Yaşayış : Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük, yuvarlak lekecikler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Yumrudaki farklı görünüşlerine göre, yüzeysel, derin ve kabarık uyuz şeklinde ayrılır. Yüzeysel uyuz; açık kahverengi, mantarımsı, pürüzlü bir görünüştedir.
Hastalık Patatesi toprak altı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller,urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiçbir değişiklik göstermez.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir." "Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Uyuz hastalığı yumruların görünüşünü bozarak patatesin pazar değerini düşürür. Temiz ve sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Eğer toprak bu hastalıkla bulaşıksa, hastalığa dayanıklı patates çeşitleri tercih edilmelidir. Hastalıklı ve şüpheli yumrular ayıklanmalı ve tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Hastalık etmeni ürettiği sporlar yoluyla yayılır, toprak ve yumru kökenlidir. Patates yumrularının enfeksiyonu stoma ve olgunlaşmamış lentiseller yoluyla olur. Bu nedenle yumrular hızlı büyüdükleri dönemde hastalığa karşı daha hassastır. Toprak özellikleri hastalığın şiddetini etkilemektedir.
Uyuz böceğini öldürmeyi sağlayanlar şu şekildedir: İlk olarak en bilinen yöntem sirkedir. Özelliklede beyaz sirke daha kuvvetli olduğundan dolayı anında uyuz böceklerini öldürür ve cildinizi rahatlamaya yardımcı olur. Bir diğer yöntem çay ağacı yağdır.
bayat patateslerin üzerindeki yeşil lekelere verilen isim. işığın etkisiyle oluşan evdeki patatesin çiçek açması sonucu, bu solanin denen madde oluşur, 25 miligramdan itibaren, insan için zehirli olmaya başlar. onun için üzerinde büyücek yeşil lekeler bulunan patatesleri atmak en iyisidir.
Bu yerlerdeki enfekteli alanların anormal büyümesi sonucu karnabahara benzeyen biçimsiz, etli, pürüzlü, toplu iğne başı büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar urlar oluşabilir. Yumrudan kolaylıkla kopabilmektedir. Başlangıçta beyaz ya da yeşil renkli olan urlar zamanla kahverengileşerek çürür.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Bununla birlikte ışığa maruz kalan ve yeşillenmeye başlayan patatesler 1mg/g veya daha fazla solanine oranına sahip olabilirler ve bu dozda solanine içeren kabuklu bir patates tehlikelidir . Solanine zehirlenmesi öncelikle sindirim ve sinirsel bozukluklara neden olur.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofil maddesinin de arttığını gösterir. Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, bu madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Patates siğili ya da kanseri olarak bilinen hastalığın etmeni Synchytrium endobioticum, kültür bitkisi olarak tek konukçusu patates olan, toprak kökenli obligat-parazit bir fungustur. Hastalık ciddi enfeksiyonlarda yumru oluşumunu engellemek suretiyle patates üretimini tamamen önlemektedir.
Hastalığın en belirgin bulgusu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ve deride görülen içi su dolu keseciklerin görülmesi uyuz şüphesini arttırır.
Patates Neden Filizlenir? Patates hızlı büyüyen ve üreyen bir sebze. Bu yüzden üremek ve büyümek için her zaman toprağa ihtiyaç duymaz. Eğer patatesin bulunduğu ortamda yeterli nem ve sıcaklık varsa, ayrıca güneş ışığı da alıyorsa hızlıca filizlenmeye başlar.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
İsterseniz filizlenen patatesleri ekerek isterseniz de patates tohumları ekerek patates yetiştirme imkanı bulabilirsiniz. Filizlenen patatesleri doğal bir şekilde toprağa ekerek kısa zaman içinde kendi patatesinizi yetiştirme imkanı bulabilirsiniz.
Patates siğil hastalığı tüm dünyada toleransı sıfır olan bir karantina hastalığıdır. Siğil hastalığı etmeni S. endobioticum 1 sporangium/g toprak inokulum yoğunluğunda enfeksiyon başlatabilir (Hampson 1992). Hastalık tarlada bir bitkide tespit edildiğinde o tarlanın tamamı bulaşık kabul edilir.
Bu lekelerin sebebi patatesin depolarda ve tezgahlarda maruz kaldığı ağırlıktan kaynaklanıyor. Depolardaki nem daha koyu lekelere neden olurken küçük lekeler patateslerin birbirine uyguladığı baskıların bir sonucu.
Mor patates, rengi sebebiyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve tatlılarda kullanılıyor. Haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilebilen mor patates salatalarda da kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri