Pupilla çaplarının eşit olmamasına anizokori denir. Anizokori ciddi göz içi veya kafa içi lezyonlar neticesinde oluşabilmektedir. Anizokori görmenin aferent yol bozukluğunda değil eferent yol bozukluğunda oluşur. Fizyolojik anizokori normal nüfusun yaklaşık olarak %40'ında 0.4-1.0 mm olarak bulunabilir.
Birçok hafif anizokori vakası normaldir ve altta yatan patoloji veya travma öyküsü yoktur. Genellikle, belirgin bir nedeni olmadan bir göz bebeğinin diğerinden 1,0 mm'den daha az büyük olduğu anizokori vakalarına basit anizokori,, iyi huylu anizokori veya fizyolojik anizokori adı verilir..
Anizokori tek bir pupillanın dilatasyonu veya konstruksiyo- nu sonucu ortaya çıkar. Karanlıkta pupillanın dilate olması gerektiğinden karan- lıkta daha çok belirginleşen anizokori, küçük olan pupillanın anormal olduğunu gösterir ve sempatik yollarda bir problem olduğuna işaret eder.
Bu, genellikle bulanık görme, baş ağrısı ve göz ağrısı ile birlikte bir kişinin aniden irileşen göz bebeği şeklinde sporadik bir atak geçirdiği alışılmadık fakat zararsız bir durumdur.
İlgili 21 soru bulundu
Holmes Adie sendromu nedir? Holmes Adie sendromu gözün içine giden otonomik sinirlerde hasarın izlendiği bir hastalıktır. Hastalıkta göz bebeğinin (pupil) başlangıçta tek taraflı, takiben iki taraflı büyümesi izlenmektedir.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Her iki pupilla çapı arasında 0,1 mm'den fazla fark bulunmasına anizokori adı verilir. Pupilla büyüklükleri arasında boyut farkının bulunması fizyolojik ve patolojik sebeplere bağlı olabilmektedir. Bu sebeple anizokori etiyolojisini saptamak için pupillanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Okulomotor sinirin pupillalara gönderdiği parasempatik sinirlerin efferent yollarında veya sempatik sinir yollarında meydana gelen bozukluklar sonucunda ortaya çıkar. Bazı psikotik ilaçların da bir etkisi olarak meydana gelebilir. Anizokori, Adie sendromu denilen bir hastalığın seyri sırasında da ortaya çıkabilir.
Normal bir göz bebeği parlak ışıkla birlikte küçülür veya kendini sınırlar, düşük yada loş ışıkta ise daha fazla ışığa ulaşabilmek için büyür ve genişler. Göz bebeği boyutundaki değişimler aynı zamanda gözün bir yere odaklanması ve korku, heyecan gibi çeşitli duygulara bir tepki olarak ortaya çıkabilir.
Göz bebeğini genişleten kasın felç olması halinde göz bebeği küçülür, buna göz kapağında yarı düşme, gözün göz çukurluğu içine doğru çekilmesi ve aynı tarafta yüzün yarısında terleme azlığı da eşlik eder. Bu tabloya Horner veya Claude Bernard-Horner sendromu adı verilmektedir.
Göz büyümesinin en sık nedeni bir tiroid veya guatr olarak adlandırılan hastalıktır. Ayrıca geçici yüz felci gibi durumlarda da gözde büyüme görünümü oluşabilmektedir. Diğer bir sebep de, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olan kişilerde görülen göz kapaklarında fazla açılmadır.
Bebeklerin gözleri yetişkinlerden farklı olarak elastik olduğu için, içeride basınç yükseldiği zaman ilk 3 yaşına kadar göz küresi büyümeye başlar. O nedenle bu çocuklar genelde iri gözlü olur. Aileler bebeğinin ya da çocuğunun gözlerinin iri olduğunu fark ettiklerinde mutlaka göz hekimine başvurmalıdır.
Yetişkinlerde altıncı sinir felci için en sık neden hipertansiyon ve diyabet gibi kılcal damarlarda daralma olması ve göz sinirinde ani beslenme bozukluğu meydana gelmesidir. Hastalarımız aniden çift görme başlamasından şikayet etmektedir veya tek ve net görmek için başlarını yan tutmak zorunda kalırlar.
Görmenin gerçekleşmesi için ışığı retinaya ulaştıran göz bebekleri ışığa duyarlı olarak büyüyüp küçülür. Fazla aydınlık ortamlarda ışık yoğun olduğundan göz bebeklerimiz küçülürken karanlıkta göze mümkün olduğunca ışığın girmesi için büyürler.
Işık göz bebeği yoluyla göze girer ve göz bebeğinin boyutunu kontrol eden iris içeri giren ışığın miktarını düzenler. İris iki grup düz kas içerir: dairesel sfinkter pupillae kas grubu ve radyal dilator pupillae kas grubu. Sphincter pupillae kasıldığında iris göz bebeğinin boyutunun küçülmesini sağlar.
Lökokori, pupilladan gelen beyaz ışık yansıması demektir (Resim 4-1). Lökokori tehlikeli bir inspeksiyon bulgusu olup tanı özelliği taşımaz. İki nedenle erken saptanması çok önemlidir ve tüm bebekler mutlaka bu yönden incelenmelidir.
Göz sinirini besleyen kılcal damar tıkanmalarından sonra sinirde ödem ve kan birikmesiyle oluşur. Hipertansiyon ve diyabetli hastalarda sık görülür. Tedavisi için göz içi enjeksiyon gerekli olabilir.
Açıklama. Gözbebeğinin yani pupillanın genişlemesi (dilatasyon) anlamına gelmektedir. Bunun tam tersi ise miyozis, yani pupil daralmasıdır.
Hamileliğin ilk 4 ayında normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesine bağlı olarak en geç 6. ayda kaybolur.
Pupillanın normal çapı 1mm ile 8mm arasında değişmektedir.
Travmatik Midriyazis
Künt göz travması ile iris sfinkterinde yırtıklar oluşması sonucunda pupilla semidilate olabilir. Direk ve indirek ışık reaksiyonu mevcut değildir. Farmakolojik dilatasyondan farkı, hikaye ve mikroskop bulgusudur.
Doğuşta göz ilk önce çok yüksek derecede hipermetrop olur. Sonra büyüdükçe numaralar değişiyor. 18 yaşından önce lazer yapmıyoruz, çünkü bu yaşa kadar gözde büyüme sürüyor.
Sık göz ovuşturma, kontakt lens kullanımı, alerji veya enfeksiyon kaynaklı sık şişme atakları, travmalar, kapağı esneten geçirilmiş göz ve göz kapağı hastalıkları, geçirilmiş göz operasyonları da tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sebebi olabilmektedir.
1.75 Miyop Nasıl Görür? -1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri