İtiyadi suçu, suç sayılan fiilin belirli bir zaman dilimi içerisinde birçok kez işlenmesidir. Suç sayılan fiilin bir kere işlenmesi itiyadi suç sayılabilmesi için yeterli değildir. İtiyadi suçlar basit itiyadi suçlar ve nitelikli itiyadi suçlar olmak üzere iki çeşittir.
Ani suç, neticenin gerçekleşmesi ile suçun tamamlandığı suç türüdür. Örneğin kasten öldürme suçu neticelidir. Mağdurun ölmesi ile suç tamamlanır.
Ani suçlarda, hareketten doğan netice zaman içerisinde devam etmez. Yine netice, hareketin yapılmasından hemen sonra gerçekleşmeyip, bir süre sonra da ortaya çıkabilir11. Ani suçlarda ihmali veya icrai hareketin gerçekleştiği an suçun işlendiği andır.
Ani suçlar; Hareketin yapılmasıyla tamamlanan ve icrası devam etmeyen suçlardır. Ani suçlarda suç, ya hareketin yapılmasıyla (sırf hareket suçları) ya da neticenin gerçekleşmesiyle (neticeli suçlar) tamamlanır ve biter. Neticeli suçlarda, neticenin icra hareketleri tamamlanır tamamlanmaz meydana gelmesi şart değildir.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
İlgili 41 soru bulundu
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Kesintisiz (mütemadi) suç - ani suç: Failin hareketiyle ortaya çıkan hukuka aykırı veya zararlı durumun, yine failin iradi hareketinin sürmesiyle devam ettiği suçlar “mütemadi- kesintisiz” suçlardır. Fail burada hukuka aykırılığı dolayısıyla normun ihlalini iradesiyle devam ettirmektedir.
icrası bir anda olup bitmeyen, bir süre devam eden, temadi gösteren suçtur. mesela, a'nın b'yi kaçırıp bir süre bi bodrumda hapsetmesi, ya da ruhsatı olmadan silah taşımak gibi. hukuksal ihlalin hemen sona ermeyip bir süre devam ettiği suç türüdür.
İtiyadi Suçlar
Aynı harektIerin yinelenmesi ve bu yinelenmelerin failde al ış- kanlığı gösterecek sayıda olmasıyla meydana gelen suçlara itiyadi suç denir. İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır.
Suçun konusuna göre suçları zarar suçları ve tehlike suçları şeklinde ikiye ayırabiliriz. Fiile suçun konusunun zarara uğratıldığı suçlara zarar suçları denilmektedir.
Hakaret suçu, sırf hareket (şekli/ani/neticesi harekete bitişik) suçudur. Söz ve davranışların onur ve saygınlığı rencide edecek nitelikte olması yeterli olup gerçekten rencide edip etmediği önemli değildir. Bu nedenle soyut tehlike suçudur. Ani suç olduğu için de kesintisiz suç şeklinde işlenmesi mümkün değildir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
TCK Madde 12
(1) Bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılır.
Mağduru olmayan suç yoktur. Suçun mağduru, suçun konusunun ait olduğu kişidir. Örneğin, öldürme veya yaralama suçlarında suçun mağduru, saldırıya uğrayan kişidir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Birçok kanunlarda ise yapılan bazı düzenlemelerle, “yüz kızartıcı suçlar” ibaresi çıkarılmıştır. Rüşvet alma, hırsızlık, ihtilas, zimmete para ya da mal geçirme, sahtecilik yapma, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar bu kanun maddesinde yüz kızartıcı suçlar kapsamında ifade edilmiştir.
Zincirleme Suç Örnekleri
Bir işyerinde iş sahibi aleyhine hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanma suçunun birden fazla kez işlenmesi halinde zincirleme suç söz konusu olacaktır. Bir kişinin, aynı fail tarafından iki kez dolandırılması halinde de zincirleme şekilde işlenen dolandırıcılık suçu söz konusu olacaktır.
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir. Ancak suçların içtima durumu söz konusu olduğunda fail tek suç işlemiş sayılır.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Sırf Hareket Suçları (Tehlike) ve Netice Suçları
Sırf hareket suçları oluşacağı zaman hareketin yapılması ya da ihmalin ortaya çıkması yeterlidir. Bu suçlarda başka bir netice ya da zarar aranmaz. Bu suçlar aynı zamanda tehlike suçları olarak da tanımlanır.
Kanunun 42. maddesinde bileşik suç, biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suç olarak tanımlanmıştır.
Olası kast, suçun kanuni tanımındaki unsurlarının gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen sonuçlarını kabullenerek adeta “olursa olsun” düşüncesi ile hareket ederek fiilin işlenmesidir. Bilinçli taksir ise öngördüğü neticeyi dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı için fiilin işlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri