DHBT, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri alanında görev almak isteyen lisans, ortaöğretim ya da ön lisans seviyesinden mezun olmuş kişiler için düzenlediği sınavdır. Her adayın mezun olduğu öğrenim düzeyindeki DHBT'ye girmesi gerekir.
Lisans Mezunları: KPSSP-124 puan türü hesaplanacak ve atamalarda kullanılacaktır. Bu puan türleri, DHBT sınavına katılmak ve din hizmetleri alanında görev almak isteyen adaylar için belirlenmiştir. KPSS puanlarının, DHBT sınavı için atanma ve yerleştirme süreçlerinde kritik bir rol oynayacağını unutmamanız önemlidir.
DHBT adayları KPSS sınavına girmek zorundandır, adaylar DHBT'ye gireceği mezuniyet alanında KPSS'ye girmek zorundadır, Şöyleki lise mezunları lise DHBT sınavına gireceği için lise düzeyinde KPSS sınavına girmek zorundadır.
KPSS'nin Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) oturumu başvuruları 9 Ağustos-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında alınacak.
İlgili 39 soru bulundu
DHBT'ye giriş sayısında hiçbir bir kısıtlama bulunmamaktadır. İlahiyat fakültelerinden mezun olanlar. İslami ilimler fakültelerinden mezun olanlar. İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler.
DHBT'nin anlamı “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”nin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olmak için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. 2 yılda bir yapılmaktadır.
Baraj puanı, DHBT sınavında adayların geçmesi gereken minimum puandır ve bu puan 50 olarak belirlenmiştir.
Paylaş: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı. Diyanetin direkt alımları için bu puanın üzerinde olan adayların başvuru yapabileceği belirtildi.
Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir.
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
Personel alım ilanı yayınlandıktan sonra adaylar; belirtilen süreler içerisinde https://ikys.diyanet.gov.tr/sinav/kurumdisi adresi üzerinden e-başvuru programı aracılığı ile mülakat başvurularını yapacaklar.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
Peki, DHBT sınavı hangi meslekleri kapsar? Türkiye'deki en köklü devlet kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı için bu sınav, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına aday olacak kişilerin bilgi ve yeterliliklerini ölçer.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
Kuran kursu hocası olmak için 4 yıl imam hatip lisesinde eğitim alınmalıdır. İmam hatip lisesinden mezun olmayan kişiler ise 2 ya da 4 yıl boyunca İlahiyat alanında eğitim aldıktan sonra Kuran kursu öğreticisi olabilir.
DHBT sınavına girmek için KPSS'den 60 ve üzeri puan almak gerekmektedir. DHBT İÇİN KPSS ŞART MI? Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyenler ilk olarak KPSS ve DHBT Sınavlarına girmek zorundadırlar.
DHBT'ye girecek olan adayların, yanlarında sınava giriş belgesi ve kimlik kartı bulunmalıdır. Adaylar sınava güvenlik ve kimlik kontrolünden sonra alınmaktadır. Salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavdan 1 saat önce sınav binasının önünde olması gerekmektedir.
Sınav sözlü olarak Ankara, Antalya, Bursa, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, İzmir, Kayseri, Konya, Kastamonu, Manisa, Tekirdağ, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Rize ve Van illerindeki sınav merkezlerinde yapılacaktır.
Adaylar, DHBT puanları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarına başvurabilirler. DHBT Sınav Puanının Geçerlilik Süresi Kaç Yıl? DHBT puanlarının geçerlilik süresi, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren iki yıldır.
DHBT'ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı öğrenim düzeyde KPSS'ye girmemiş adayların puanları hesaplanmayacaktır. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar, 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı (DHBT), 27 Kasım 2022 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
2) TERCİH İŞLEMLERİ
https://abys.diyanet.gov.tr/ internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışındaki araçlarla (posta, fax, elektronik posta vb.) yapılan tercihler kabul edilmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri