Buna Amok koşucusu denilmesinin nedeni, kişinin önüne geleni öldürme isteği ile düşüncesiz ve ruhsuzca hareket edebilmesidir. Amok rahatsızlığına sahip olan kişiler muhtemelen beyindeki bazı yapıların (amigdala vs) tehdit algısı oluşturması sonucunda ilkel davranışlarla saldırarak savunma eylemine girmektedirler.
Amok hastalığı, özellikle Orta Asya'da ve Malezya'da daha yaygın şekilde görülen bir tür psikiyatrik hastalıktır. Bugüne kadar tespit edilmiş olan psikiyatrik hastalıklara oranla çok daha nadir olarak görülen bu hastalık, kişilerde saldırganlığa neden olur ve ölüme neden olabilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.
Amok sendromunun nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır, ancak birçok faktörün bir araya gelerek bu durumu tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bunlar arasında psikiyatrik bozukluklar, depresyon, stres, sosyal ve çevresel faktörler yer alabilir.
Batı dillerine Güneydoğu Asya'da yaşayan yerli toplulukların bir "kültürel" pratiğinin adından geçmiş "Amok koşusu" (Malay dilinde "meng-âmuk"), korku ve çaresizlik içinde denetlenemez bir öfkeye savrularak önüne ne çıkarsa kırıp geçirmek anlamına gelen bir tabir.
Amok (gözü kara, hiddetle saldıran ve öldüren) Güneydoğu Asya bölgesinde ve bu bölge kültüründe "cinnet" hâlini ifade etmek için kullanılan bir tanımdır. Kavram, Filipinler'de ise "juramentado" kelimesiyle bilinir. Cinnet hâli, sonuçlarını hesap edemeden şiddet kullanma durumudur.
İlgili 28 soru bulundu
“Amok”, çalıştığı hastanede yaptığı bir yolsuzluk nedeniyle Endonezya'ya sürgüne gönderilen Alman asıllı bir doktorun hikayesini konu alıyor. Uzun bir süre boyunca izbe ve kendisinden başka beyazın olmadığı bir yerde çalışan doktor, alkol ve depresyonun etkisiyle gitgide tükenmeye başlar.
"Gerçekte gerek duyulmayan maddeleri çalma dürtüsü" olarak tanımlanan kleptomani kelimesi Türkçeye “Çalma Deliliği” olarak çevrilebilir. Nadir gözlenen kleptomani, hasta tarafından genellikle gizli tutulan, ancak yasal sorunlar yaşandıktan sonra psikiyatrik yardım aranmaya başlanan bir rahatsızlıktır.
Amok Koşucusu doktor olarak yardıma ihtiyaç duyan bir insana el uzatmanın vicdani yükümlülüğüyle kendi karmaşık duyguları arasında sıkışıp kalan bir adamın hikâyesidir. Hollanda Doğu Hint Adaları'nda görev yapan bir doktor, dara düşüp kendisine başvuran çok zengin bir kadının yardım talebini geri çevirir.
Tedavi. Hastalık hastalığının tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi beraber uygulanmalıdır. Aynı zamanda bu kişilere psiko-eğitim de verilmesi önemlidir. Bu şekilde hastalıklar ve kişinin bedeni ile ilgili durumları hakkında doğru bilgiler edinmesi sağlanır.
Doktor da bu durumda kadının cesedini kaçırmak ister ve gemiye biner. Doktor kendini bu durumda Amok koşucusuna benzetir. Zamanında bir adam önüne gelen tüm engelleri devirip, koşar ve karşına çıkan herkesi öldürür.
İstifleme Hastalığının Tedavisi
Kişiyi hastaneye yatırmak gereklidir. Kişi burada hasta olduğunu zannetmiyor. Durum istifçilik yerine başka bir sebepten de olabilir. Başka durumlar yüzünden bu varsa mesela depresyon gibi o durum geçtiğinde bu düzelecektir.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Bir akıl hastalığı mı yoksa beynin hastalığı mıdır? Son çalışmalar gösterdiki Depresyon beynin hastalığıdır, aklın hastalığı değildir. Kadınlarda depresyon görülme oranı erkeklerden 2 kat daha fazladır. Depresyondaki Kişilerin Beyninde Elektriksel, Kimyasal, Hormonal ve Magnetik alanDeğişiklikleri olmaktadır.
amok kavramı daha çok güneydoğu asya bölgesi'ne özgü bir kontrolden çıkma, çıldırma, cinnet ve öz yıkıcı saldırı gibi durumları ifadelendirmek için kullanılır.
Stefan Zweig uzun zamandır İntihar eylemine yatkın ruh hali olan ve bunun sonunda ikinci eşi ile intiharı gerçekleştiren bir yazardır. Bütün kitaplarında intihar temasını mümkün olduğunca işlemiştir.
7. Kleptomani Hastasına Nasıl Davranmalı? Kleptomani hastası olan bireye öncelikle toplum önünde suçlayıcı, karalayıcı tutumda bulunmamak gerekir. Bu hastalığın bir davranış bozukluğu olduğunu ve gerekli şartlar oluştuğu zaman bu hastalıktan kurtulabileceğini anlatarak ikna edilmelidir.
Kleptomani nedir? Dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren ve çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, psikolojik bir rahatsızlıktır. Kleptomani, maddi değeri olmadığı, kişisel kullanım için gereksinim duyulmadığı halde, nesnelere yönelik çalma dürtüsüne direnç gösterememe ile tanımlanan bir dürtü kontrol bozukluğudur.
Kleptomani, beyinde opioid sisteminin bozuk olmasından dolayı da ortaya çıkmaktadır. Opioid sistemi, beyinde dürtüleri düzenlemekte ve kontrol etmektedir. Opioid sistemindeki bozulmalar, bireylerin dürtülere olan direncini kırmakta ve kleptomani gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Krystian Bala, mahkemede "mükemmel cinayet yazma" tutkusunun olduğunu ve romanını gazete haberlerinden yola çıkarak kurguladığını savundu. Krystian Bala, ayrıca sorgusu sırasında başına çuval geçirilip dövüldüğünü, işkence gördüğünü, ifadesini de baskı altında verdiğini söyledi.
Hangi hastalar psikiyatri kliniğine yatabilir / yatmalıdır? Her yaş grubundan hasta psikiyatri kliniğine yatabilir. Çocuk ve ergen yaş grubundaki hastalar kendilerine özel hazırlanmış servislerde yatırılarak tedavi edilir. Yatış kararı hastalığın şiddetine göre verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri