Modernist anlayışın biçim ve anlatım olanaklarını, ağırlıklı olarak Aylak Adam, Anayurt Oteli'ndeki başkarakterler C. ve Zebercet etrafında şekillendiren Atılgan, salt modernist romanın değil aynı zamanda insanı birey olarak tanımlayıp merkeze almak ve söylemi tüm yönleriyle onun üzerine kurmakla da Türk edebiyatının ...
Postmodern yazın anlayışının Türk edebiyatındaki karşılığıdır Anayurt Oteli. Okuyanlar arasında Yusuf Atılgan'ın sanatsal kişiliğini göklere çıkaranlar kadar romanın derinliğini ikinci, üçüncü okumadan sonra yazara hak ettiği kıymeti verenler de azımsanmayacak derecede çoktur.
Anayurt Oteli edebiyatımızın modernist yazarlarından olan Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
Yusuf Atılgan modernizm akımından etkilenen bir yazardır. Yazım hayatına şiirler ile başlasa da romanları ile hak ettiği üne kavuşmuştur ve yazıları ya da kitapları modernizm akımının etkisinde yazılmıştır.
Otelin adeta bir roman kişisine dönüştüğü en etkileyici romanlardan biri, Yusuf Atılgan'ın 1973'te yayımladığı “Anayurt Oteli”dir. Eser, otelin hem kâtipliğini hem de yöneticiliğini yapan Zebercet'in iletişimsizliğini, yalnızlığını, cinsel sorunlarını ve niha- yetinde intiharını anlatır.
İlgili 28 soru bulundu
Anayurt Oteli (1973) Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
Büyülü gerçekçilik akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.
Kırk Yedi'liler (1974) ve Berlin'in Nar Çiçeği (1988) yayımlanmış iki romanıdır. Lodoslar Kenti (1991) ise Füruzan'ın şiir türündeki tek eseridir. Füruzan'ın hikâyeciliğine kaynaklık eden sistemlerin başında sosyalizm gelmektedir.
Post-Modern Roman: Anayurt Oteli
Yazar, bir otel katibi olan Zebercet karakteri üzerinden yalnızlık, bunalım ve psikolojik yabancılaşma temalarını işlemiştir.
Yusuf Atılgan'ın unutulmaz romanı Anayurt Oteli, bir memleket portresi, bir mizaç izahı. Yayımlandığı ilk günden bu yana başucumuzda.
Çarşıya yakın bir aşevinde rakı içip sarhoş olduktan sonra otele zar zor dönen Zebercet, bir süre oteldeki odasından çıkmaz, ailesinin ve otele dönüştürülen bu konağın hatıralarıyla yaşar. Roman, Zebercet'in kendini asmasıyla sona erer.
Makale boyunca modernist edebiyatın bir yaratısı olan aylak adam tipinin varoluşsal özellikleri felsefi bakımdan belirlenip değerlendirilir.
Aylak Adam'da Anlatım Teknikleri
Yusuf Atılgan Aylak Adam‟da, özellikle bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniğini kullanır. Bu şekilde birçok anlatım tekniğinin yazar tarafından serbestçe kullanıldığı romanlar, postmodern edebiyatın söylem çoğulluğunu bize hatırlatır.
Anayurt Oteli Özet
Kasabadaki Anayurt Oteli'nin katibi Zebercet, yaşam bunalımı ve yalnızlık çekmektedir. Otele gelip bir gece kalmakta olan esrarengiz kadın tekdüze geçen yaşamını değiştirir. Bu düşün peşinde bütün hayatı, bastırdığı duyguları, ve problemleri ortaya çıkar.
1948) gibi yazarlarla anılan Latife Tekin; Türk edebiyatında kaynağı Latin Amerika olmakla birlikte malzemesini Anado-lu efsaneleri, Orta Asya yaşantısı, dinî inanışlar ve folklordan alarak oluşturduğu yerli “büyülü gerçekçi” anlatım tarzıyla kısa sürede dönemin önde gelen romancılarından biri ol-muştur.
Toplumcu gerçekçi görüşün önemli isimlerden biri olan Kemal Tahir, romancı kimliğinin yanında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar. Çok yönlülüğü ile dönemin diğer toplumcu gerçekçi edebiyatçılarından ayrılan Kemal Tahir, romanlarını kaleme alırken sosyoloji, tarih ve dil okumalarından faydalanır.
Latife Tekin, 1980 sonrası Türk edebiyatında yerini bulmuş postmodern kuşağın önemli isimlerinden biridir.
İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur. Tarık Buğra'nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.
Roman ve hikâye yazarlığına toplumcu gerçekçilik tartışmalarının yoğun olduğu 12 Mart döneminde başlayan Adalet Ağaoğlu, bu dönemin angaje ve popülist edebiyat anlayışına tepki göstermiştir. İdeolojik olarak toplumcu gerçekçi görüşü benimsemekle birlikte, kullandığı biçimsel yeniliklerle bu anlayışı sorgular.
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.
1973'te yayımlanan roman babadan kalma bir oteli işleten, patronu olan ve kâtipliğini yapan Zerbercet'i anlatıyor. Zebercet kendini dış dünyadan yalıtarak yaşayan yalnız bir adam. Kendini neredeyse tamamen otele kapatan Zebercet'in hayatı, gecikmeli bir Ankara treniyle gelen bir kadına olan tutkusuyla değişiyor.
Yusuf Atılgan Manisa'nın Hacırahmanlı kasabasında dünyaya gelmiştir. Orta öğrenimini Manisa ve Balıkesir'de, Yüksek öğrenimini ise İstanbul'da tamamlamıştır. Türk edebiyatında “az yazmasına rağmen çok tanınan”, eserleri üzerinde tartışılan önemli bir yazardır. Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı iki romanı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri