Ankara Ticaret Odası tarafından tescilli coğrafi işareti alınmış olan Ankara Döneri, kendine has bir floraya sahip olan Ankara'nın Polatlı, Beypazarı, Kalecik, Haymana ve Çubuk ilçelerinde…
Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava ve Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ürünlerinin tescilleri alınmış olup, Ankara Balı, Ankara Tiftiği, Ankara Andezit Taşı ve Ankara Aspir Bitkisi'nin tescil çalışmaları devam etmektedir.
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 30.09.2014 tarihinden itibaren korunmak üzere 05.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.
Ankara Döneri
İçine hiçbir şekilde kıyma karıştırılmaz. Kuyrukyağı haricinde iç yağ, böbrek yağı, gömlek yağı vb. kullanılmaz. Terbiye işleminden sonra sadece köz halindeki meşe odun kömürü ateşinde yavaş yavaş pişirilen Ankara Dönerinin etleri yaprak halinde kesilir.
Gerçek Ankara döneri, dananın tranç bölgesinde bulunan ete orantılı olarak eklenmiş kuzu etinin karıştırılması ile oluşuyor; kesinlikle kıyma kullanılmıyor. Bu yüzden keserken parçalanmıyor ve adına yaprak döner deniliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Ankara Döneri, Ankara ili sınırları içinde bulunan ve kendine has bir floraya sahip olmaları nedeniyle koyun yetiştiriciliği ile ünlenmiş Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana ilçelerinde yetiştirilmiş kuzuların eti ile yapılır.
Ordu fındıklı burma tatlısı coğrafi işaretle tescillendi.
2021 yılında gerçekleştirilen 352 coğrafi işaret tesciliyle birlikte toplam tescilli coğrafi işaret sayımız 990'a ulaşmıştı. 2022 yılının Ocak sonu itibariyle bu sayı 1000'e tamamlandı.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
Adana kebap, mahreç işareti olarak coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınan bir üründür. Adana Ticaret Odası, Adana kebabına mahreç işareti alabilmek için 15.08.2003 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapmıştır.
Döner kebap Malatyalı bir aşçı olan Kadir Numan'ın o dönemlerde Batı Almanya sınırlarında kalan Stutgart'a 1960'lı yılların başında göç etmesiyle başlıyor. O dönemlerde Almanya'daki Türk işçilere Gastarbeiter yani "misafir işçi" deniliyordu.
Tekirdağ'ın "Çerkezmüsellim pabuç köftesi" coğrafi işaretle tescillendi. Trakya Kalkınma Ajansı ve Hayrabolu Belediyesi, geçen yıl köftenin tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. Başvuruyu inceleyen kurum, dün "Çerkezmüsellim pabuç köftesi" için coğrafi işaret belgesi verdi.
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereğince 10 Ocak 2018 tarihi itibarı ile tescilli coğrafi işaretler için amblem kullanımı zorunludur.
Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir. Mahreç işareti ve menşe adı olmak üzere iki türü vardır.
Tarlada kilogram fiyatı 6 ile 6 lira 50 kuruştan satılan tescilli Adana karpuzunda fiyat ve verimden dolayı çiftçinin yüzü gülüyor. Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Adana İl Koordinasyon Kurulu ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Türkiye'nin ilk turfanda karpuz hasadı başladı.
Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde inceleme ve ilan süreçleri başarıyla tamamlanan Antakya Künefesi, 13 Mart 2023 tarihinde Avrupa Birliği'nde tescillendi.
Bu coğrafi işaret, 07.12.2005 tarih ve 26016 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi gereğince 31.12.2003 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilmiştir. ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır.
Tadı, Rengi ve Aromasıyla Bilinen Adana'nın Coğrafi İşaret Tescilli Karpuzu, 8 Ülkeye İhraç Ediliyor.
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Orta Asya kökenli bir kebap türü olarak bilinen döner; Osmanlı dönemi seyahatnamelerinde 18. yy'da bahsi geçtiği görülmektedir.
Ankara Döneri - Ankara
Domatesler ezilir, akşamdan tepsiye bir sıra et döşenir, ezilmiş domates ve tuz ekilir. Bu şekilde et terbiye edilir. Bir gün bekletilen etler, yaprak şeklinde açılır. Sabahleyin tek tek aralarına kuyruk yağı yerleştirilerek şişe takılır.
Antakya Döneri'nde başlıca fark ekmeğin türüdür, ekmeği ultra ince (bazı yörelerde yapılan yufka ekmeğe benzer) bir ekmektir bunun dışında içerisinde ise; kızarmış patates, turşu, ketçap veya mayonez (Hatay'da pek hazır kullanılmaz, el yapımı kullanılır ve mayonez sarımsaklı olur.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri