Bipolar bozukluk, manik depresyon olarak da adlandırılır. Duygu durumunda yaşanan aşırı yükselme ve ani çöküşlerin olduğu depresif duygu durum bozukluğudur. İki uçlu duygular kişide sürekli bir döngü halindedir. Bipolar hastalar her zaman duygu durumlarında bu döngüyü yaşamazlar.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.
Çevresel faktörler: Sevilen birinin ölümü gibi stresli yaşam değişiklikleri, kronik stres, travmatik olaylar, çocukluk çağı istismarı gibi durumlar, özelliklede depresyon olmak üzere, bir duygudurum bozukluğunun gelişmesi için başlıca risk faktörleridir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir.
İlgili 26 soru bulundu
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
'Manik' terimi hastanın aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, kendini güçlü hissettiği bir dönemi tanımlar. Bu dönemde günlerce süren uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranış, çok fazla ve gereksiz alışveriş yapma en sık görülen belirtilerdir.
Anksiyetenin şiddetinin artmasıyla bipolar arasında bir ilişki kurmak şimdilik bu bilgilerle mümkün değil. Travma sonrası stres bozukluğu, travma sonrası psikolojik ilk yardım ve anksiyete ile ilgili yardım almak isterseniz Evimdeki Psikolog aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
Şizoaffektif bozukluk, bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmıştır ve kişinin hem şizofreni belirtileri, hem de manik veya depresif belirtileri sergilemesiyle karakterizedir.
Tedavi edilmediği sürece oldukça ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlerleyen durumda intihar görülebilir. Kronik bir ruh hastalığı olan bipolar kişiler genellikle ilk başta depresyon tanısı alırlar. Tedavi girişimleri de ilk olarak depresyon tedavisine yönelik olur.
Duygu durumu bozukluğu uzun yıllar sürebilen, hatta iyileştikten bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu açıdan psikoterapi seansları uzun sürebilir. Önemli olan kişinin bu seanslar yardımı ile kendisini tanıması, rahatsızlığın bilincinde olması ve belirtileri kontrol altına almayı öğrenmesidir.
Depresyon (çökkünlük) Dönemi: Derin üzüntü ve bunaltı vardır. Düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlevlerde yavaşlama, durgunlaşma vardır. Değersizlik, küçüklük, güçsüzlük, karamsarlık duyguları hakim olup, isteksizlik mevcuttur.
Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
Kısa süreli, ani duygusal değişiklikler daha çok anksiyete bozukluklarının bir belirtisi olarak düşünülmelidir. Depresyon ve tekrarlayıcı depresif bozukluk, adından da anlaşılacağı gibi mani dönemi içermeyen, depresyon ataklarıyla devam eden bir süreçtir.
Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi. Hastanın subjektif ifadeleriyle belirtilen ve çevreden gözlenebilen, belirli bir zaman diliminde sabit duygudur. Çökkünlük, taşkınlık, neşelilik ve öfke örnek olarak verilebilir.
Anlayışlı Olun: Yakınınıza onun yanında olduğunuzu hissettirin. Onu dinleyin, hastalığın seyri konusunda cesaretlendirin. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan insanlar başkalarına yük olmaktan korktukları için yardım almak istemezler.
Psikotik Hastalıklar, kişinin gerçeği değerlendirmesini bozduğu için daha ciddi ruh hastalıklarını kapsar. Hemen herkesin bildiği “şizofreni”, bu grubun en önemli hastalığıdır. Şizofreni en sık rastlanan psikotik bozukluktur. Bir diğer psikotik bozukluk ise, “Kısa Reaktif Psikoz”dur.
Şizofreni, bireylerin gerçekliği anormal olarak yorumladıkları ve gerçek ile gerçek dışını birbirinden ayıramadıkları zihinsel bozukluğa verilen isimdir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Rutin, sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açar.
Anksiyete Bozukluğu “akıl hastalığı”, “delilik”, “zeka geriliği” veya “kişilik bozukluğu” DEĞİLDİR.
Bipolar bozukluk her insanda farklı alt tip, şiddet, yoğunluk ve sıklık gösterir. Kişinin ruh halinde çarpıcı değişikliklere yol açan yükselme ve alçalma dönemleri, depresif ve manik 'ataklar' olarak tanımlanmaktadır.
Unipolar depresyon, beynin sadece bir tarafını etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Genellikle genç erişkinlikte başlar ve en az altı ay sürer. Unipolar depresyon, üzüntü duyguları, aktivitelere ilgi kaybı, yorgunluk, düşük enerji seviyeleri, uyku güçlüğü ve ölüm veya intihar düşünceleri ile karakterizedir.
İki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk, eski adıyla manik-depresif hastalık) iki ayrı hastalık dönemleriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık dönemlerinden bir tanesinde taşkınlık (mani), diğerinde ise çökkünlük (depresyon) bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri