bağlantıları üzerinde barındırmasının yanında, rahatlıkla gözle görülebilen ve diğer bilgisayar donanımlarının takılabileceği soket, slot ve başlıklar gibi yapıları da içerir.
Yonga setlerinin yapısını belirleyen; işlemci uyumluluğu, bellek yapısı, slot sayısı ve hızları, aynı anda çok sayıda ekran kartının kullanılıp kullanılamayacağı gibi etmenler vardır. Ayrıca işlemcilerin akım, frekans ve çarpan değerlerinin değiştirilebilmesi de yine yonga setlerine bağlıdır.
Port ve konnektörler, anakart ile dış birimlerin iletişim kurmasını sağlayan bağlantı noktalarıdır. Özetle tüm bunlara bilgisayarın arkasındaki girişler diyebiliriz. Portların bir kısmı kasanın içindedir ve bu portlara hard disk gibi kasa içine monte edilen birimler bağlanır.
ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX gibi farklı form faktörleri vardır. Bu nedenle, anakartın kasa ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. İşlemci Uyumluluğu: Anakartlar belirli işlemcilere uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.
ANAKARTLAR
Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir.
Çeşitli işlemcilere ve donanımlara ev sahipliği yapan anakart, bilgisayarın hızlı çalışmasına yardımcı olur. Üzerindeki slotlar sayesinde RAM ve ekran kartı gibi bileşenleri muhafaza eder. Veri akışının sağlanması da anakartın görevi olarak bilinir.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Windows+R tuşuna birlikte bastıktan sonra açılan pencereye dxdiag yazın, ardından Enter tuşuna basın. Açılan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verileri bulunmaktadır.
DxDiag ile anakart modeli bakma 🔳
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına DxDiag yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. DirectX Tanı Aracı tarafından sunulan bilgilerden Sistem Üreticisi ile Sistem Modeli sizin sorduğunuz sorunun cevabını veriyor.
Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir. Statik elektrik farklı yüklerle yüklü olan cisimlerin birbirine tekrar temas etmesi sonucu ortaya çıkar.
DAHİLİ DONANIMLAR 1- Anakart: Diğer tüm donanımların takıldığı kasa içerisinde en büyük yer kaplayan donanımdır. 2- İşlemci: Bilgisayardaki matematiksel ve mantıksal tüm işlemlerin yapıldığı donanımdır. Bilgisayarın beynidir.
Anakart İşlemcisi – Dahili İşlemci (Chipset): Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi, anakartlarda parçalar arasındaki veri transferlerini ve anakartı dışarı ile çeşitli bağlantılarını sağlamak için anakart işlemcisi olarak ta adlandırılan chipset işlemcileri bulunmaktadır.
Bios Pili Özellikleri
Özellikleri arasında en dikkat çekici olan oldukça uzun bir kullanım ömrü sunmasıdır. “Bios pili ne kadar zamanda biter?” sorusunun da yanıtı olan bu uzun kullanım ömrü 2 yıl ila 5 yıl arasında değişir.
BIOS pili, anakart üzerinde bulunan ve BIOS'un saatini tutan, sistem ayarlarını koruyan küçük bir düğme pildir. CMOS pil olarak da adlandırılan bu pili, BIOS ayarlarını değiştirirken veya bilgisayarı kapattığınızda dahi sistem ayarlarının korunmasını sağlar.
Bilgisayar kapalı ve elektrik yokken güç üreterek bu güncellemenin yapılmasını sağlayan unsur PC bios pilidir. Bilgisayar donanımının tanınması ve bazı özel ayarların saklanması da notebook bios pili görevleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri