Ömer Kavur'un 1987'de çektiği Anayurt Oteli'nde Zebercet karakterine, “Hepimiz aslında biraz Zebercet'iz,” diyen Macit Koper hayat veriyor. Koper, “iç yolculukların yönetmenidir,” diye tanımlıyor Ömer Kavur'u.
Yazarlar özellikle toplumsal yabancılaşma temalı birçok eser kaleme almışlardır. Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Hikmet Temel Akarsu gibi yazarlar eserlerinde bu temayı sıklıkla tercih etmişlerdir. Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli isimli eserinin ana kahramanı olan Zebercet bu tiplemelerin en belirginlerindendir.
Diğer Bilgiler. Başka pek çok eserinde olduğu gibi Yusuf Atılgan, Anayurt Oteli'ni de tanıdığı bildiği kişilerden ve mekanlardan yola çıkarak yazmıştır. Romanın mekanı Manisa'daki Anavatan Oteli'dir. Otel, Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla aynı yıl, 1839 yılında, bir konak olarak inşa edilmiştir.
Anayurt Oteli, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrolde Macit Koper'in rol aldığı 1986 yapımı filmdir.
Otelin adeta bir roman kişisine dönüştüğü en etkileyici romanlardan biri, Yusuf Atılgan'ın 1973'te yayımladığı “Anayurt Oteli”dir. Eser, otelin hem kâtipliğini hem de yöneticiliğini yapan Zebercet'in iletişimsizliğini, yalnızlığını, cinsel sorunlarını ve niha- yetinde intiharını anlatır.
İlgili 39 soru bulundu
C. B. Aylak Adam, baştan sona ana karakter C.'ye yoğunlaşan bir eser olarak tanımlanabilir. Yazarın kullandığı edebi teknikler, okuyucuya hem C.'nin iç dünyasını gösterir, hem de ona yakın insanların gözünden, ona farklı bir bakış açısıyla yaklaşır.
Üçüncü bölümde Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam romanının varoluş felsefesi bakımından bir yorumu yapılır. Romanın kahramanı Bay C., edebiyat tarihinde ondan önce yaratılan tüm aylakların özelliklerini kendi varoluşunda toplar ve pekiştirir.
Anayurt Oteli edebiyatımızın modernist yazarlarından olan Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır. Psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını işleyen roman kapalı ve biraz da karamsardır.
Postmodern yazın anlayışının Türk edebiyatındaki karşılığıdır Anayurt Oteli. Okuyanlar arasında Yusuf Atılgan'ın sanatsal kişiliğini göklere çıkaranlar kadar romanın derinliğini ikinci, üçüncü okumadan sonra yazara hak ettiği kıymeti verenler de azımsanmayacak derecede çoktur.
Çarşıya yakın bir aşevinde rakı içip sarhoş olduktan sonra otele zar zor dönen Zebercet, bir süre oteldeki odasından çıkmaz, ailesinin ve otele dönüştürülen bu konağın hatıralarıyla yaşar. Roman, Zebercet'in kendini asmasıyla sona erer.
Şangay şehrine bağlı ve şehir merkezine yaklaşık olarak 35 km uzaklıkta bulunan Songjiang kasabasında, InterContinental Shangai Wonderland isimli otel 8 metre derinliğindeki terk edilmiş bir taş ocağının yüzeyindeki kayalıklar oyularak inşa edildi. 2006 yılından 2018 yılına kadar bu otelin iç tasarımını gerçeğe ...
Anayurt Oteli Yusuf Atılgan'ın –Aylak Adam'dan sonra– ikinci romanı. 1973'te yayımlanan roman babadan kalma bir oteli işleten, patronu olan ve kâtipliğini yapan Zerbercet'i anlatıyor. Zebercet kendini dış dünyadan yalıtarak yaşayan yalnız bir adam.
Peridot (yılantaşı), olivin mineralinin bir çeşidi sarı yakut'tur. Zebercet olarak da anılır. Peridot ismini Yunanca peridona ("bolca vermek") kelimesinden alır. Halk arasındaki diğer isimi "yılantaşı"dır.
İlk baskısı 1931 yılında yapılan Fatih- Harbiye, Peyami Safa'nın olgunluk döneminde yazdığı bir romanıdır.
Anayurt Oteli Özet
Kasabadaki Anayurt Oteli'nin katibi Zebercet, yaşam bunalımı ve yalnızlık çekmektedir. Otele gelip bir gece kalmakta olan esrarengiz kadın tekdüze geçen yaşamını değiştirir. Bu düşün peşinde bütün hayatı, bastırdığı duyguları, ve problemleri ortaya çıkar.
Yusuf Atılgan'ın unutulmaz romanı Anayurt Oteli, bir memleket portresi, bir mizaç izahı. Yayımlandığı ilk günden bu yana başucumuzda.
C. karakteri, Yusuf Atılgan'ın ünlü eseri Aylak Adam'ın merkezinde yer alan bir kahramandır. Küçük yaşta annesini kaybeden C., teyzesi tarafından büyütülür ve annesinin sevgisini arar.
Yusuf Atılgan Manisa'nın Hacırahmanlı kasabasında dünyaya gelmiştir. Orta öğrenimini Manisa ve Balıkesir'de, Yüksek öğrenimini ise İstanbul'da tamamlamıştır. Türk edebiyatında “az yazmasına rağmen çok tanınan”, eserleri üzerinde tartışılan önemli bir yazardır. Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı iki romanı vardır.
Bu yazı Ekim 2012'de “Kadir Has Üniversitesi Modern Türkçe Edebiyat Sempozyumları 2- Yusuf Atılgan”da sunulmuş, Yansıtma dergisinin Perversiyon temalı 28. sayısında yayınlanmıştır.
Tanımını aramayı sürdüren edebî bir tür olarak roman, asıl kaynağı olan insanın içinde yaşadığı zaman ve çevrenin değişimine tanıklık etmeye devam etmektedir.
Karaosmanoğlu Yaban'da, Ahmet Celal isimli Türk aydını ile Anadolu köylüleri arasında yaşanan kültür ve fikir çatışmasını anlatır. Ahmet Celal, bir yandan Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili haberleri takip ederken, diğer yandan yaşadığı köyde, ulusal bilinç oluşturmaya çalışır.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder.
Aylak Adam kitabının ana fikri ise toplumda yer alan ve dayatılan normlar hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Bundan dolayı toplumsal normlara kimse uymak zorunda değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri