27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.
“Dışişleri Bakanı İsmet Paşa, 9 Ekim 1923'de Meclis'e tek maddelik bir kanun tasarısı teklif etti. Tasarı 13 Ekim 1923 tarihinde, uzun görüşme ve tartışmalardan sonra büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Kabul edilen kanun maddesi şudur: “Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara şehridir.”
Ankara 13 Ekim 1923'de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Türkiye'nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce benimsenen Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi.
Atatürk İnkılâpları zincirinin önemli halkalarından biri de Ankara'nın başkent oluşudur. Ankara, 13 Ekim 1923 günü resmen başkent oldu; eski başkent İstanbul bırakıldı. O tarihten beri Ankara, Türkiye Devleti'nin başkentidir ve Anayasamıza da başkent olarak geçmiştir. Başkent değiştirmek başlıbaşına büyük bir karardır.
Böylece 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara'nın başkent olması yasal olarak da gerçekleşmiş; bundan sonra sıra Cumhuriyet'in ilanına gelmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Akad hanedanın kurucusu olan ve Agade kralı olarak bilinen Büyük Sargon, M.Ö 2350 yıllarında Sümer kent devletlerini zorla ele geçirmiştir. Güney Mezopotamya olarak da bilinen Irak'ın güneyinde bulunan bu yerde bölgesel bir devlet kurmuş ve ilk başkent ortaya çıkmıştır.
Kurtuluş savaşından önce Türkiye'nin Türkiye'nin başkenti İstanbuldu. Fakat kurtuluş savaşı yıllarında istanbulun işgale yakın olması ve düşman askerlerine karşı korunamaması nedeniyle başkent Ankaraya taşındı. Yani ilk başkent istanbuldu sonradan ankara oldu.
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi. Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasından sonra.
“Ankara'nın nesi meşhur?” sorusu gündeme geldiğinde akıllara gelen ilk yanıt şüphesiz Anıtkabir. Her yıl şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Anıtkabir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını da içeren muazzam bir kompleks olma özelliği taşıyor.
Kaç kez oldu? Ankara'nın başkent olarak seçilmesinin tesadüf eseri olmadığını söyleyen Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü.'' Ankara Cumhuriyetin ilanından önce 4 kez başkentlik yapmıştır.
Millî Mücadele'nin sevk ve idare merkezi olarak üstlendiği fiilî başkentlik sorumluluğunu Kuvâ-yı Milliye ruhuyla ifa eden Ankara'nın, resmen başkent ilan edilişinin 99. yıl dönümünü idrak ediyoruz.
Ankara 13 Ekim 1923'de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Türkiye'nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce benimsenen Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi.
Nasıl işgal edildi? Evet, nasıl İstanbul'un bir işgal tarihi varsa Ankara'nın da bir işgal tarihi var. Ancak çok sınırlı bir zaman diliminde ve kısıtlı bir asker sayısıyla gerçekleşen kontrol amaçlı bir işgaldi bu.
Ankara Neden Başkent Olmuştur - Ankaranın Türkiyenin ortasında; askeri ve siyasi yönden güvenli bir konumda bulunması, - Yurdun her tarafı ile ulaşım ve haberleşmenin kolay olması, -TBMMnin Ankarada bulunması ve Kurtuluş Savaşında idari merkez olması etkili olmuştur.
Türkiye'nin idari merkezinin belirlenme vakti gelmiştir. Lozan antlaşmasında boğazlarla ilgili alınan kararlar nedeniyle ( Boğazlar komisyonunun kurulması ) idari merkezin Anadolu'nun merkezinde olması gerekmektedir. Teklif 13 Ekim1923'te TBMM'de yapılan genelkurulda kabul edildi ve Ankara Türkiye'nin başkenti oldu.
Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar (Klasik, Helenistik ve Bizans dönemlerinde) tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Klasik Yunancada Anküra okunur) olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır.
Türkiye'nin en kalabalık ili 15.907.951 nüfus ile İstanbul olup, Türkiye nüfusunun %18,65 bölümü İstanbul ilinde yaşamaktadır. 2. sırada 5.782.285 nüfuslu Ankara ve 3. sırada 4.462.056 nüfus ile İzmir yer almaktadır.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir.
Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır. 42,4/km2 (169.)
Egemen devlet tanımınıza göre değişiklik göstermekle birlikte, eğer egemen devlet tanımının ilk anlamını baz alırsanız Mısır M.Ö. 3100 yılında elde ettiği egemenliği ile dünya üzerindeki ilk egemen devlettir.
Söğüt, Bilecik ilinin bir ilçesidir. Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olarak bilinir. 1231 yılında Thebasion adını taşırken Anadolu Selçuklu komutanı Ertuğrul Gazi tarafından İznik İmparatorluğu'ndan alınmıştır ve kendisine Anadolu Selçuklu hükümdarı III. Alaeddin Keykubad tarafından Domaniç ile birlikte verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri