Denizde yaşayan bir balık türü olarak bilinen kefal balığı, yağlı göz kapakları en iyi gelişmiş tür olarak da kabul edilir. Vücudu pullarla örtülüdür ve neredeyse hiç dişi yoktur. Göçmen olmayan balık türüdür. Yaz ayları dışında genellikle kolayca bulunur.
Yaz ayları dışında lezzetli olan pullu ve göçmen olmayan bir balıktır. Bütün denizlerimizde yetişir. Sonbahar, kıs ve ilkbaharda çok lezzetlidir. Kefalin buğulaması ve pilakisi çok güzel olur.
Kefal, beyaz etli ve son derece lezzetli bir balıktır. Özellikle sarıkulak olarak bilinen ve 1 kilogram üzeri kefallerin tadına doyum olmaz. Bu balığın marinesi ve pişirme şekli gerçekten çok önemlidir. İşin ehli birisinin elinde bu balık gerçekten çok lezzetli bir öğün olabilir.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Izgarada Kefal Pişirme: Kefalleri temizleyin ve kenarlarına çizik atın. Daha sonra zeytinyağı, kekik, karabiber ve tuz ekleyerek sos hazırlayın. Sos ile balığı arkalı önlü birleştirin ve bir saat kadar buzdolabında bekletin. Son olarak kefalleri ızgarada orta ateşte pişirin ve afiyetle tüketin.
İlgili 24 soru bulundu
Kefal Balığı Kılçıklı mıdır? Kefal balığı iri kılçıklara sahiptir. Bu nedenle daha rahat bir tüketim için temizlerken ayıklama iyi olabilir.
Kimine göre kefal balığı tavada pişirilmelidir. Kimine göre ise bu balığı fırında pişirmek daha doğrudur. Yani burada insanların damak tadı devreye girmektedir. Kefal balığını fileto olarak pişireceğiniz zaman tavayı tercih etmeniz dada doğru olacaktır.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
İlarya: Platerinanın (kefal) küçüğü. İskandil: Oltanın dibe gitmesi, ya da yüzmemesi için iğneden sonra takılan kurşun ağırlık. 150-300 gr. ağırlıkta olur.
Ülkemizde hemen hemen her denizde yaşayabilen kefal balığı daha çok çamurlu, sessiz ve içerisinde uzun kök sistemine sahip bitkiler bulunan suları sever. Bu özelliği bakımından sadece denizlerde değil, akarsu, baraj, göl, dere, lagün, su yatağı, pınar veya küçük su birikintilerinde bile yaşayabilir.
Taze bir balığın gözleri bombeli, canlı ve parlak olur. Bayat balığın gözleri ise içe çökmüş, daha kuru, buz mavisine doğru dönen bir renkte ve mat olur. Bayat balığın göz çevresinde az da olsa kanlanma görülür, bu nedenle gözlerinde kanlanma olan balıkları almanız tavsiye edilmez.
Kefal balığı, iskeleti dışında gerçekten kılçığı olmayan yağlı ve çok lezzetli bir balıktır. Bu tarifle de çok beğenildi :) Bu aylarda mutlaka denemenizi tavsiye ettiğim bir tarif. Kefal balığı, iskeleti dışında gerçekten kılçığı olmayan yağlı ve çok lezzetli bir balıktır.
Balıklar tuzlanır ve sıra ile fırın tepsisine dizilir. Üzerine tuz, kekik , kırmızı biber ve sıvı yağ gezdirilir. Alüminyum folyo ile tepsinin üzeri kapatılarak 180 derecede 20-25 dakika pişirilir daha sonra folyo alınarak üstlerinin de kızarması sağlanır.Afiyet olsun.
Tüm yavru balıkları rahatlıkla avlayabilen levrek, kefal yavrusunu özellikle tercih eder. Kefalin dışında ise ispari, izmarit ve horozbina balığı levreğin balık tercihleri arasındadır.
FDA'nın en son yayınlanan rehberine göre; yassı dil balığı, mezgit, kefal, alabalık, yayın balığı güvenli tüketebileceğiniz balıklardandır.
Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Sardalya, somon, uskumru, ton balığı, hamsi, lüfer, alabalık, mersin balığı, ringa balığı ve kefal gibi balıklar EPA ve DHA'dan zengin ω-3 kaynaklarıdır.
Temizleyip kenarlarına çizik attığınız kefalleri zeytinyağı, kekik, karabiber, tuz ve sarımsaktan oluşan marinasyon sosun içinde önlü arkalı ıslatın ve 1 saat buzdolabında dinlendirin. Marine olan kefalleri yağladığınız ızgarada orta ateşte çevirerek pişirin. Dilerseniz arada kendi suyuyla nemlendirebilirsiniz.
Marine ettiğiniz kefalleri buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin. Daha sonra mısır ununa önlü arkalı olacak şekilde bulayın. Kızgın yağda balıkları kızartın ve kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürün. Dilerseniz, marine etmeden de pişirebilirsiniz.
Kefali avlamak için bir çok yem çeşidi kullanılabilir. Hiç ummadığınız zamanda çapariyle bile yakalayabileceğiniz kefalin işte budur denebilecek bir yemi yoktur. Ama klasik olarak kullanılan başlıca yemler kurt, tavuk eti, ekmek ve balık içidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri