Eğer siz de ellerinizi sürekli olarak kimyasal ya da SLS, paraben içeren sabunlar ile yıkıyorsanız egzama sorunu ile karşı karşıya kalabilmeniz mümkün. Doğal sabunlar arasında sıvı Kastil sabunu, egzama üzerinde oldukça etkili.
Egzamalı bölgeyi defne sabunuyla temizler ve masaj yaparsanız, egzamanın etkilerini en aza indirmiş olursunuz. Egzamanın yayıldığı bölgedeki kaşıntıyı ve kızarıklığı, defne sabunu kullanarak önlemek isterseniz düzenli kullanmanızı önereceğiz.
Egzama için uygun bir sabun, çoğunlukla ne içermediği ile tanımlanır. Özellikle, koku veya alerjen madde içermez. Atopik ciltler için uygun bir sabun, sınırlı sayıda bileşen içermelidir. Adından anlaşılacağının aksine, egzamaya uygun bir sabun sabun molekülleri içermez!
Egzama tedavisinde kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar kullanılır. Atak sıklığını azaltmak, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabunlar, bariyer kremler, nemlendiriciler, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları önerilmektedir.
Örneğin, gül sabunu, çay ağacı sabunu gibi içeriği ve hidrasyon özellikleri sayesinde nemi tutan ürünler kuru ve hassas ciltler için sabun seçiminde doğru seçimlerdir. Aynı zamanda aloe vera sabunu da kuru ve hassas bir cilt için doğru bir sabun tercihi olacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Açıklama: Elleri temizlerken antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. Ellerin su ve sabunla yeterli sürede, doğru teknikle (elin her tarafına sabun ve su değecek şekilde) yıkanması korunmayı artırmak için önemlidir.
Zeytinyağı sabununun bu kadar popüler olması aslında şaşırtıcı değil. Zeytinyağının yatıştırıcı doğası egzama veya sedef hastalığının neden olduğu tahrişi yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Elde egzama neden olur? Eldeki egzamanın çeşitli nedenleri olabilir. Temel nedenler arasında genetik yatkınlık, cilt kuruluğu, alerjenlere maruz kalma, kimyasal maddelere temas ve stres yer alır. El egzamasının altta yatan nedeni teşhis edilmelidir, çünkü tedavi bu nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
El Egzaması; en sık su, kuru hava, sabun, deterjan, kimyasal maddeler, lastik eldivenler, kişisel bakım ürünleri ile aşırı temas sonrasında deride tahriş nedeniyle gelişmektedir. Zararsız görünen bebek ürünleri hatta ellerin sıkça su ile teması bile hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir.
Tetikleyiciler arasında kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar da bulunur. Parfüm ve temizlik ürünlerine maruz kalmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bazı kişilerde hava değişiklikleri, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ve stres egzamayı daha da kötüleştirebilir.
Sabun Kullanımı
İhtiyaç duyulan bölgeye el veya cildi tahriş etmeyen lif ile bol bol köpükleyerek uygulayın. Köpüklü şekilde 2-3 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Günde 1-2 kez uygulayabilirsiniz. Tamamen doğal yağlardan üretildiği için her yaşta kullanıma uygundur.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu sayesinde egzamanın oluşturduğu iltihapları temizlenebilir. Kaşıntı ve kuruma şikayetlerini de hafifleten papatya, yapısındaki maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evinizde papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz.
Aşırı kuruluk yaşayan, hatta egzama belirtileri baş gösteren ciltlere doktor kontrolünde vazelin uygulanabilir. Vazelin döküntülerin giderilmesine, tahriş ve kaşıntıların engellenmesine yardımcı olacaktır.
Keçi sütü sabunu, nemlendirici ve yatıştırıcı özelliklerinin yanı sıra cildin doğal yağlarını çıkarmadan kiri, yağı ve pürüzleri ciltten uzaklaştırabilen etkili bir temizleyicidir. Genellikle kuruluk, egzama, sedef hastalığı ve akne gibi çeşitli cilt sorunlarını giderilmesine destek için kullanılabilir.
Evde uygulanabilecek doğal çözümler arasında; nemlendirici kremler, yağlar, aloe vera jeli, papatya çayı, elma sirkesi ve yulaf lapası gibi yöntemler yer alır. Doğal içerikli el ve ayak bakımı ürünleri sayesinde el egzamasının iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık, tehlikeli olmamasına karşın, görüntü bakımından rahatsızlık vermektedir.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
6) Elma Sirkesi
Elma sirkesinin içerisinde yer alan malik asit hastalığın sebep olduğu mantarları tedavi etmede birebirdir. Bir miktar elma sirkesi ve aynı miktarda su eklediğiniz karışımı saç egzaması olan bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca uygularsanız hastalığın etkilerini gitgide azaldığını görebilirsiniz.
Peru balsamına alerjisi olanlarda çikolata çapraz alerjik reaksiyonlara neden olabilmekte. Çikolata mevcut bir deri hastalığının; ürtiker, egzama, lokal ave genel kaşıntı, peroral dermatitis gibi, belirtilerini alevlendirebilmeklte.
Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan mikroorganizmaları içerir. Bu besinler egzamada, alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olurlar.
Egzamaya hangi yağlar iyi gelir sorusuna doğal yöntem olarak verilecek en doğru yanıt; Sedir Yagı, Sardunya Yağı, Lavanta Yağı, Alman Papatyası, Buhur Yağı, Bergomot Yağı, Kekik Yağı egzama tedavisinde iyileştirici etkisi ile öne çıkar.
Zeytinyağı, bu özelliği sayesinde sivilce, egzama, dermatit gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir. Yara iyileşmesi: Zeytinyağı, ciltteki yara iyileşmesini destekleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri