Güçlüsü : Uşşâk Dörtlüsüyle Rast Beşlisi'nin ek yerindeki Nevâ perdesidir. Üzerinde Rast çeşnili, az olarak bazen de iniş câzibesiyle Eviç atılır, Acem perdesi ile inilerek Bûselik çeşnili yarım karar yapılır.
Makam, şu anlamlara gelebilir: Makam ya da orun, bir yeri belirtir. Arapçada ayakta durmak demektir ve Türkçeye buradan girmiştir.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
Araştırma sonucunda, işitilen makamları tanımada, “makamın seyri, ezgisel çizgisi”, “makamın dizisi”, “ezginin başlangıç sesi”, “ezginin bitiş sesi (tam kalış)”, faktörlerinin çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Salikin makamlardan bir veya birkaçına ulaşması, ölünceye kadar bu makama sahip olacağı anlamına gelmez. Kazanılan makamların kaybedilmesi mümkündür. Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Tasavvufî anlayışa göre nefis günah ve kötülüklerden mücâhede ve riyâzetle arındırılabilir. Günah ve kötülüklerden aşama aşama uzaklaşan sâlikin yaşadığı sevinme ve üzülme gibi bir anlık duygusal değişmelere hâl, halin sürekli ve kalıcı oluşuna makam adı verilmiştir.
Makamlar: Belirli bir duyguyu, düşünceyi, anlamı simgeleyen, her biri ayrı karaktere, renge, özelliğe sahip müzik renkleridir. Aşkı bildiren ses yollarıdır. Klasik Türk Müziği'nin 40 makamı ve anlamlarını hazırlayan Savaş Barkçin'in çalışmalarını sizler için derledik.
Neva makamı: Kişiye lezzet ve ferahlık hissi verir. Uşşak makamı: Kişiye gülme hissi verir. Zirgüle makamı: Kişiye uyku verir. Saba makamı: Kişiye cesaret, kuvvet verir.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
Sözlükte “ayak üstü durulacak yer, ikametgâh, mertebe, mevki” gibi anlamlara gelen makām kelimesi tasavvuf terimi olarak ahlâk ilkeleriyle sülûkün mertebelerini, velîlerin kabirlerini veya sembolik türbelerini ifade etmektedir.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır. Sekiz sesli bir dizileri olmalıdır ve bu diziler makamın tüm özelliklerini taşımalıdır.
Ana makam dizilerinin kurulmasını sağlayan, bir tam dörtlü ve bir tam beşlinin veya bir tam beşli ve tam dörtlünün, çeşitli şekillerde birbirine eklenmesiyle oluşan makamlara Basit Makam denir.
REHAVî MAKAM :
Baş ağrılarına, burun kanamasına, felçlere iyi gelir. İnsana sonsuzluk fikri verir.
Zengüle makamı: Gurubdan sonra etkilidir. Muhalif makamları: Yatsıdan sonra etkilidir. Rast makamı: Gece yarısı etkilidir. Zirefkend makamı: Gece yarısından sonra etkilidir.
Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor. En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar.
Bu sebeple tasavvufta şeyhlik makamı tarikat yolunun en yüce mertebesi, Allah'a davet konusunda peygamber vekilliğinin en üstün derecesi kabul edilmiştir.
Dinimize göre, peygamberlikten sonra insanın erişebileceği en yüksek rütbe şehitliktir. Kutsal kitabımızda nebiler, sıddîklar, şehitler, salihler, fazilet yönüyle yüce mertebeler olarak yan yana anılmışlardır.
Bektâşî inancında Dört Kapı Kırk Makam tarîkât mensubunun geçeceği maddî ve manevi aşamalardır. Hacı Bektaş Velî, Makâlât adlı eserinde tarîkâtinin öğretisini bu şekilde düzenlemiştir. Ona göre kul, Çalap Tanrı'ya Kırk Makam'da erer. Dört Kapı ile kastedilen dört esas: Şerîat, Tarîkât, Mârifet ve Hakîkât'tir.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Hiçlik veya Yokluk ise Hiç zamirinin hakim olduğu durumu ifade eder. Felsefi ve teknik olmayan günlük kullanım anlamında, Hiç veya Yok kelimesi varlıktaki bir eksiği ifade eder. Örneğin bardağımda hiç su yok gibi bir ifadede bardaktaki bir eksiklik anlatılmaktadır.
makamı; cesaret, kuvvet ve rahatlık hisleri uyandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri