Teknik farkı en basit şekilde anlatmak gerekirse; anjiyoplasti koroner arterdeki tıkanıklığı yerinde açmaya yarayan, bypass yöntemi ise kalbi besleyen damarda meydana gelen tıkanıklığa alternatif bir yol sağlayarak kalbin tıkanıklıktan etkilenmemesini sağlamaktır.
Bypass, kalp damar hastalıklarının seyrinde kalbin dokularına oksijen ve besin yönünden zengin kanı ulaştıran koroner damarlarda meydana gelen ileri derece darlık veya tıkanıklıklarda, görevini yerine getiremeyen damar yerine yeni bir damarın dolaşıma eklenerek alternatif bir dolaşım sağlanması işlemidir.
Damar hastalıklarının tanısında en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de halk arasında anjiyo adı verilen anjiyografidir. Bir çeşit damar görüntüleme yöntemi olan anjiyo, kan damarlarının röntgenidir. Anjiyo işlemi damarlardaki zayıflamalar, tıkanıklıklar veya pıhtı gibi durumların kesin tanısı için kullanılır.
Bypass ameliyatı, hazırlık ve ameliyat dahil tüm aşamalar, 2-6 saat kadar sürer. Bekleme sırasında sizi rahatlatacak bazı aktiviteler planlayın. Bypass ameliyatından hemen sonra kişi yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alınır. Ameliyattan sonra 5-6 saat içinde solunum cihazından ayrılabilir.
Genel anlamda göğüs kemiğinin açıldığı bu çeşit ameliyatlara açık kalp ameliyatı adı verilir. Günümüzde açık kalp ameliyatı en fazla koroner bypass adı verilen kalbi besleyen damarların daraldığı veya tıkandığı kalp hastalarına uygulanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kalp damar tıkanıklarında uygulanan bypass ameliyatı hem çalışan hem de durmakta olan kalpte uygulanabilmektedir. Genellikle durdurulmuş kalpte uygulanan bypass ameliyatı oldukça riskli bir ameliyattır.
Normalde bypass ameliyatları kalp durdurularak ve akciğerler söndürülerek yapılır. Bu esnada vücut kalp akciğer pompası denen bir sisteme bağlanır ve operasyon gerçekleştirilir. Kalp ameliyatları 30 senenin üzerinde bu şekilde güvenle yapılıyor. Ancak bu yöntemle bazı komplikasyonların oluşma riskleri artıyor.
Koroner By-Pass ameliyatı büyük bir operasyondur. Ameliyatın ardından bir ya da iki gün boyunca yoğun bakım ünitesinde kalmanız normaldir.
Yaklaşık bir ay kadar sürede vücut gündelik yaşama ayak uydurabilecek hale gelir. Tabi bir aylık süreç iyimser bir yaklaşımdır. Yaklaşık 6 aylık bir sürecin ardından tam iyileşme gerçekleşir. Koroner bypass uygulanan kişiler gündelik hayatlarında spor yapmaktan kesinlikle uzak durmak zorundadırlar.
Bununla birlikte hastanede kalma süresi ortalama 4-6 gündür.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Tipik olarak, rutin bir anjiyo sonrası hastanede kalış süresi genellikle 4 ila 24 saat arasında değişebilir. Bazı durumlarda, anjiyo sonrası hastaneden aynı gün taburcu olmanız mümkün olabilir.
Damar hasarı: Anjiyo işlemi sırasında, arterde yaralanma olabilir ve bu hasar damarların tıkanmasına neden olabilir. Enfeksiyon: Anjiyo işlemi sonrasında, enfeksiyon riski olabilir. Bu risklerin çoğu nadir görülen komplikasyonlardır ve çoğu hastanın anjiyo sonrası iyi bir şekilde iyileşmesi beklenir.
Kalbimizin kendi ihtiyacı olan kanı "koroner arter" adı verilen atardamarlar getirir. Bu damarlarda, zaman içinde daralma ve tıkanmalar görülebilir. Bunun sonucunda; kalp yeterince beslenemeyip, görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı veya kalp krizi riski ortaya çıkar.
Bypass ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, ameliyat sonrası tekrar ameliyat kararının verilmesi, kanamalar, felç (inme), pıhtı atması, kalpte ritim bozuklukları, enfeksiyonlar, uyku bozuklukları ve beslenme sorunlarıdır.
Bypass ameliyatı hangi yaş aralığında uygulanabilir? Bypass ameliyatı, damar sertliğinin görüldüğü ve bu hastalık sonucunda daralma ya da tıkanmanın olduğu her hasta yaş grubunda uygulanabilir.
Kalp hastalıklarına yönelik tedavisel girişimler de cinsel yaşam üzerine değişik etkiler gösterebilmektedir. Koroner bypass cerrahisi sonrasında hastaların % 36'sında cinsel aktivitede azalma, % 8'inde tamamen bırakma, % 12'sinde ise artış gözlenmektedir.
Pastırma, sucuk, sosis, yağlı balık ve tavuk etleri tüketilmemeli, tavuk ve hindi etinin yağlı derileri ayrılarak tüketilmelidir. Yağda kızartılmış et, sebze ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Sakatat türünde; karaciğer, dalak, beyin, işkembe paça gibi yoğun yağ içeren besinler alınmamalıdır.
Koroner bypass ameliyatlarının riski yaklaşık %1 civarındadır.
Açık kalp ameliyatı sürecinde tüm risk faktörleri değerlendirilmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır. Ameliyat sonrasında solunum cihazına bağlanan hastalar yaklaşık 4 – 6 saat sonra uyanmaktadır.
Bypass sonrası dikkat edilecek hususların başında, düzenli egzersiz yapmak gelir. Özellikle yürüyüşü en uygun egzersiz olarak önermekteyiz. Hastalar doktor kontrollerini aksatmamalı ve düzenli aralıklarla kan tahlillerini yaptırmalıdırlar. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekmektedir.
Ameliyat sonrası hastaları ortalama ilk bir-iki hafta oturup kalkarken yardım alması önemlidir. Sağa ve sola yatmak bu dönemde göğüs kemiğinin kaynamasını engellediği için iki ay boyunca sırt üstü yatılması önem taşır.
Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir. Kapak tamiri olmuş ya da kapağı değişmiş hastalarda ise yine ilerleyen dönemde ameliyat yapılabilir.
Ameliyat bölgenizin iyileşmesi ortalama 6-8 hafta sürmektedir. Bu süreç içerisinde araba kullanma, itme-çekme hareketleri, 4 kg'dan fazla ağırlık kaldırma gibi ameliyat bölgenizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız. Kilonuzu her gün aynı saatte kontrol etmelisiniz.
Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ila 6 arasında değişmektedir. Genelde 2-4 damara bypass yapılmaktadır. Cerrahın ameliyat sırasında kullandığı damarlar, hastanın kendi vücudunda bulunan, alındığı zaman yerinde eksiklik bırakmayan damarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri