Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır.
Vücuttaki en uzun kas, uyluğun altından çapraz olarak geçen ''sartorius'' kasımızdır. Kalça kemiğinin dış tarafından diz kemiğinin içine doğru uzanır. 2005 tarihli bir araştırmaya göre sartorius 60 santimetreye kadar uzanabilir.
❖ Miyofibriller, iskelet kasının kasılma mekanizmasında görev alan fonksiyonel birimlerdir, uzunlamasına incelendiklerinde, sarkomer adı verilen çok sayıda bölmelere ayrıldıkları görülür. ❖ Sarkomer kas hücresinde kasılma işini yapan en küçük birimdir.
İnsan vücudunda bulunan yaklaşık 650 iskelet kası bazı temellere dayanarak isimlendirilmişlerdir. 1. Kasın liflerinin seyrine göre: Bazı kaslar, kası oluşturan liflerin düz, oblik veya transvers seyirlerine göre isimlendirilir (Musculus transversus abdominis gibi).
Vücutta düz kas, iskelet kası (çizgili kas) ve kalp kası olmak üzere 3 tip kas bulunur (2).
İlgili 37 soru bulundu
Triceps kasına üç kafa vardır; Uzun kafa kürek kemiği (kürek kemiği) üzerinde başlar (başlar). Yanal ve medial başların her ikisi de humerusta başlar (aşağıda vurgulanan üst kol kemiği). Üç kafanın tümü daha sonra tek bir tendona gelir ve ulnaya yerleşir.
Yüz hatlarından ve mimiklerinden sorumlu olan bu kaslar, epikranius'tan platisma'ya kadar bir tanesi hariç (m. orbicularis oris), çift olarak bulunurlar. 43 adettirler.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyne iletiyor.
Tüm bu bilgilere bakarak bir erkeğin ömrü boyunca kazanabileceği kas miktarı ortalama 15-25 kg civarlarındayken bir kadının kazanabileceği kas miktarı ortalama 8-15 kg civarlarındadır.
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
Karın kasları: Karın ön ve yan duvarında m. obliquus externus abdominis, m. obliquus internus abdominis, m. transversus abdominis, m. rectus abdominis ve m. pyramidalis olmak üzere 5 adet kas bulunur. Karın arka duvarında ise tek bir kas (m. quadratus lumborum) bulunur.
Kaslar liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminin yapısında bulunarak hareket etmeyi sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar.
kas hücreleri çalışabilmek için ATP (Adenozin Trifosfat) kullanmaktadır. ATP, yüksek enerjili fosfat bağları arasında yüksek düzeyde potansiyel enerji barındırır. yani kas hücrelerinin yaptığı iş potansiyel enerjiyi kinetik enerji ve ısı enerjisine dönüştürmektir.
Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır. Vücuttaki en uzun kas bu kastır ve genellikle 50 cm civarında olan bu kas 55cm ve hatta bazen 60cm'e kadar ulaşabilir.
Kalça kasları vücudumuzdaki en büyük kas grubu olan bacak kaslarının içindeki en büyük kastır. Kısacası ifade etmek gerekirse; kalça kaslarımız vücudumuzdaki en büyük kastır. Egzersiz yaparken çalıştırdığımız kas grubu ne kadar büyük olursa, o kadar fazla kalori yakmış oluruz.
Büyük kas çalışmasının ardından kalan enerji ile kolaylıkla küçük kaslar çalıştırılabilir ve istenen gelişim sağlanabilir. Küçük kasları çalışmak için daha bölgesel çalışmak ve özel hareketler kullanmak gereklidir.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Western Michigan Üniversitesi'nden konuşma bilimci Stephen Tasko, Dil dediğimiz yumuşak et kütlesi sadece bir kas değil, sekiz ayrı kasın bir araya gelmesi sonucu oluşan bir yapıdır. Koldaki gibi diğer kasların aksine, dil kasları destekleyici bir kemiğin etrafında gelişmez.
Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma duyusunu gerçekleştiren, kaslardan yapılmış bir organdır. Ayrıca yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerine yardım eder, insanlarda konuşmayı da sağlar.
Dil, diğer kasların aksine asla yorulmaz. Tıpkı ayağımızda ya da kolumuzda bulunan kaslar gibi dilimiz de kas yapısından oluşur. Peki, kolumuz bir süre sonra yorulabilirken dilimizin asla yorulmadığını fark ettiniz mi? Sanki bir ahtapot gibi pek çok yöne hareket ettirebildiğimiz dilimiz 8 kastan oluşur.
Burnumuzun uç kısmını, kıkırdak septumun alt kısımlarına tutunarak aşağı çeken bir kas grubu vardır. (M.Depressor septi nasi) Bu kas grubu dudak bağlantısı ile konuşma sırasında gülme sırasında burnumuzu aşağı çekerek devamlı hareket eden bir burun ucu oluşturur.
İnsan yüzü gülerken yaklaşık 17 kası çalışır. Ağlarken ise yaklaşık 43 kas çalışır.Yani ağlarken daha fazla kas çalışmış olur.
Hepimizin bir gülme stili bulunmaktadır. Bunu gülme sırasında yüzün kemik dokusu ie dişleri ve üzerlerindeki yumuşak dokular ile mimik kaslar belirlemektedir. Yüzde mimikler sırasında 43 kas kullanılmakta. Gülme esırasında ise bunlardan sadece 17 si kullanılmakta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri