Peki yaptığımız anesteziler, annenin kullanacağı ilaçlar anne sütüne geçiyor mu ve bebeğe zarar veriyor mu? Kullandığınız tüm ilaçlar ve uygulanan anesteziler yiyip içilenler gibi anne sütüne geçer.
Anestezi esnasında alınan ilaçlar ve diğer tüm etkenler anne sütünü direkt olarak değiştirir. Bu nedenle bebeğin bu süreçte emzirilmemesi gerekir. Biriktirilen süt bu süreçte biberon aracılığı ile bebeğe verilebilir. Ameliyattan 8 saat sonra kadınlar emzirmeye devam edebilir.
Bu yüzden uzmanlar, anestezi sonrası annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmelerini önermektedir.
Sorulduğunda ise diş hekiminin gerekli görmesi durumunda diş çekimi yapılabilir. Burada hastaların kafasına takılan konu yapılan anestezinin bebeğe zararı olup olmamasıdır. Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezilerin, sütten bebeğe geçtiği ile ilgili herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Fakat kişi yine de emzirme döneminde ameliyat olmayı tercih ediyorsa anestezi alındığı gün kullanılmak üzere öncesinde anne sütü biriktirilmeli ve bebek o gün biberonla beslenmelidir. Operasyondan 8 saat sonrasında anne emzirmeye devam edebilir.
İlgili 16 soru bulundu
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bebeğin emme hareketi daha fazla süt üretilmesini de sağlar. Aynı zamanda emzirme dönemi bitse bile birkaç ay daha süt oluşumu devam edebilir. Böyle bir dönemde meme estetiği ameliyatı olmak kabul edilemez.
En kısa tedavi süresi boyunca en düşük etkili dozu kullanmayı düşününüz. PAROL'un emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz. Parasetamol az da olsa süte geçtiği içim emzirme döneminde hekim önerisi ile kullanılabilir.
Kimler Dolgu Yaptırabilir? Gebelik ve emzirme dönemlerinde dolgu yaptırılamıyor. Anne adaylarının doğum sonrası emzirme döneminin de tamamlamayı beklemesi gerekir.
Laktasyon döneminde alınan antibiyotiklerin, gebelik döneminde kullanılan antibiyotikler kadar büyük riskler oluşturmadığı bilinmelidir. Ayrıca bebeğin anatomik gelişimi büyük ölçüde tamamlandığından dolayı anne sütüne sirâyet eden antibiyotikler, teratojenik etki oluşturmaz.
ilaçlar anne sütüne yüksek oranda geçtiği için kullanmayınız.
Genel anestezi sonrası en çok geçici ve önlenebilir şikayetler görülebilir. Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir.
Röntgen, mamografi, MRG ve BT tanı yöntemlerindeki radyasyon emzirme döneminde güvenlidir. Bu tipteki radyasyon canlı hücrelerde DNA mutasyonu oluşturabilecek özellikte olmasına rağmen sütte birikmez, bu nedenle emzirmeye ara vermeden devam edilebilir.
Anne sütü sezaryen doğumdan 6 saat sonra ağız sütü (kolostrum) olarak gelmektedir. Devamında ise, problem yaşayan annelerin en geç 2 gün içerisinde sütü akıcı hale gelecektir.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Hamile Ve Emziren Anneler İçin Dudak Dolgusu Yapılabilir Mi? Hamilelik ve emzirme dönemlerinde hiçbir estetik işlemin yapılmasını onaylamıyoruz. Ek gıdaya geçildikten sonra estetik uygulamaların yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
5. İlaç alındıktan 1-2 saat sonra süt ilaç konsantrasyonu pik yapar. Anne ilacı emzirmeyi bitirdikten sonra veya enzirmeden 3-4 saat önce almalıdır. Bu süre maternal plazma ilaç konsantrasyonunun düşmesine ve sütteki konsantrasyonun düşük olmasına yardım edecektir.
Botoksun hammaddesi ''Clostridium botulium'' adı verilen bir mikrop çeşididir ve anne sütü ile bebeğinize transfer edilebilir.Mikrop tarafından üretilen toksinler felce sebep olabilir. Botulium toksin eğitimli sağlık kuruluşları tarafından verilse bile çok tehlikeli olabilir.
AUGMENTIN'in iki etkin maddesi de anne sütüne geçer. Dolayısıyla emzirilen bebeklerde ishal ve mukoz membranlarda mantar enfeksiyonu görülme olasılığı vardır, bu nedenle emzirmeyi kesmeniz gerekebilir.
flurbiprofenin laktasyonda kullanılması tavsiye edilmez. Klorheksidin diglukonatın insan ya da hayvan sütüyle atılıp atılmadığına ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir. Bu nedenle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. MAJEZİK PLUS'ın emziren annelerde kullanımı kontrendikedir.
A. Beta laktamlar: Bu gruptaki antibiyotikler asidik yapıdadır. Bu nedenle anne sütüne çok az geçerler ve bebek için herhangi bir zararlı etkileri yoktur.
Lokal anestezi; vücudun küçük bir bölgesinin uyuşturulduğu ve hastanın bilincinin tamamen açık kaldığı, çevresinde olan bitenlerin farkında olduğu anestezi türüdür. Bu tipteki anestezi genellikle küçük prosedürler sırasında kullanılmak için tercih edilir.
Emziren annenin özellikle alkol, sigara, uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durması hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Emzirme sırasında kullanılan her ilacın anne sütüne geçebileceği ve bebek üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri