Arşivin Görev ve Fonksiyonları Arşiv malzemesini kayba uğramaktan korumak, Arşiv malzemesini gerekli şartlarda saklamak, Arşiv malzemesini yararlanmaya sunmak, Arşiv malzemesinin yeniden oluşumu aşamasında,bunu kontrol altına almak.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Kurumsal arşivler, bilimsel bilginin daha hızlı ve daha çok kişiye ulaştırılmasını, yeni bilimsel buluşlarda ayrıcalığının kanıtlanmasını, yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve son olarak, araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artmasını sağlamaktadır.
şeklinde arşivist'in görevini veciz bir şekilde ifade etmiştir. Yine VII. Milletlerarası Arşiv Yuvarlak Masa Konferansında Arşivcinin görevleri: a-) Arşiv Dokümanını toplamak, b-) Korumak, c-) Tasnif etmek, d) Değerlendirmek şekilde ifade edilmiştir” (Binark, 1979: VII-VIII).
Arşivcilik, kurum ya da kişilerin yazılı, görsel, işitsel belgelerini belirli kriterlere göre tasnif ederek saklamasını, korunmasını ve ihtiyaç halinde bu belgelere hızlı şekilde ulaşılmasını mümkün ve kolay kılan bir bilimdir.
İlgili 30 soru bulundu
Arşivleme sistemi, önemli evrakların veya belirli bir süre boyunca saklanması zorunlu olan belgelerin güvenli ve planlı bir şekilde saklanması olarak düşünülebilir.
Arşivlere en iyi erişim, onları kullanım veya yorumlama konusunda kullanıcılara tavsiyelerde bulunmak ve destek vermek, Kullanıcı odaklı bir yaklaşım sergileyerek, kamu kurumu, akademisyen ve diğer kullanıcılardan gelen sorulara cevap vermek.
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur.
Devlet Arşivleri Başkanlığı, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak görev yapan devlet kurumu.
Arşivlerde, geçmiş yüzyılların belgeleri, tarih araştırmaları için en değerli dokümandır. Toplumsal, ekonomik yaşayışımızın bütün görünüşleri,bu belgelerde yatmaktadır. Arşiv belgelerinden bilimsel amaçlardan başka, resmi ya da kişisel işlerde, davalarda yararlanılabilir.
Hukuk büronuzda kullanabileceğiniz belli başlı dosyalama teknikleri alfabetik , numaralı , kronolojik , karma ve alfanumerik şeklindedir. Adından da anlaşılabileceği gibi dosyalara A – Z harfleri aralığında harfsel değerler verilerek gruplandırmalar yapılır.
Arşivleme sistemlerinde büyüklük önemlidir. Alfabetik olarak hazırlanan dosyalar, A,Aa ya da AAa gibi geniş oranlı ve spesifik bir arşivleme düzeni oluşturur. Numaralı arşiv sistemi dosyalar hazırlanırken kolay anlaşılır olmasını sağlar. Bu sistemde aynen alfabetik sıralamada olduğu gibi yöntem izlenebilir.
Kurumsal arşiv, kurumda üretilen bilgiyi sayısal (dijital) ortamda derleyen, saklayan, koruyan, diğer kurumların ve kişilerin serbestçe erişimini sağlayan bir hizmetler bütünüdür.
Arşiv düzenleme, statik belgeleri güvenli bir fiziksel veya dijital alanda depolama uygulamasıdır ve herhangi belge yönetim sisteminin önemli bir uygulamasını ifade eder.
Madde 7 - Merkezi tıbbî arşiv, şu bölümlerden oluşur: a) Hasta endeksi bölümü, b) Eksik dosyalar bölümü, c) Dosyalama bölümü, d) Tıbbî sekreterlik bölümü, e) Tıbbî istatistik ve kodlama bölümü.
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
Banka hesap özetleri, insan kaynakları dosyaları, işletme gelir vergisi beyannameleri, işletme defterleri, muhasebe kayıtları, iptal edilen çekler, kurum içi ve kurum dışı yazışmalar, faturalar v.b. ileride size fayda sağlayacak her türlü belge arşivlenebilir.
Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden mezun olanlar arşiv memuru olur. Arşiv memuru arşivdeki belgelerin sıcaklık, nem gibi dış etkenlere karşı korunmasını sağlar, zarar görenlerin restorasyonunu üstlenir ve yeni malzemelerle ilgili kayıt tutar.
eleman.net verilerine göre, Arşiv Uzmanı 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arşiv Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Arşivciler ve küratörlar giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.612 ile ₺2.824 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.908 ile ₺3.104 arasında olacaktır.
Arşiv Uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'nden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Kliniklerden taburcu olan hastalara ait işi biten dosyalar, tıbbi arşiv biriminde ve depolarda, bir sıra ve düzen içerisinde muhafaza edilir. Hasta yatış dosyaları tıbbi arşiv biriminde ve depolarda saklanır, imha edilmez. Adli Vaka Dosyaların Yönetimi: Adli vaka raporlarının bir nüshası ve tıbbi evrakları dosyalanır.
Arşivlerde yer alan belgelerin, tespiti, korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kişidir. Arşivlerdeki belgeler resmi ve gerçek deliller olarak kabul edilir. Özel sektör firmaları, merkez ve taşra teşkilat müdürlüklerinde, bakanlıklarda ve devlet arşivlerinde istihdam edilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri