MİDE VE BAĞIRSAK KANSERİNDE ANEMİ CİDDİ BİR UYARANDIR Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri başta olmak üzere, tüm kanserlerde anemi, diğer belirtilere eşlik eden ortak bir bulgu olarak kaydedilir.
Aplastik anemi, yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyen hasarlı kemik iliğinin neden olduğu bir anemi türüdür. Doğuştan veya edinilmiş de olabilir. Aplastik aneminin diğer bir adı kemik iliği aplazisidir. Bazı insanlar bu durumu kanser olarak düşünebilir, ancak aplastik anemi kanser değildir.
Hangi Kanser Türleri Kansızlık Yapar? Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri kansızlık yapması açısından başta gelir. Ancak tüm kanserlerde anemi, diğer belirtilerle birlikte seyreden ortak bir semptom olarak görülür.
Kolon kanserleri yanı sıra, mide ve ampulla Wateri kanserlerinde de demir eksikliği gelişebilir. Bu ne- denle özellikle 45-50 yaşın üzerindeki demir eksikliği sap- tanan hastalarda GİS kanserleri araştırılmalı ve özellikle de kolonoskopi yapılmalıdır.
Kırmızı kan hücresi üretiminin eksikliği başta olmak üzere kritik vitamin ve minerallerin eksikliği kansızlık meydana gelmesine neden olur. Kandaki hemoglobin seviyesinin litre kan başına erkeklerde 130 gram, kadınlarda 120 gram, yeni doğanlarda ise 140 gramın altında olması anemi olarak değerlendirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Kronik kan kaybı, kanserli hastalarda aneminin bir başka nedenidir. Bu durumda ortaya çıkan anemi, demir eksikliği anemisidir. Sindirim sistemi kanserlerinin genellikle ilk belirtisi, demir eksikliğidir. Böbrek ve mesane karinomunda hematüriye bağlı demir eksikliği anemisi görülebilir.
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Özellikle kolon ve bağırsak kanseri olan hastalarda ferritin düşüklüğü gözlemlenir. Aspirin ve steroid ilaçların kullanımı kandaki demirin azalmasına neden olur ve bu durumun sonucunda ferritin düşüklüğü yaşanır.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Kan akışkanlığındaki azalmaya bağlı olarak gelişen damar tıkanıklıkları en önemli ölüm sebebidir. Hematokritin normal sınırlarda tutulmasıyla bu risk azalır. Uzun dönemde kemik iliğinde fibrozis (bağ dokusu) gelişebilir. Nadiren hastalık akut kan kanserine dönüşebilir.”
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Aneminin tedavi edilmemesi vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Anemi, aynı zamanda hipoksi denilen, dokulara yeterli oksijenin iletilemediği durumlara sebep olabilir.
Anemi, yani kansızlık genellikle kadınlarda görülen bir sorun. Erkeklerde ise demir eksikliğinin en ciddi nedeni, kalın bağırsak kanseri. Bu nedenle yetişkin bir erkekte demir eksikliği varsa mutlaka kolon kanseri yönünden incelenmesi gerekiyor.
Kan kanseri (lösemi) teşhisi için fiziki muayene gerekir. Doktora başvuran hastaların genelinde halsizlik, bitkinlik, renk solması, vücutta morluklar, lenf bezleri büyüme vardır. Hekim tarafından yönlendirilen hastaya tam kan sayımı ve periferik yayma testleri yapılır.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtilerdendir. Ancak kalın bağırsağın ince bağırsağa yakın olan başlangıç kısmından kaynaklanan kolon kanserleri, makattan daha çok gizli kanama ile kan kaybına yol açar ve kansızlık ile kendini gösterir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kanser dokusu kolon duvarının en iç katmanı olan mukozanın içinde izlenmektedir. Evre 1: Tümör hücreleri kolon duvarı katmanlarından mukozanın altındaki submukoza katmanına veya daha da ilerleyerek kas (muskularis) tabakasına ulaşmıştır. Fakat herhangi bir lenf bezinde tümör izlenmemiştir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
National Comprehensive Cancer Network (NCCN)'e göre, kanser hastalarında hemoglobinin 11 g/dl altında olması olarak tanımlanmıştır(9).
Düşük hemoglobin seviyeleri genellikle kişinin anemisi olduğunu gösterir. Çeşitli bulgular sergiler; zayıflık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, hızlı, düzensiz kalp atışı, el ve ayak üşümesi, soluk cilt, gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri