1- Cici Pabucum Cici Türküsünü dinlemek için tıklayınız. 2- Şimdi Pınarım Türküsünü dinlemek için tıklayınız. 3- Meşeli Dağlar Türküsünü dinlemek için tıklayınız. 4- Aşalım Aşalım Türküsünü dinlemek için tıklayınız.
Bursa ilinin şehir ve köylerinde şu oyunlarla karşılaşabiliriz: Güvende, Sekme, Çiftetelli, Köroğlu, Artvin Horonları, Rumeli Horaları. Güvende ile Sekme, Bursa için pek eski görünüyorlar. Orada doğup görenek kaldıkları düşünülebilir.
Meşeli Dağlar Meşeli Türküsü - Bolu.
İlgili 18 soru bulundu
Bursa'nın Ufak Tefek Taşları
Bu türküde Bursa sokaklarının meşhur ufak tefek taşları geçmekle beraber, Meşeli Oyunu Mudurnu ve Göynük havalisine mahsus bir oyun havasıdır. Bundan dolayı yukarıdaki türkünün daha ziyade o havaliye ait bir halk türküsü olduğu rivayet edilmektedir.
Türk gölge oyununun temsilcisi olan ve gölge oyununa adını veren “Karagöz” halkın sağduyusunu yansıtan bir özellik taşımakta, 17. yüzyıldan itibaren Karagöz oyunu adıyla anılmaktadır. Halkımız; hayal perdesinin ilk defa Bursa'da kurulduğuna, Karagöz ile Hacivat'ın yaşamış birer kişi olduğuna inanmaktadır.
Deve oyunu günümüzde de oynanmaktadır. Bursa da Kılıç kalkan Oyunu ,Uludağ Türkmen Oyunları ve Rumeli Oyunları oynanmaktadır. Kılıç kalkan oyunu yada Kılıç kalkan savaş oyunu bilinen tek müziksiz halk oyunu olarak tanınmaktadır.
Bilecik'ten Bozüyük ilçesinin Erekli köyünde görülen Çiftetelli'de beşer, onar erkeğin cura eşliğiyle oyun yürüttükleri olur. Gölpazarı ilçesinin Küçük Yenice köyünde de davul zurna veya keman sesleriyle Çiftetelli oynandığı biliniyor. Söğüt ilçesinin Dudaş köyünde bile çiftetelli vardır.
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü.
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5950 kişi ile Yıldırım'dır.) 6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 17 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1061 mahalle bulunmaktadır.
Beden Giyilenler; Ten Gömlek, Cepken, Aba yelek, Gömlek, Aba Potur, Potur (Dizlik), Karçın, Kuşak (Kozalı Kuşak), Şal Kuşak, Dolgu Kuşak, Kolon Kuşak, Kolon, Çoban Şalı, Yağlık, Tütün Kesesi, Silahlık.
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
Kayseri içinde sadece Bünyan'da oynanan “Sinsin”in müziği farklıdır.
Sağırperde ya da Çarşamba çiftetellisi, Çarşamba, Terme ve Salıpazarı yörelerinde görülen Türk halk oyunu. Oyun adını zurnanın sağır perdeden çalınmasından almaktadır.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Tonu bin 600 dolar olan ve sadece bu bölgede çıktığı bilinen başlıca jadeit, kuvars, flogopit, klorotoid, epidot ve ortoklas altı mineralin renklerinin bir karışımı olarak ortaya çıkan mor renk bu taşlar kamyonlarla köylüden ucuz fiyata satın alındı ve çoğu çalındı.
Çaydereli Osman'ın Ula'da yer alan tüm düğünlere gitmesinin sebebi düğünlerde o yörenin kızı olan Balalardan Gülayşe'yi görmektir. Köylüler de tabi bu durumu merak eder kendisi sürekli düğünlere gelir ama normalde bu yöreden biri değildir. Bir gün kendisine bu soru sorulduğunda ise işte cevabı bu türkü olur.
Provided to YouTube by Odeon Müzik Yapımcılık Bursa'nın Ufak Tefek Taşları · Müzeyyen Senar Bursa'nın Ufak Tefek Taşları ℗ Odeon Müzik Yapımcılık Released on: 1972-02-15 Composer: Anonim Lyricist: Anonim Auto-generated by YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri