Pirinç sektöründe artık Tosya'nın adı yok. Bir başka deyişle Tosya adında bir pirinç türü yok. Pirinç Tosya'da da yetişse artık Türkiye'de pirincin adı Osmancık. Pirinç denildiğinde artık Osmancık adı geçiyor.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Osmancık pirinç türü en lezzetli ve ideal pirinç türlerinden biri sayıldığı için parmaklarınızı ısıracağınız pilavlar yapmaya hazır olun.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Eşsiz kalitedeki taneleriyle mükemmel pilav yapabilmenizi sağlayan markanın en çok tercih edilen ürünü ise Basmati pirinçtir. Hünkar Basmati pirinç, ince ve uzun taneleriyle pişirim sırasında kolaylık sağlamasının yanı sıra eşsiz bir lezzete sahiptir.
Seçenekler: 1 kg50,90 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg. 5 kg36,64 TL/kg.
Baldo pirinci ile hazırlanan iç pilav; zeytinyağlı yaprak sarma veya fırında hindi dolması gibi tariflerde kendine yer bulur. Hem sebze, hem de et yemekleri ile birlikte servis edilen bu besin, zengin besin değerlerine sahiptir. Ana malzemeleri ciğer, pirinç ve kuş üzümüdür.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Osmancık Pirinç Pilavı Hazırlanışı:
1 su bardağı osmancık pirinci soğuk suda 10 dakika bekletin ve süzün. Pilav yapılacak tencerenin içerisine tereyağı ve sıvı yağı ekleyin. Diğer bir yanda da tavuk suyunu ısıtın. Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine yıkanıp süzülmüş olan pirinçleri ilave edin ve kavurun.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ithal pirinç neden daha ucuz? Çünkü GDO'lu tohumlarla verim artırılıyor. Bu nedenle GDO'lu pirincin maliyeti ve satış fiyatı doğal pirinçten çok çok ucuz.
100 g içinde 341 kadar kalori mevcut.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
Kastamonu'nun güzide ilçelerinden biri olan Tosya'da üretilen Tosya Pirinci Türkiye'de marka haline gelmiş, önemli bir lezzet ve besin kaynağıdır. Tosya merkez ve köylerinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük çeltik arazilerinde yetiştirilen çeşitli cinslerde pirinçler yetiştirilmektedir.
Osmancık pirincin fiyatı baldo pirince göre daha uygundur. Ayrıca bu iki türün yetiştikleri yer de birbirinden farklılık gösterir. Osmancık pirinç baldo pirince göre daha yumuşaktır, daha hızlı pişer ve daha kolay kıvam tutar. Özel hasta diyetlerinde ve verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir.
Kendine has lezzeti ve yapısı ile en çok tercih edilen pirinç çeşitlerinden biri olan Osmancık pirinç özellikle pilav yapımında, çorba ve dolmalarda kullanılır.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Yayla Osmancık pirinç sofraları besin değeri açısından zengin hale getiriyor. Osmancık pirinç, pişirildiğinde tane tane olduğu için pilav yapımında gönül rahatlığıyla kullanılıyor.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Glisemik indeksi düşük olan basmati pirincini özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir. Basmati pirinci kanın pıhtılaşmasını önler ve aynı zamanda lif içeren bu piriç türü kalp sağlığını korur.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri