Tonsilit veya anjin, boğazın iki yanında bulunan tonsil ya da bademcik adı verilen dokuların iltihaplanıp şişmesi ile ilgili hastalıkdır. Hastalığın üç farklı tipi bulunur: "akut", "subakut" ve "kronik". Akut olanı, bakteri ya da virüs yoluyla bulaşabilir.
Tıpta tonsillit olarak adlandırılan anjin, dış çevreden alınan bakteri ve virüslerin bademciklerde oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Vücuda alınan enfeksiyonlar, boğazda konumlanan bademciklerin kızarmasına, şişmesine ve üst kısımlarının beyaz lezyonlarla kaplanmasına neden olur.
Anjin tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu dile getiren Dr. Ünlütürk, yatak istirahati, yumuşak, sulu gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketiminin önemine işaret ederek, “Bakteriyel anjinde ise hızlıca uygun antibiyotik tedavisine başlanmalı, bu tedavi 7-10 gün devam ettirilmelidir.
Akut anjin,ya da akut tonsillit, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar sonucu oluşan, ani gelişen ve 7-10 gün süren formdur.
Anjinanın ana sebebi olan koroner arter hastalığı, kardiyak arterlerin ateroskleroza uğramasından kaynaklanır. Anjina pektoris terimi Latince angina (boğaz enfeksiyonu), Yunanca ἀγχόνη ankhonē (boğulma) ve Latince pectus (göğüs) kelimelerinden türemiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Anjina durumu genellikle göğüs ağrısı ve kalpte sıkışmayla birlikte görülmektedir. Göğüste dönem dönem yaşanabilmekte olan ağrı ve baskı durumunda bir uzmana danışmak gerekmektedir. Ayrıca, anjinanın bir hastalık değil belirti olduğu durumu unutulmamalıdır.
Angina tedavisinin amacı, miyokard infarktüsünü ve ölümü önlemek suretiyle prognozu iyileştirmek ve semptomları gidermek veya en aza indirmektir. Kararlı angina pektoris çoğunlukla ilaç tedavisine yanıt verir ve hastaların büyük çoğunluğunda nitrogliserin ile ağrı giderilir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Bu bakteri, bir kişi enfeksiyonu olan birinin tükürüğü veya mukusu ile doğrudan temas ettiğinde yayılır. Bu ayrıca, havadan bakteri dolu damlacıkların solunmasını içerir. Bakteriler, insanların birbirleriyle yakın temaslı olduğu yerlerde daha çabuk bulaşır. Okullar ve kreşler bu yerlere örnek olabilir.
Sinüzit enfeksiyonu akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Anjiyo, girişimsel kardiyolog tarafından, anjiyo laboratuvarında yapılır. Kontrast denilen bir boya maddesi ince ve yumuşak kateterler yardımıyla koroner damara verilerek, X-ışını ile damar içinin görüntülenmesi sağlanır. Anjiyo yıllar içirisinde teknik olarak gelişerek günümüzdeki halini aldı.
Dinlenme halinde bile hissedilen göğüs ağrısı veya angina pektoris. Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık.
Soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi durumlar boğaz ağrısına neden olabilir. Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.
Bunlar arasında tuzlu su ile gargara, bal ve limon gibi antibakteriyel besinler, bitki çayları ve pastiller vardır. Boğaz ağrısına ayrıca bol su tüketimi de iyi gelir.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Sürekli boğaz iltihaplanması görülme nedenlerinden biri olan kronik farenjit; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları geçirmek, alkol ve sigara tüketmek, sürekli nem oranı düşük ortamlarda bulunmak ve sürekli yüksek sesle konuşmak gibi faktörlerle ilişkilidir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Viral boğaz iltihabının iyileşmesi genellikle 7-10 gün sürer.
Anginapektoris; en sıklıkla göğüste iman tahtası kemiği arkasında ağır bir taşla bastırılıyormuş hissi veren, ağrı noktası tam lokalize edilemeyen ve bazı hastalarda sol kola,her iki kola, sırta, karın üst bölgesine ve boyna yayılabilen rahatsız edici bir ağrıdır.
Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgilenen uzmana kardiyolog denir.
Angina pektoris göğüste bulunan iman tahtası kemiği dediğimiz yerin olduğu bölgeye ağrı hissi veren ve genelde insanlarda bu ağrının sol kola, iki kola birden ya da sırt veya karın bölgesine hissettirdiği sıkıntı oluşturan bir ağrıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri