İngiltere'nin en büyük sorunlarından biri ergenlik dönemindeki kız çocuklarının hamile kalması. Son araştırma hamile kalan kızların yaşlarının 10'a kadar gerilediği yönünde. Araştırmaya göre, son 8 yıl içinde henüz ilkokulu bitirmemiş 54 kız çocuk hamile kaldı. Bu çocuklardan 15'i sadece 10, 39'u ise 11 yaşındaydı.
Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır. Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır.
Kadınlar adet dönemlerine başladıkları zaman doğurganlık yaşı başlamaktadır. Bu dönem menopoz dönemine kadar devam etmektedir. Bu dönem aralığında kadınlar hamile kalabilmekte ve çocuk sahibi olabilmektedir. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş aralığındadır.
Hamilelik, ilk adet döneminden (menarş) önce olabilen ancak genellikle adetlerin başlamasından sonra ortaya çıkan yumurtlamanın başlamasından sonra cinsel ilişki ile ortaya çıkabilir. İyi beslenmiş kadınlarda ilk regl genellikle 12-13 yaş civarında gerçekleşir.
Küçük Lina, daha 5 yaşında doğum yaparak "dünyanın en küçük annesi" oldu, hem de bilim dünyasını hayrete düşürdü. Minik kızın annesi, çocuğunun karnının böyle şişmesi üzerine endişelenerek hastaneye götürdü. Yapılan muayenede ise küçük kızın karnında tümör değil, 7.5 aylık bir bebek olduğu anlaşıldı.
İlgili 32 soru bulundu
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
Yumurta üretimi olan kadınlarda sağlıklı bir sperm ile her yaşta gebelik görülebilir. Kadınlarda gebelik için yaş faktörü önemli olsa da aslında yumurta üretimi olmasına bakılır. Sağlıklı yumurta üretimi varsa her yaşta hamile kalınabilir.
Lina, tıp tarihinin gördüğü ve kayıt altına alabildiği en genç anne ünvanına sahiptir. 5 yaş, 7 ay, 17 günlükken doğum yapmış ve bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Bu, bugüne kadar keşfedilen en genç gebeliktir (bir sonraki örnek, Rusya'da 6.5 yaşında doğum yapmış olan bir çocuktur).
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
İngiliz bilim insanları kadının kemik iliğinden sperm üretti. Artık kadınların erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk yapması mümkün. New Scientist bilim dergisinin haberine göre İngiliz bilim insanları, kadının kemik iliğinden sperm geliştirdi. Artık kadınlar erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabilecek.
37 haftalık hamile olduğu ortaya çıkan Suriye uyruklu kız çocuğu, bir yıl önce ailesi tarafından imam nikâhıyla evlendirilmiş. BirGün'ün ortaya çıkardığı çocuk istismarının yankıları sürerken, Diyarbakır'da 13 yaşındaki çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
"Gebelik testi yaptıran istismarcı babalar”
Doktora göre, kız çocukları çoğunlukla akraba ya da tanıdıklarının istismarı sonucu hamile kalabiliyor.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir. Ergenlik her çocukta kendine özeldir ve o çocuk özelinde ele alınıp değerlendirilmelidir.
Ergenlik başlama yaşı konusunda günümüzde de kullanılan yaş sınırları (kızlarda en erken 8, ortalama 10.5, en geç 13; erkeklerde en erken 9, ortalama 11.5, en geç 14) olup bu veriler çocukların % 95'inin bu yaş aralıklarında ergenliğe gireceği anlamına gelmektedir.
Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz.
Lina Medina, (d. 27 Eylül 1933 - Paurange, Peru) Dünyanın bilinen en genç annesi. Tıp tarihinde teyit edilmiş, bilinen en genç anne.
Dünyanın en genç annesi!
14 Mayıs 1939 tarihinde doğumunu gerçekleştiren Lina henüz 5 yaşındaydı. Sezaryenle doğum yapan Lina 2.7 kilo ağırlığında Gerardo isimli bir erkek bebek dünyaya getirdi. İsmini doğumunu gerçekleştiren doktordan alan Gerardo, 10 yaşına kadar annesini ablası olarak bilmiş.
Hindistan'da yaşayan Daljinder Kaur isimli kadın 72 yaşında doğum yaptı. Tüp bebek tedavisiyle ilk çocuğunu doğuran kadın dünyanın en yaşlı annesi ünvanına da sahip oldu.
Birinin giysilerle hamile kalması mümkün değildir. Hamilelik, spermin genellikle cinsel organların çıplak temasıyla ve vücut sıvılarının temasıyla oluşabilir. Spermin yumurtaya ulaşabilmesi gereklidir. Bu nedenle, her iki kişide kıyafetleri giyinikse, hamile kalmak pek olası değildir.
Bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi önemlidir.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri