Bu nedenle lokal ya da genel anestezi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Ancak anesteziye bağlı komplikasyon riskleri, işlem süresinin uzaması bu uygulama için tercih edilen bir durum değildir. Ağrısız rahim filmi ise anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir.
Ağrılı olma durumu kişinin anatomik ve fizyolojik durumuna bağlı olarak değişmektedir. Klasik yöntemle yapılan HSG işleminde anestezi kullanılarak ağrı ortadan kaldırılabilir. Ancak yeni teknoloji cihazların kullanıldığı ve deneyimli doktorlar eşliğinde yapılacak HSG filminde anestezi gereksiz hatta risklidir.
Bazı özel durumlarda hastalar rahim filmi uygulaması sırasında özellikle anestezi işlemi talep etmektedir. Bu özel durumlar; vajinismus gibi cinsel fonksiyon bozuklukları ya da hastanın acı ve ağrı eşiğinin çok düşük olmasıdır. Bu durumlarda anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özellikle tecrübeli doktorların üst düzey teknolojik cihazlar ile gerçekleştirdiği HSG (rahim filmi) uygulamalarında kadın herhangi bir ağrı hissetmemekte ve risk faktörlerinin önüne geçilerek herhangi bir komplikasyon riski bulunmamaktadır.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kullandığımız yeni teknoloji ve yeni teknikler sayesinde HSG çekimi genellikle 2 dakika kadar sürer. Bazı anatomik varyasyonların, anomalilerin varlığında veya tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu durumlarda inceleme süresi 3-5 dakika daha uzayabilir.
Rahim filmi çekiminiz sadece 2 dakika kadar sürer. Genital muayeneye veya simir testine benzer. Ağrı ve kanamanız olması beklenmez. Rahim filmi görüntülerini ekranlardan izleyen uzman doktorumuz rahim ve tüplerinizin durumunu gerçek zamanlı olarak değerlendirir.
Rahim filmi sonrasında cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır. İşlem sonrasında araç kullanılabilmektedir. İşlem sonrasında hamile kalma şansı yüksektir.
Çünkü rahim filmi ilaçlar ile çekilen ve özellikle işlem sonrasında, işlem sırasında olmasa da ağrı ve sızı yapan bir işlemdir. Dolayısıyla da kadın doğum uzmanları en az iki gün olmakla birlikte rahim ağrısının tamamen geçene kadar cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemesini tavsiye etmektedir.
Hsg öncesi yapılması gereken herhangi özel bir hazırlık bulunmaz. Bazı durumlarda jinekolog rahim filmi öncesi antibiyotik veya basit ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Bununla birlikte Hsg filmi çekiminden birkaç gün önce cinsel ilişkiye ara verilmesi gerekir. Randevu öncesi aç veya tok olmak gerekmez.
HSG (Histerosalfingografi) yani halk arasında bilinen adıyla ilaçlı rahim filmidir. Bu film sayesinde rahim boşluğu ve tüpler hakkında bilgi edinmeyi amaçlarız. Bu film özellikle adet bittikten sonra 1-3 gün içinde çekilir.
Filminizi yüksek teknoloji kullanarak yeni yöntemle çekeceğiz. Bu nedenle HSG çekimi sonrasında yapmanız veya yapmamanız gereken hiçbir şey yoktur. HSG çekiminden sonra işinize dönebilir, sosyal programınıza devam edebilirsiniz. Araba kullanabilirsiniz.
Fakat kanamanız fazlaysa yada bir kaç günden uzun sürerse, ağrınız artarsa, ateşiniz çıkarsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. HSG sırasında az da olsa vajina zorlandığı için yaptırdıktan 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon uygulamak sakıncalı olabilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Histeroskopi çok ağrılı bir işlem değil, oldukça hasta dostu bir işlemdir. Tanısal histereskopi ağrı eşiği yüksek olanlarda anestezi olmadan bile yapılabilmektedir. Ya da öncesinde bir ağrı kesici ile hastalara premedikasyon yapılabilmektedir.
Rahim filmi çekilmesi ağrılı bir işlem midir? Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilmehissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir.
Adet döneminden sonra rahim filmi çekilmeden önce cinsel ilişki olmamalıdır. Çünkü rahim filmi çekimi sırasında radyasyon alınacağı için erken bir gebelik olması istenmemektedir.
Rahim Filmi (HSG) Olumlu Yönleri
Uygulanan basıncın etkisiyle beraber tüplerdeki yapışıklık, tıkanıklık veya pıhtıların temizlenmesiyle sperm ile yumurtanın buluşmasının kolaylaştığı düşünülmektedir.
Yapılan çalışmalarda rahim içine verilen sıvının , film sonrasında gebelik şansını arttırıcı bir etki yaptığı anlaşılmıştır. Verilen bu sıvı birkaç saat içinde idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kullanılan bu madde dokular ve organlar üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Rahim ve yumurtaları da olumsuz etkilemez.
Rahim filmini adetiniz bittikten sonraki 2 gün içerisinde çektirmeniz gerekmektedir. Rahim filmi çekilirken, rahminizin içinde miyom, kist var mı, rahim duvarı kalınlığınız nedir, bunlar incelenecektir.
Rahim filmi çekiminden sonra kadın günlük yaşamına devam edebilmekte, duş alabilmekte ve cinsel ilişki yasağı bulunmamaktadır.
Rahim filmş çekimi sırasında tüplerin açılması sayesinde birçok kadın uygulama sonrasında gebe kalabilmektedir. Rahim filmi işlemi merkezimizde üst düzey konfor ve güvenilirlik sağlanarak uygulanmaktadır.
Rahim Filmi Ne İçin İstenir? HSG; kısırlık, düşük, kapalı kanal, kanser gibi rahimde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarını tespit etmek için kullanılır. Rahim tüpleri kapalı bir kadının, gebe kalma ihtimali azdır. Bu nedenle; hamilelik için olumsuzluk yaratan bir durumu önceden tespit etmek için rahim filmi çekilir.
Kapalı tüplerin açılması ameliyatları genellikle laparoskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Bununla birlikte tüplerin bağlanmasında kullanılan yönteme göre açık cerrahi de tercih edilebilmektedir. Eğer tüm koşullar uygunsa tüpler açıldıktan sonra da sağlıklı bir şekilde gebe kalınabilmektedir.
Rahim filmi fiyatları hakkında devlet hastanelerinin herhangi bir ücret talep etmediği bilinmektedir. Aslında bu konuda da hastalar var olan sağlık primlerinden devlet hastanelerinde aldıkları bu hizmeti ödemektedir. Özel hastanelerde ise rahim filmi çekilmesi hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri