Çözümleyici (analitik) dinleme, dinle- nen şeye yanıt vermeden önce çerçeveli bir şekilde düşünme işidir. Bu türde baskın olan eğilim, başkalarının düşünceleri hakkında hemen karar vermemektir.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
Estetik dinleme: Estetik dinleme, eğlenmek ve zevk almak için yapılan dinleme türüdür. Bu dinlemede dinlenen şey heyecan ve duygu uyandırmalıdır. Yaratıcı dinleme: Dinleyicinin dinlediklerini yorumlaması ve bunlardan yeni fikirler üretmesini amaçlayan bir dinleme türüdür.
Terapatik (Empatik) Dinleme: Konuşmayı/konuşulanı eleştirmeden empati kurularak yapılan dinleme türüdür. Yargılama yolunu tercih etmeden, herhangi bir tavsiyede bulunmadan, muhatabın duygularını anlamaya çalışarak yapılan dinleme, terapatik/empatik dinlemeye örnek olarak verilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
2. Edilgin dinleme:
Edilgi yani pasif dinlemede karşı tarafa dinlenildiği mesajı uygun bedensel dinleme davranışları ile verilir. Edilgin dinlemede sessizlik kavramı da önem taşımaktadır. Sessizlik karşı tarafa konuşma olanağı tanıyan güçlü bir unsurdur. Bu sayede karşı tarafa kendini ifade etme fırsatı tanınır.
Tuzak kurucu dinleme: Bu dinleyiciler sinsice bir çaba içindedirler. Daha önceden yapılmış planları vardır, konuşmacıyı usta sorularla tuzağa çekerler. Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir.
“Seçici dinleme, bir insanın ne aradığını bilmesi ve ona göre dinlemesidir” (Yalçın, 2012: 131-135). Dinlenenlerin/izlenenlerin içinden ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenmesi/izlenmesidir (MEB, 2006: 63).
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
Katılımlı Dinleme: Dinleme sürecinde zihinde oluşan soruların konuşmacıya iletilerek dinlenilenlerin daha iyi kavranmasıdır. Dinlenilenlerin ve soruların konuşmacıya yansıtılarak karşısındakine dinlediğini hissettirme, konuşmacının rahatlamasını ve iletişimin amacına ulaşmasını da sağlar.
Dinleme becerisi, etkin ve pasif olmak üzere çeşitli türlere ayrılır.
SAVUNUCU DİNLEME: Burada kendilerine ve yakınındakilere ne söylenirse söylensin, kendilerine yönelmiş bir saldırı sayarlar. Hemen karşı saldırıya veya savunmaya geçer. TUZAK KURUCU DİNLEME: Bu tipler hiç ses çıkarmadan dinleme eğilimindedirler.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Kalıplaşmış Dinleme: Bireyin konuşmacıyı anlamadan, kendi yaşadıklarını ön plana alarak dinlemesinin kalıplaşmış bir dinleme türü olduğu ve bunun da değerlendirme, araştırma, akıl verme ve yorumlama olarak dört biçiminin olduğu belirtilmektedir (Cihangir, 2011a: 50).
Not Alarak Dinleme; dinlenenin daha kolay anlaşılması için ya da hatırlanması amacıyla not alınarak dinleme yöntemine denir. Empati Kurarak Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen bir an kendini konuşanın yerine koyara, hangi duygu ve düşünceleri hissettiğini anlamaya çalışarak dinleme faaliyetine girer.
Görünüşte dinleme: Beden orada, zihin başka yerde Seçerek Dinleme; İşine geleni dinleme Şartlanmış Dinleme: Ön yargılı, aynı duygu, kavram arayışı.
Kapsamlı dinleme: öğrenme ve enformasyonu hatırlamaya odaklanılan dinleme. Kritik değerlendiren dinleme: duyulan enformasyonu yargılayan ya da değerlendirmeye odaklanılan dinleme. Vurgulu dinleme: diğerlerinin duygularını anlamaya odaklanılan dinleme.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
Eleştirel dinleme, sorgulama içerir. Dinleyicinin, konuşmacının mesajlarını çok yönlü bakış açısıyla objektif bir şekilde değerlendirdiği ve karşılaştırdığı dinleme biçimidir. Eleştirel dinlemede amaç kendi doğrularını bulmaktır. Bu sebeple dinleyici zihinsel süreçlerin bütün aşamalarını kullanır.
Katılımlı dinleme, dinleme sürecinde dinleyicide konu hakkında oluşan soru veya görüşlerin konuşmayı yapan kişiye iletilmesi ve o kişiyle iletişim kurulmasıdır.
Bilgiyi anlamaya ve saklamaya çalışmak için bilgi amaçlı dinleme kullanırız. Eleştirel dinleme yoluyla, mesajları çeşitli düzeylerde analiz eder ve değerlendiririz. Bir konuşmacının ne hissettiğini anlamaya veya deneyimlemeye çalışmak için empatik dinlemeyi kullanırız.
İlişkisel (iletişimsel) dinleme, insanların gündelik hayatta karşılaştığı dinle- medir. Bu dinleme türü, kişiler arası etkileşimde duygu ve düşüncelerin paylaşılmasını sağlamaktadır. Etkileşimsel dinleme, etkin ve aktif dinleme ile eş değer görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri