Aniden terleme nedenleri arasında; yüksek ateş, enfeksiyon, hipertiroidi, kalp yetmezliği, düşük kan şekeri gibi nedenler olmaktadır.
Aşırı terlemeye çoğunlukla hormonal hastalıklar neden olur. Terleme metabolizmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığından özellikle vücut metabolizmasını hızlandıran hastalıklar öncelikle araştırılmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalışması yani hipertiroidi en sık aşırı terlemeye neden olan sistemik hastalıktır.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Bir endişe veya stres yanıtına eşlik eden adrenalin nedeniyle, kızarmış cilt, artmış kalp atış hızı ve terlemenin artmasıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, nifedipin, nitrogliserin gibi bazı tansiyon ilaçları, vankomisin gibi bazı antibiyotikler, yan etki olarak sıcak basması yapabilir.
Ateş basması ve terleme, sıkça menopoz döneminde olmak üzere vücudunuzun üzerine yayılan ani sıcaklık hisleridir. Genellikle terleme ve yüzün kızarmasıyla birlikte gelirler. Bu episodlar şiddet ve süre bakımından değişebilir, ancak genellikle hormonal değişikliklerle, özellikle de menopoz sırasında meydana gelirler.
İlgili 19 soru bulundu
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Dolayısıyla aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerin dahiliye veya göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurması gerekir. Böylece belirti olarak ortaya çıkan aşırı terlemenin altında yatan diğer hastalıkların teşhisi mümkün hale gelir.
Menopozda, östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan şiddetli ateş basmaları, hormon replasman tedavisi (HRT) ile etkili bir şekilde giderilebilir.
Göğüs ağrısı (kalp krizi geçiriliyormuş gibi his), göğüste sıkışma, kalp çarpıntısı. Ellerde uyuşma, terleme ve karıncalanma ya da üşüme, ürperme ve ateş basması. Nefes almada zorlanma, yutkunamama, boğulma hissi, mide bulantısı. Baş dönmesi, titreme, bayılacakmış gibi hissetmek.
Gece yastığınızın altına koyacağınız buzlu bir kalıp sayesinde yastığınızı soğutmak ve ateş hissettiğinizde yastığı çevirerek serinlemek iyi gelebilir. Ayrıca uyuduğunuz odanın serin olması da ateş basması ve terleme sıklığını azaltır. Gün içinde kat kat giyinmek ve hava geçiren kumaşlar giymek gerekir.
Terleme, insanların derilerinde bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile birlikte çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Nörolojik hastalıklar: Nörolojik hastalıklara bağlı gece terlemesi nadir olarak görülse de felç, otonom nöropati, otonom disrefleksi gibi hastalıklar da gece terlemesinin nedenleri arasında yer alabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Sessiz kalp krizleri genellikle göğüs ağrısı, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı ile kendini hissettirebilir. Bu tür vakaların hastalarda, koroner damarda önemli derecede darlık olmasına rağmen hastada hiç bir şikayet göstermemesi riski artırmaktadır.
Tiroit hiperaktif sıcak nodülü; hastada sıcak basması, kalp çarpıntısı, kilo kaybı, çabuk yorulma, cinsel performansta düşme, adet bozukluğu, sinirlilik ve kalp ritm bozukluğu şikayetlerine neden olabilir.
Menopoza bağlı ateş basmalarının giderilmesinde ( aynı zamanda E vitamini ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ) Clonidine adlı ilaç kullanılır. Menopoza bağlı kemik erimesini engellemek için özellikle de osteoporoz riski yüksek olan kadınlarda biofosfonatlar kullanılır.
2- Sıcak Basması
Genellikle yüzün ve vücudun üst kısmında hissedilir. Genellikle birkaç dakika kadar sürer. Bazı kadınlarda, yaşam kalitesini önemli ölçüde değiştirecek şekilde etkili olabilir.
Menopoz için bitkisel tedavi: Hayıt bitkisi
Bu, sıcak basmaları, terleme, vajinal kuruluk ve hatta hafif depresyon gibi belirtileri kontrol etmeye yardımcı olur.
Menopoz Tedavisi'nde kadının bir defa jinekoloğa gitmesi gerekir. Rahim ve rahim ağzı kanserinin en çok görüldüğü döneme girildiği için, jinekolojik muayene, smear testi yapılmalıdır.
Anksiyete ve stres gibi duygusal faktörler, beden içinden gelen sıcaklık hissini artırabilir. Vücudun stres yanıtı bazen damar genişlemesine neden olarak algılanan bir vücut ısısı artışına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri