Su ile ilgili en yakın tarihi bilgimiz 1890 yılında Vali Abidin Paşa tarafından şehre getirilen Elmadağ ve Hanım Pınarı suları ile ilgilidir. Abidin Paşa kagir kanallarla şehre suyu getirmiş, şehir içinde bir kısmı font, bir kısmı demir ve künk borularla dağıtım sistemini kurarak çeşmelere bağlantısını yaptırdı.
Çamlıdere Barajı
Barajın toplam hacmi 1.220.380.000 metreküptür. Ölü hacmi 150.000.000 metreküp ve baraj kotu ise 995 m' dir. Ankara' ya su temin eden en büyük barajdır.
Başkentin şehir şebeke suyunun sürekli kontrol altında tutulduğunu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş şu ifadeleri kullandı: ''Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli olan Gerede Tüneli ile Ankara'ya 6 ayda 166 milyon metreküp içme suyu taşındı.
İlgili 45 soru bulundu
-Sertlik (Ph) değeri; 7.99 olarak tespit edildi.
Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, "Gerede Sistemi'nden başkente yıllık ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır." dedi.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin hem uluslararası hem de Bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerin altında olduğunu görüyoruz. Yani Ankara'nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir. Şeffaflık ilkesi gereğince su analiz sonuçlarını, ASKİ web sitesinde düzenli olarak açıklıyoruz” dedi.
Birçok kişi yemeklerini musluk suyuyla yapmayı tercih eder. Ancak bu noktada su pH değeri dikkate alınmalıdır. Sağlıklı ve kaliteli suyun pH değeri 7.0'dır. Bu nedenle 7.0'dan yüksek pH değerine sahip su ile yemek yapılmasında sakınca yoktur.
721 milyon metreküp suyumuz bulunmaktadır. Geçen yıla göre 63 milyon metreküp su fazlalığı bulunmaktadır. Bu doluluk oranına bakıldığında Ankara'nın barajlarındaki su miktarı ile 11 aylık su kaldığını görüyoruz.
Su Kaynaklarımız
Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduğundan Kızılırmak Sistemi'nin su potansiyeli çok yüksektir. Barajlarımızda Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduğundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Şubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.
Kızılırmak Nehri'nin doğal yapısı itibariyle klorür, sülfat değerleri çok yüksektir. Bu para- metreler içme ve kullanma açısından çok önem- lidir ve ileri arıtma teknikleri kullanmadan düşürmek mümkün değildir.
Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.
Ankara'nın en büyük barajı Çamlıdere'de su seviyesi düşük (11.02.2021) - YouTube.
Su Arıtımı ve Temizlik Sorunları
Ağır metaller, kimyasal kalıntılar ve mikroorganizmalar gibi kirleticiler, musluk suyunun içilmesi durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.
-Arıtma suyu içilir mi? +Arıtma suyu içilebilecek en uygun sulardır. Doğal kaynak sularında bile suyun hangi kaynaklardan geldiğini bilmediğimiz için riskler vardır. Ancak arıtma suyunda bu riskler ortadan kaldırılır.
Örneğin; Ankara şehir şebeke suyu 9-12 Fransız Sertlik Derecesi civarındadır.
Elbette birçok kişinin bildiği üzere Ankara'da deniz bulunmamaktadır.
Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün içme suyu havzalarında gerçekleştirdiği kapsamlı çalışma, Bursa'nın Türkiye'deki büyükşehirler içerisinde, dünyanın en sağlıklı sularından birini tüketiyor olduğunu bilimsel raporla da kanıtlamış oldu.
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor. Konyalılar, 30 metreküp suya 12.062.340 lira öderken, Gaziantepliler aynı miktar suya 32.189.580 lira ödüyor.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
BOLU'DA MUSLUKLARDAN ARTIK GÜVENLİ VE SAĞLIKLI SU AKIYOR… Bolu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımız şebeke suyunu artık güvenle içebilecekler” denildi.
VASKİ, 185 ÇAĞRI VE ÇÖZÜM MERKEZİ İLE 7/24 HİZMETTE.
Bolu Tüneli'nin trafiğe kapatılma süreci yaklaşık 46 gün sürecek. Tünel, planlanan tarih olan 9 Kasım 2023, saat 17.00'da tekrar trafiğe açılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri