Analitik Üretim: Birincil üretim yoluyla elde edilen hammaddelerin çeşitli ayrıştırıcı işlemlerden geçirilerek birçok yeni mamulün üretilmesidir. Ham petrolden çeşitli akaryakıt ürünlerinin elde edilmesi, et endüstrisi, şeker üretimi vs. örnek olarak verilebilir.
ANALİTİK ÜRETİMDE, TEMEL HAMMADDELERİN ANALİTİK VEYA AYIRICI YÖNTEMLERLE İŞLENEREK ÇEŞİTLİ MAMULLERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ SÖZ KONUSUDUR. ÖRNEĞİN; HAM PETROL - BENZİN VE MAZOT. SÜT - YAĞ
Ham petrolden benzin, şeker pancarından şeker ve alkol gibi ürünlerin üretilmesi analitik üretime örnektir. Sentetik üretim ise doğal maddelerin çeşitli birleştirici yöntemlerle farklı ürünlere dönüştürülmesine verilen isimdir. Çelik, bronz, plastik, cam gibi ürünler bu tür üretimin çıktılarıdır.
Sentetik üretim: Doğadan elde edilen bazı temel hammaddeler de kombinatoryal süreçlerle yeni ürünlere dönüştürülür. Sentetik kauçuk, alaşımlı çelik, plastik, cam ve diğer ürünler sentetik üretim grubuna aittir. İmalat Üretimi: Bazlar veya diğer hammaddeler oluşturularak yeni ürünlerin üretilmesi.
İlgili 37 soru bulundu
Üretim, belirli üretim faktörlerinin belli bir zamanda belli miktarlarda kullanılarak belirli bir süreçten geçirilmesi suretiyle fonksiyonel, ekonomik ve katma değerce daha değerli yeni ürünler elde edilmesidir. Üretim Kaça Ayrılır? Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Üretim miktarına veya akışına göre yapılan sınıflandırmada; sipariş, parti ve sürekli üretim olmak üzere üç tip tanımlamıştık. Bunlardan ilk ikisinde, tanımlarından da anlaşılacağı üzere, aynı mamulün belirli veya belirsiz aralıklarda üretilmesi söz konusudur.
Hücresel Üretim Sistemi(HÜS), GT'nin atelye düzenine uygulanmasıdır. Hücresel üretim, bir ya da daha çok makinenin bir hücre olacak biçimde gruplandığı üretim tipidir ve gruplamalar, benzer süreçleri gerektiren parça aileleri için çalışma yapmak amacıyla gereksinim duyulan işler aracılığıyla belirlenmektedir.
Firmaların kâr amaçlı geliştirdiği, üretim esnasında israfı ortadan kaldırıp, en iyi üretim potansiyelinin meydana getirildiği sisteme Yalın Üretim Sistemi denilmektedir. Üretim esnasında maliyetin ve işçiliğinin minimuma düşürülmesi ile birlikte, kâr marjının artırılması amaçlanmaktadır.
Kitlesel Üretim= Seri ya da fabrikasyon üretimi olarak da bilinen kitlesel üretim, teknolojiyi araç olarak kullanarak büyük hacimli üretimlere imza atmayı hedefleyen ve üretim süreçlerini standartlaştıran bir üretim çeşidi olarak bilinmektedir.
Analitik yargılar yüklemin özne ile ilişkisinin özdeşlik yoluyla düşünüldüğü yargılardır; buna karşılık söz konusu ilişkinin özdeşlik olmaksızın düşünüldüğü yargılar sentetiktir. Kant'a göre analitik yargılar açıklayıcı, sentetik yargılar ise genişleticidir.
2.Parti Üretim Sistemi: özel bir siparişi veya sürekli bir talebi karşılamak amacı ile, belli bir mamul grubunun belirli miktarlardan oluşan partiler halinde üretilmesidir.
Analitik bir önerme onu oluşturan kavramlar arasındaki ilişkilerden dolayı doğru veya yanlıştır. Bilinen bir örnek “Tüm bekarlar evli değildir.”dir, bu önerme doğrudur çünkü evli olmama kavramı bekar olma kavramının içinde yer alır.
Pilot imalat nedir? Laboratuvar ölçekli bir formülasyonun üretim prosedürü çerçevesinde uygulanabilir bir ürüne dönüştürülmesi işlemidir.
Ürün ya da hizmetlerin yaratılabilmesi için üretim faktörlerinin oluştur duğu karmaşık bir bütün olan üretim sistemi. Kesikli ve Sürekli Üretim Siste mi olarak iki ana kısma ayrılmaktadır. Kesikli üretim sistemi içinde Siparişe Göre Üretim ve Parti Üretimi, sürekli üretim sistemi içinde ise Seri Üretim bu lunmaktadır.
Proses tipi üretim: Burada tek bir ürün üretilmekte ve piyasadan talep gelene kadar depolarda depolanmaktadır. Bu tesislerin esnekliği neredeyse sıfırdır çünkü sadece bir ürün üretilebilmektedir. Proses tipi üretime örnek olarak çelik, çimento, kağıt, şeker vb. verilebilir.
Üretim kanbanı: Bir önceki istasyonun üretmesi gereken parça tipi ve miktarını belirleyen kanban türüdür. Bir istasyon üretim kanbanına sahip değilken üretim yapmaz. 2. Çekme kanbanı(hareket kanbanı): Bir istasyonun kendisinden önceki istasyondan çekeceği ürünün miktarını ve türünü gösteren karttır.
İşletmenin öz kaynaklarını kullanarak sıfır veya minimum yatırımla işletmedeki proses verimini, kaliteyi, malzeme verimini, iş güvenliği koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan bir Yalın araçtır.
5S; Seiri (Ayıklama), Seiton (Düzen), Seiso (Temizlik), Seiketsu (Standartlaştırma), Shitsuke (Disiplin) kelimelerini ifade eden ve prensip edinen bir yalın üretim planlamasıdır. Bu sistem hayatınızı kolaylaştıracak ve size özellikle zamandan çok ciddi kazanımlar sağlayacak bir yöntemdir.
Seri üretim bir ürünün genellikle montaj hattı aracılığıyla çok sayıda üretilmesidir. Seri üretimin kullanım alanı bir yığın biçiminde işlenmesi gereken maddelerden (gıda, yakıt, kimyasallar, vb.) ayrı ayrı işlenebilen maddelere (ev malzemeleri, otomobiller, vb.) dek uzanmaktadır.
Esnek üretim sistemleri, merkezi bilgisayar tarafından kontrol edilen, otomatik taşıma sistemleriyle birbirine bağlanmış ve iş istasyonlarıyla desteklenen otomatik nümerik kontrollü takım tezgahlarının oluşturduğu üretim sistemleridir (Ronald ve Charles,1993:128).
Akıcı üretim sisteminde ise, bütün üretim araç gereci ve makineleri, baştan sona kadar, bir üretim hattı etrafına ya da kayan şerit etrafına yerleştirilmiştir. Üretim hattının başında hammadde, sisteme girer, ilk işlem merkezine yeni hammadde gelmiş ve işlem görmeye başlamış olur.
Geleneksel olarak, atelye tipi üretim, akış tipi üretim, proje tipi üretim, sürekli üretim ve hicresel üretim sistemi olmak üzere, beş tür üretim sisteminden bahsedilebilir.
Kısmen tamamlanmış bir dizi ürünün partiler halinde üretildiği bir üretim yöntemidir; maksimum verimlilik elde etmek için her biri tam spesifikasyona göre yapılır. Bu üretim yöntemi, otomotiv, elektronik ve lojistik dahil olmak üzere birçok farklı sektördeki şirketler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Stoğa üretim, Tedarik Zinciri Yönetimin başarılı sonuçlar çıkartması ve şirket içinde departmanların işbirliğinin sonucunda talep tahminlerinin doğru yapılması ve satışın gerçekleştiğinde en kısa süre içerisinde, söz verildiği sürede, istenilen kalitede teslim etmek adına tercih edilen bir üretim sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri