Buna göre ev sahibi, taahhütnamede tahliye tarihi olarak belirlenen günden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır. Bu dava, sulh hukuk mahkemesinde görülür. Taşınmazın bulunduğu yerdeki veya davalının yerleşim yerindeki mahkemede dava açılabilir.
Kiracı taahhütnamede belirttiği sürede taşınmazı boşaltmakla yükümlü olurken kiraya veren bu tarihte tahliye edilmeyen taşınmazla ilgili olarak bir ay içinde icra dairesine başvurabilir veya tahliye davası açabilir. Tahliye talebinin yetkili icra dairesine yapılması gerekir.
Eğer kiracı tahliye taahhütnamesini imzaladıysa, elbette bu tahliye taahhütnamesindeki tarih kısmı da boşsa ve boş bir şekilde tahliye taahhütname ev sahibi imzalattıysa, artık kiracı imzalamış olduğu bu tahliye taahhütnamesindeki tarih kısmından bilmese de sorumludur der.
Sonuç olarak Yargıtay'ın son kararları doğrultusunda; kiracı tarafından boş tarihli olarak imzalanıp kiraya verene teslim edilen tahliye taahhüdü daha sonraki süreçte doldurulup dava veya icra takibi yoluna başvurulması halinde geçerli kabul edilecektir.
İcra takibi (örnek-14 takip) sırasında, kiracının tahliye emrinin tebliğden itibaren 7 gün içinde tahliye taahhütnamesi imzaya itiraz etmesi durumunda icra takibi durur ve kiraya veren bu itirazın kaldırılması için İcra Mahkemesine başvuramaz.
İlgili 25 soru bulundu
Kiracı tarafından imzalanan bir tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ise kiraya veren, tahliye taahhüdünde gösterilen tarihten başlayarak 1 ay içinde icra takibi başlatarak ya da tahliye davası açarak kiralananı boşaltabilir.
Kirazcı hukuki süreç içinde itiraz edebileceği gibi geçersizliğin tespiti için bir tespit davası açma yoluna da gidebilir. Kötü niyetli kiraya verene karşı kiracı her türlü delille durumu ispat ederek tahliye taahhütnamesinin geçersizliğini ileri sürebilir. Tespit davası açarak durumun tespitini sağlayabilir.
Yargıtay kararlarına göre, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurması; belgenin geçerliliğini etkilememektedir. Bu tarihlerin sonradan anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunun ispatı ise, kiracı tarafından yazılı olarak yapılmalıdır.
Kiracı, taahhüdün geçerli olması halinde, taahhüt edilen tarihte söz konusu taşınmazı boşaltmak zorundadır. Şayet kiracı taahhüde rağmen taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren, taahhüt edilen tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle kiracıyı tahliye ettirebilir.
Ancak, kiracı, boş tahliye taahhütnamesinin kiralananın tesliminde önce düzenlendiğini yazılı olarak ispat ederse tahliye taahhüttnamesi geçersiz olacaktır. Boş tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulması tek başına suç oluşturmaz.
Tahliye Taahhütnamesi ile Tahliye Ne Kadar Sürer? Tahliye taahhütnamesi ile tahliye süreci 6 ay ila 1 yıl arasında sürer. Fakat belirtmek gerekir ki bu sürelerde değişiklikler söz konusu olabilir. Örnek olarak kiracı taahhütnamedeki imzaya itiraz ederse dosyanın imza incelemesine gitmesi gerekir.
Tek eşin vereceği tahliye taahhütnamesi geçerli olmaz.
Tahliye takibine dayanak belge olarak taahhütnameyi sunmalısınız. İcra müdürlüğü kiracının adresine tahliye emri gönderecektir. Kiracı yedi gün içinde tahliye emrine itiraz edebilir. Özellikle tahliye taahhüdünde yer alan imzaya itiraz edebilir.
Taahhüdün kiralananın Kiracı'ya teslim edilmesinden sonra verilmiş olması Önemle belirtmek gerekir ki kira sözleşmesinden önce verilen tahliye taahhütleri ve hatta kira sözleşmesi yapılmış olmakla birlikte kiralananın kiracıya tesliminden önce yapılmış olan tahliye taahhütleri geçersiz kabul edilmektedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 1.7.1992 gün ve 357 esas, 422 karar sayılı kararında açık bir şekilde ifade edilmiş olduğu üzere; Tahliye taahhüdündeki tarih kısmının boş bırakılmış olması onu tek başına geçersiz kılmaz.
Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır. İmzanın sahte olduğu anlaşılması halinde alacaklı da %10 para cezasına çarptırılacaktır. İtiraz edilmemişse veya itiraz bertaraf edilmişse takip kesinleşecek ve icra takip muameleleri devam edecektir.
Genel kural gereği boş olarak imzalanıp verilen yazılı tahliye taahhütnamesine kiraya veren tarafından taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir tarih yazıldığının yazılı bir delil ile ispatlanması gerekmektedir.
Kiracı, başlatılan takibe süresinde itiraz etmezse, icra dairesinden tahliye talebinde bulunulabilir. Ancak kiracı tahliye talepli icra takibine itiraz ederse takip durur. Bu durumda tahliye taahhütnamesinin özelliği ve itirazın niteliğine göre ya itirazın kaldırılması ya da itirazın iptali davası açılması gerekir.
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
İtiraz edilmesi halinde kiraya veren icra mahkemesinde itirazın kaldırılmasını ya da genel mahkemede tahliye davası açabilir. İtiraz edilmemesi veya itirazın kaldırılması halinde icra müdürlüğünce taşınmaz zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilir. Bu süreç yaklaşık altı - sekiz ay sürebilir.
Kira sözleşmesinin en başında boş tahliye taahhütnamesini geçersiz yapmak mantıklıdır. Bunun için kira sözleşmesini vekil ile yaptırabilirsiniz. Ya da noterden aynı gün ihtarname gönderebilirsiniz. Evli kiracılarda ise kira sözleşmesine taraf olarak tahliye taahhütnamesi geçersiz yapmak mümkündür.
Buna göre usulüne uygun ve geçerli bir tahliye taahhütnamesinin bulunması halinde kiracının kiralanandan tahliyesi sağlanabilir.
Taahhütname altındaki tanzim tarihinin doğru olmadığı şahitle değil ancak yazılı delille kanıtlanması gerekir. Davacı vekili tanık dinlenmesine muvafakat etmediği halde, davalı tanıkları dinlenerek yazılı şekilde ret kararı verilmesi doğru değildir.
7 gün içinde yapılan itiraz takibi durdurur. İcra takibinde 15 gün içerisinde taşınmazın tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kiracı tarafından takibe itiraz edilmez ise 15 gün içerisinde kiralananın boşaltılması gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri