- Yasada yer alan bir kuralın düzenlediği hukuki ilişkiye veya duruma benzer ve yakın olmakla birlikte hakkında hukuk düzeni içerisinde doğrudan bir düzenleme mevcut olmayan bir diğer hukuki ilişki için, var olan kuraldan sonuç çıkarılmasına kıyas/analoji denir.
Analoji; iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ifade etmektir (çıkarım).
Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.
Hukuk metodolojisi, doğru hukuki düşünce ve karar alma sürecini inceleyen bir bilim dalıdır. Mantık ise doğru düşünmenin kurallarını öğreten bir bilimdir. Genelde düşüncenin ve özelde hukuki düşüncenin temelinde mantık bilimi yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Altlama faaliyeti, soyut kuralın somut olayda canlandırılması anlamına gelir. Bu faaliyet, büyük önerme olan hukuk kuralının, küçük önerme olan somut olaya uygulanarak bir sonuca (karara-hükme) varılmasıdır.
Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
Kıyas, karşılaştırma anlamına gelir. Hakkında bir kural bulunmayan bir meseleye, benzer bir başka meseleye uygulanan hükmün uygulanabilmesine kıyas denir. Kıyas yapılabilmesi için, bu iki meselenin birbirine benzer olması gerekir.
Lâfzî yorum, kuralların kelime anlamıyla aranır. Hukuk kurallarının bünyesinde barındırdığı kelime, söz dizimi, noktalama işaretleri ve dilbilgisi kuralları ile metin anlamının ortaya çıkarılmasına dayanır. Zira bir metnin anlamı en basit şekilde o metinin bünyesinde bulunan kelimeler ile ortaya konulabilir.
Analoji kelimesinin kökeni Fransızca'ya dayanmaktadır. TDK'ye göre analoji kelimesinin anlamı şu şeklide karşımıza çıkmaktadır: "Ortak bazı yönleri bulunan iki şey arasındaki benzeşme, örnekseme". Mantık terimi olarak ise "andırışma". "Aslan Ahmet geliyor." Dediğimiz zaman Ahmet ve aslan arasında analoji yapmış oluruz.
Analoji benzeşim veya temsil isimleri ile de bilinir. Analojinin bir akıl yürütme olduğu söylenebilir. Akıl bazı nesnelerin birbirleri ile olan benzerliklerinden yola çıkarak bir yol izlemektedir.
Analoji, en az iki nesne veya olgu arasındaki yapısal veya işlevsel benzerliğin tespit edilmesiyle kurulmaktadır. Analojiyi esas alan kanıtlama sürecinde ise, karşılaştırılan nesnelere ilişkin tespit edilen bir dizi benzerliğe dayanarak, diğer özellikteki benzerlikler konusunda sonuca varılmaktadır.
Analoji (benzetme), insanların sonuç çıkarmak ve yeni kavramları öğrenmek için kullandığı etkili bilişsel mekanizmalardan biridir. Analojiler, bilişsel fikir ve kavramların öğrenilmesi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Çok güçlü öğrenme ve öğretme aracıdır (8, 9).
Örneğin kan dolaşımının trafik akışına benzetilmesi. Metaforda ise birbiri arasında anlam yönünden hiçbir ilişki bulunmayan iki şey ortak bir özellik üzerinden birbirine benzetilir. Analoji somuttur, görünürdür ve basittir. Metafor soyuttur, görünmeyen özellikleri içerir ve farklı kavramları benzetir.
Analoji tekniği, iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ileri sürmektir (çıkarım)(Wikipedia,2018).
Geriye yürüme, derhal uygulanma ve ileriye yürüme. Bir kanun, yürürlüğe girmesinden önce işlenmiş fiillere veya ortaya çıkmış olaylara uygulanıyorsa, o kanunun geriye yürümesinden söz edilir.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Türk Ceza Hukukunda da lehe hüküm ilkesi bulunmaktadır. (Kabahatler Kanunu madde 5 ve Türk Ceza Kanunu madde 7) Bu ilkeye göre fiilin işlendiği tarihte uygulanması gereken cezada daha sonradan indirim yapılmışsa kişinin lehine olan hüküm uygulanır.
Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.
bir deyişle, kanunun lafzı demek, kanunun sözü anlamına gelmekte iken; kanunun ruhu ise kanunun özü anlamına gelmekte olup kanuna bütünsel olarak hâkim olan esaslar çerçevesinde ilgili maddenin ifade ettiği anlam- dır.
MK m. 129 evlenmesi yasak olan hışımlari tek tek saymıştır. Ancak süt kardeşlerle yapılan evlen menin yasak olup olmadığını düzenlememiştir. Bu durumda, kanun koyucunun susması olumsuz bir çözümün benimsendiğini gösterir. Yani kasıtlı susma söz konusudur.
358. III. Telkinler. Kavram olarak telkin çok kere bir insan araciyle ruhî yaşamın, iradî biçimde baskı, etki altında bırakılarak anlaşılmasını sağlama ya yarayan bir yöntemdir.
Adillik, belli bir hukuk düzeninin esinlendiği ideallere cevap verebilme kapasitesidir. Etkililik, norma uygun davranılması ve normun ihlali halinde otoritenin, cebir kullanarak normun saygınlığını sağlamasıyla ilgilidir.
İspat yükünü düzenleyen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 190. maddesi “(1) İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri