Kişisel bilinç dışı, bireyin kişisel dürtü ve düşüncelerinin birikimiyle oluşur. Kollektif bilinç dışı, içgüdüsel dürtüler, ilkel korkular, ırk yaşantıları ve inançlara dayalı duygu ve düşünce eğilimleridir. Jung, görüşüne analitik teori demiştir.
Analitik psikoterapinin kurucusu Jung'a göre kim olduğumuzu anlama bilincimiz iki temele dayanır. Birincisi insanların bizim hakkımızda söyledikleri, yani toplumsal gerçeklikle yüzleşme, ikincisi ise başkaları hakkında yaptığımız gözlemlerden çıkardığımız bilgilerdir.
Carl Gustav Jung (26 Temmuz 1875 Kesswil, Thurgau, İsviçre - 6 Haziran 1961 Küsnacht, Zürih, İsviçre), İsviçreli psikiyatr. Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.
Analitik psikoterapide, bir kişinin endişe verici davranışlarının ve diğer semptomlarının bilinçdışı, işlenmemiş içsel ve kişilerarası çatışmalara bağlı olabileceği varsayılmaktadır. Yararlı bir analitik tedavinin temeli bu nedenle, güvenli ilişki, terapist, çocuk ve ebeveynleri arasındaki iletişimdir.
Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
İlgili 20 soru bulundu
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
Bilişsel analitik terapinin (BAT) kuramsal temelinde entelektüel ve moral tehlikeler en aza indirilmeye çalışılmıştır. BAT, daha çok insanın hareket ve deneyimlerinin boyutlarına yoğunlaşmayı amaçlar. Bu tabi ki bireyin amaçlarının tamamına uygulanacağı anlamına gelmez.
Bilincin yapısını ve hallerini bir fizikçinin maddenin atomlarını incelemesi gibi yapı bütününü elamanlarına ayırarak, analiz yaparak inceleyen psikoloji anlayışıdır. Bu ekolün kurucusu, fizyologların kullandıkları metotları psikolojiye uyguladığı için deneysel psikolojinin de kurucusu kabul edilen Wilhelm Wundt'tur.
Analitik Psikoloji
Carl Gustav Jung geliştirdiği analitik psikoloji kuramını Freud'un psikanaliz kuramının temelleri üzerine kurmuştur. Bilincin varlığını kabul eden Jung, insan ruhunu bilinç, kişisel bilinçdışı, kolektif bilinçdışı olmak üzere üç bölümden oluşan bir yapı olarak tanımlamıştır (Ukray, 2016: 17).
Günümüzde, çocuk üzerindeki tüm etkilerin sorumluluğu kişisel anneye yüklenir. Oysa bunun kaynağı “anne” değil, anneye yansıtılan arketiptir. Anne ile çocuk arasına giren arketip arayı açar, korkutur ve yabancılaştırır. Bunu “anne kompleksi” olarak adlandırırız.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
“Persona, bireyin dış dünyaya karşı genel ruhsal davranış biçimidir” (Jung, 2006, s. 39) Buna göre persona, işlevsel bir komplekstir. Bireyin dış dünyada kabul görmek için taktığı, bir nevi maskedir.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
Her prensin kralı, yani babasını öldürüp yerine geçtiği hikayelerden sonra Jung'un da onu öldüreceğine inanıyor. Ona bir mektup yazıyor. Ve dostlukları bitiyor. Jung da bunun üzerine güncesine “the rest is silence” yazıyor.
Jung'a göre ego bilinçtir, persona hafızalardan (hem geri çağrılan hem de bastırılan), kolektif bilinç ise doğduğumuzdan beri bizimle olan bilgileri, deneyimlerden oluşur. Jung'ın insan zihnine dair çalışmalar yaparken Budizm, Hinduizm gibi dinlerden ve Doğu felsefesinden etkilenmiştir.
Analitik kelime anlamı itibariyle 'çözümlemeli' olarak bilinmektedir. Herhangi bir durumu ya da sorunsalı çözüme kavuşturmak adına yapılan çalışmalar bütünü olarak da dile getirilebilir.
Analitik, verilerdeki önemli örüntüleri keşfetme, yorumlama ve iletme sürecidir. Oldukça basit olarak analitikler, aksi takdirde algılayamayacağımız içgörü ve anlamlı verileri görmemize yardımcı olur.
Analitik özelliğe sahip olan bir konu, durum vb. incelenirken bütün parçalara ayrılır ve parçalar tek tek analiz edilir. Analitik niteliği taşıyan herhangi bir alanda sorgulama yaparken parça ve bütün arasındaki ilişkiye odaklanılır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
ABC modelinde A, kişinin başına gelen olayı; B, kişinin o olayı algılaması ve yorumlaması sonucu zihninde oluşan olumlu, nötr ve olumsuz düşünceleri; C ise bu yorumlama sonucu verdiğimiz duygusal, davranışsal ve bedensel tepkileri temsil eder.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Anne arketipi, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürünün psikolojisi üzerine kaleme aldığı bu dört makale, Jung'un simge alanındaki çalışmalarına ışık tutacak önemli bir toplam.
Animus, kadının bilinçdışındaki ruh-imgesine C. G. Jung tarafından verilen isim. Anima ruh hali üretirken, animus düşünce (Logos) üretir[1], der Jung. Bunu şu şekilde yorumlayabiliriz: Animus, bir kadının farklı olasılıkları düşünmesini sağlar, yani varsayımda bulunmasını veya gerçek dışı olasılıklar yaratmasını.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri