Anakart (İngilizce: mainboard, motherboard, baseboard, system board veya planar board), modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board (lojik kart) denir ve bazen mobo olarak kısaltılır.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
Anakart, bilgisayarın tüm bileşenlerini bir araya getiren ve bağlayan temel bir bileşendir. Diğer adıyla “sistem kartı” veya “motherboard” olarak da bilinir. Anakart, işlemci, RAM, sabit disk, SSD, ekran kartı ve diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar.
Anakart, bilgisayarın içinde ya da dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlandığı ve yine birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmalarını sağlayan, elektronik devrelerden oluşan bir iskelet donanımdır.
İlgili 23 soru bulundu
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Anakartların temel bileşenleri işlemci/soket, bellek yuvaları, güç bağlantısı, genişleme yuvaları ve BIOS'tan oluşur. Anakart özellikleri arasında boyut, soket tipi, bellek desteği, genişleme yuvaları ve bağlantı noktaları yer alır.
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir. Statik elektrik farklı yüklerle yüklü olan cisimlerin birbirine tekrar temas etmesi sonucu ortaya çıkar.
Anakartlar, bellek, ses kartları, video kartları ve benzeri dahili donanımlar yuvalarına yerleştirilmiştir. Ayrıca üzerinde bulunan portlar aracılığı ile veri, ses ve görüntüleri ileterek bilgisayarın dış ortam ile haberleşmesini sağlar.
Anakart, bilgisayarların yanı sıra cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazların tamamında yer alan bir devre kartıdır. Farklı donanımlar içeren kompleks teknolojik cihazlarda anakartın görevi donanım ile işlemci arasındaki iletişimi kurmak ve cihazın çalışmasını sağlamaktır.
Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
İşlemcinin temelde iki çeşidi bulunmaktadır. Slot işlemciler eski tip iken soket işlemciler modern işlemci çeşidi olarak bilinmektedir. Slot işlemciler, tıpkı RAM bellek gibi bir boyuta ve görünüme sahiptir.
Diğer bir deyişle, piyasadaki her anakart her işlemciyle uyumlu çalışmaz. Ancak birbirleriyle uyumlu olan anakartlarla işlemciler belirli kodlarla ve internette yapılacak basit bir araştırmayla bulunabilir.
Windows+R tuşlarına beraber basın ve açılan pencereye dxdiag yazın, sonrasında Enter tuşuna basın.
Anakart (Motherboard), bir bilgisayarın en temel bileşenlerinden biridir ve diğer donanım bileşenlerini bir araya getiren bir devre kartıdır. Anakart, CPU (işlemci), bellek (RAM), grafik kartı, depolama birimleri, genişletme yuvaları ve diğer bileşenleri birleştiren bir platform sağlar.
Anakartların Temel Parçaları ve Görevleri
Diğer bilgisayar donanımlarını ve dış dünya ile iletişimi sağlamak için anakart üzerinde çeşitli portlar ve entegreler (işlemci ve diğer) bulunmaktadır.
Anakart (Mainboard, Motherboard), bir bilgisayarın tüm donanımlarını üzerinde bulunduran ve bu parçaları arasında iletişimi gerçekleştiren elektronik devre kartı olarak tanımlanır. Anakartın üzerinde birçok yonga seti yer almaktadır. Bu yonga setleri sayesinde bilgisayarların pek çok özelliği bir arada tutulmaktadır.
Yonga seti bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunur ve ana kartın beyni olarak nitelendirilir. Entegre elektronik elemanlardan ve devrelerden oluşan Chipset, donanımlar arasında gerçekleşen veri akışını denetler.
Anakartın temel görevi, bilgisayarın içinde veya dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda bu sistemlerin birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmasında da anakart etkin rol oynar.
Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.
Ses kartları anakart üzerinde bulunmaz. Bilgisayardan ses almak için mutlaka bir ses kartı satın alınmalıdır.
GPU görsel ve grafik çalışmalarını yürüten işlemci türüdür. Ekranlarımızda görmüş olduğumuz kaliteli grafiklerin yaratıcısı GPU diyebiliriz. Oldukça kaliteli grafiklere sahip olmak ve oyunlar oynamak için ekran kartı tek başına yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri