Anason çayı stres azaltıcı özelliklere sahiptir. Anason bitkisinde bulunan
Ülkemizde yaygın olarak yetişen anason bitkisi; iştah açıcı, uyku verici, anne sütünü artırıcı, gastrik spazm şikayetlerini ve bağırsak gazlarını giderici olarak kullanılırken; çay olarak tüketiminin mide ve bağırsak şikayetleri, şişkinlik ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine katkı sağladığı düşünülüyor.
Anason çayı,Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sancısına, mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir.Yatmadan önce içildiği takdirde uykusuzluk problemine yardımcı olmaktadır.
Diüretik özellikleri bulunur: Anasonun diüretik özelliği, vücuttaki fazla sıvıyı atmaya yardımcı olarak ödem azaltıcı ve idrar söktürücü etki sağlar. Diğer kullanımlar: Anason, ağız kokusu, diş ağrısı, baş ağrısı, stres, artrit (eklem iltihabı) ve sivilce problemleri için de kullanılabilir.
Ancak önerilen tüketim miktarlarına özellikle dikkat edin. Yetişkinlerde bir tatlı kaşığı bebeklerde ise bir çay kaşığı anason tohumunu geçmeyin. Bu miktarlar günde yaklaşık 2-3 bardağa denk gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Anason bitkisinde; hem B grubundaki vitaminler hem de C vitamini bulunur. Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, sodyum ve çinko mineralleri de anasonda bulunan minerallerdir.
Anason çayı alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden kişiler kullanmadan önce anason bitkisine alerjisi olup olmadığını kontrol etmelidir. Anason çayı tüketirken dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör de tüketim sıklığıdır. Günlük olarak tüketilmesi önerilen miktar 1-2 fincandır.
Fakat anason rakının ham maddesi olarak bilindiği için pek çok kişi sadece onun uyuşturucu etkilerini bilmektedir. Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Anasonun solunum yollarını rahatlatıcı özeliği bulunur. Balgam söktürücü olmasıyla anason pastillerde ve öksürük ürünlerinde kullanılır. Anason yağı da akciğer ve boğazdaki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, astım, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit tedavilerinde anason faydaları görülebilir.
Bir bardak anason çayı hazırlamak için bir çay kaşığı kuru bitki havanda dövülür ve bir bardak suya katılır. 5-10 dakika kadar demlenen çay süzülür. Sıcak tüketilmesi tavsiye edilir. Anason çayı, bitkinin taze yapraklarının demlenmesiyle de hazırlanabilmektedir.
Hazır anason çayı poşetlerinin yanında evde bulunan anason tohumlarından pratik şekilde çay demlenebilir. Anason çayı demlemek için 1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı anason eklemek yeterlidir. Karışımı 10 dakika demlenmeye bırakıp süzdükten sonra limon ya da şeker ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Anason çayının en çok merak edilen özelliklerinden biri de anason çayı zayıflatır mı? Bu sorunun cevabı anason içeriğinde bulunan Omega 3 yağı tokluk hissi verdiği için daha az yemenizi sağlayabilir bunun yanında yağ yakıcı özelliğiyle de zayıflamayı hızlandırdığı söylenebilir.
Sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır. Solunumu kolaylaştırır.Nefes darlığı ve astım tedavisinde etkilidir. Sinirleri uyuşturduğu için ağrı kesici özelliği vardır.
Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir. Bağırsak kurtlarını dökmek için aç karnına, incir ile birlikte yenir. Ayrıca, iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır.
Hem şişirilmiş yaprak tabanları hem de yumuşak genç sürgünler kereviz gibi yenebilir. Rezene meyveleri bazen tadı ve görünümü daha küçük olsa da benzer olan anason ile karıştırılır. Rezene ayrıca bazı doğal diş macunu larında tatlandırıcı olarak kullanılır.
Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir. Yalnızca Türkiye'de üretilir.
Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir.
Anason yağı bozulur mu, sorusuna yanıt olarak; anason yağı 20 derecenin altındaki sıcaklıklarda kristalleşmeye ve donmaya başlar ancak bu kesinlikle bozulduğu anlamına gelmez denilmektedir. Aksine bu kristalleşme anason yağının saf olduğunu göstererek kalitesini ispatlamaktadır.
Tüm bitkisel çaylarda olduğu gibi rezene çayı da dikkatli ve az miktarda tüketilmelidir. Aşırı tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Kusma, baş ağrısı ve alerji gibi yan etkileri görülebilir. Medikal ilaçlarla birlikte tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır.
Adeti hem söktürür hem de adet ağrılarına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır, gerginliği azaltır, sakinleşmeye yardımcı olur. Yeni doğum yapan annelerde süt üretiminin artmasını sağladığı için tercih edilir. Baş ağrısına iyi gelir.
Anavatanı güneybatı Asya olan anason, ülkemizde 9 ilde üretimi yapılan bir bitkidir. Geçiş tipi iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerde yetişme ortamı bulan anason, sanayi bitkisi olarak sınıflandırılır ve tohumları büyük ölçüde rakı üretiminde aroma ve koku vermek amacıyla kullanılır.
6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir. 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında bu rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen rezene, anason gibi çaylar bebeği verilmemeli, emzirme yoluyla bebeğe geçeceği için anne içmelidir.
- Anason; şeker hastalığına yakalanma riski olan ve şeker hastalığı bulunan bireylerin kullanması gerektiği bir bitki çeşididir. - Anason, etkili bir bitki çeşididir. Yüksek dozlarda alınması, faydasından çok zarar görmesine sebep olur. Uçucu yağ grubunda yer alan anason, ideal oranda kullanılmalıdır.
Türk Gıda Kodeksinin distile alkollü içkiler standardına göre kullanılan şeker, rafine beyaz şeker olmalı ve ürünün litresinde en fazla 10 gram bulunmalıdır. 3-Anason Rakının aromatize edilmesinde esas rol oynayan ülkemizde de yetiştirile anason, Pinipinellaanisum(yeşil anason)'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri