Analitik araştırma da bunlardan biridir. Her türlü araştırma yeni şeyler öğrenmenin bir yoludur. Bu araştırmada, bir projeyle ilgili veriler ve diğer ilgili bilgiler bir araya getirilir; veriler toplanıp değerlendirildikten sonra, kaynaklar bir fikri desteklemek veya bir hipotezi kanıtlamak için kullanılır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Sağlık sorunlarının dağılımı, çoğunun nedenleri hakkındaki ilk bilgileri tanımlayıcı epidemiyolojik araştırmalar sağlar. Bu bilgiler ışığında hastalıkların nedenlerine yönelik hipotezler geliştirilerek, bunların doğrulukları analitik epidemiyolojik araştırmalarla test edilmektedir.
Tanımlayıcı Araştırma Örnekleri Nelerdir? 1- Bir şirketin toplumun büyük çoğunluğunun en çok tercih ve talep ettiği ürünlerin listesini çıkarmak için yaptığı bir araştırma. 2- Toplumun belli başlı kişiler (örneğin bir sporcu ya da bir yazar) hakkındaki görüşlerini listeleyen ve analiz eden araştırma.
Bilimsel araştırmanın iki temel türü vardır: temel araştırma ve uygulamalı araştırma.
İlgili 19 soru bulundu
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Analitik çalışma, belirli bir dönem boyunca ticaret açığının hareketinin altında yatan nedenleri ve mekanizmaları belirlemeyi amaçlamaktadır. Psikologlar, doktorlar ve öğrenciler de dahil olmak üzere çeşitli profesyoneller tarafından araştırmalar sırasında en uygun materyali belirlemek için kullanılır.
Tanımlayıcı analiz, araştırmacının değişkenler arasındaki nedensel ilişkileri keşfetmek, nüfus örüntülerini açıklamak veya temel olgular için yeni ölçütler geliştirmek isteyip istemediğine bakılmaksızın çok önemli bir araştırma yaklaşımıdır.
Tanımlayıcı ve tanısal araştırma çalışmalarında araştırma tasarımı: Tanımlayıcı araştırma çalışmaları, belirli bir bireyin veya bir grubun özelliklerini tanımlamakla ilgilenen çalışmalardır, oysa tanısal araştırma çalışmaları, bir şeyin meydana gelme sıklığını veya başka bir şeyle ilişkisini belirler.
Tanımlayıcı araştırma nedir? Keşifsel araştırmanın aksine, doğası gereği daha kesin sonuçlar içerir. Yani tanımlayıcı araştırma, hedef kitleniz üzerinde istatistiksel çıkarım yapmak için kullanabileceğiniz ölçülebilir bilgileri veri analizi yoluyla toplar.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Analitik düşünme: Bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemi ile alt konulara ayırıp, her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneğidir. Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanmasındaki amaç, parçalardan yola çıkıp bütünü çözümlemek/geliştirmektir.
Analitik, herhangi bir konunun alt başlıklara ayrılarak her bir alt başlığın ayrı ayrı ele alınıp değerlendirilmesi ve sorgulanmasıdır. Analitik kelimesinin anlamı, Türkçede “çözümlemeli” şeklinde ifade edilir ve kısaca kişinin efektif düşünmesi anlamına gelir, diyebiliriz.
Bir durumu ya da problemin parçalarını ayrı ayrı inceleme yöntemidir. Bir problemi tam ve doğru bir şekilde anlamak ve çözmek için kullanılır. Problemleri çözebilmek için sistematik düşünce yapısına sahip olmak anlamına gelir.
Prospektif grup çalışması veya Prospektif araştırma, çıkan olguların benzer özelliklerinden yola çıkarak, bir olgunun(örn. hastalığın) sebebini, yayılışını vb. nedenleri araştırma türüdür. Prospektif, İngilizce dilinde gelecekteki bir olayın anlatılmasında kullanılan zaman biçimi.
Analitik, verilerdeki önemli örüntüleri keşfetme, yorumlama ve iletme sürecidir. Oldukça basit olarak analitikler, aksi takdirde algılayamayacağımız içgörü ve anlamlı verileri görmemize yardımcı olur.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
mlama: Etik konusundaki yayınlarda aynı anlamda kullanılan “dilimleme” veya “bölerek yayımlama” (salami slicing); bir araştırmanın gereksiz olarak, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve biraz değiştirilip bölünerek çok sayıda dergide parçalanarak yayımlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri