En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
TUZLA (PALAS) GÖLÜ
Göl (25-35 km2) Kayseri'nin 40 km. kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovası'nın (106 km2)bir parçasıdır. Çöküntü ovası karakterinde olan Palas Ovası, kendisini çevreleyen Kırkkız ve Işıl Tepesi, Göztepe ve Elmalı Dağı gibi önemli yükseltiler nedeniyle kapalı havza olma özelliğindedir.
konya aksaray ve ankara illeri arasında bir göl. konyadan ankaraya giderken kulu makasından doğuya 50 km ilerliyorsunuz tuz gölü (salt lake) levhalarını görünce park edip göl kıyısına ilerliyorsunuz...
Tuz Gölü İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Tam konum olarak ise Ankara ile Aksaray ve Konya şehirlerinin kesiştiği bölgede yer aldığını söylemek mümkün. Ankara Aksaray karayolu üzerinde, Şereflikoçhisar ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Ankara - Şereflikoçhisar arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 2 saat sürmektedir.
Ankara, Konya ve Aksaray'ın kesiştiği noktada bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 65'ini tek başına karşılayacak büyüklükte. Bu suda tek hücrelilerden başka canlı yaşaması mümkün olmasa da, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi “Büyük Flamingo” türünün dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Ankara üzerinden Tuz Gölüne gelen kişiler Ankara Tuz gölü arası km 149 km. olan bir mesafeyi gitmiş olurlar.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Tuz Gölü ilkbahar aylarında maksimum seviyede suyu bulunduğu için gezmek için gölde yürümeyi tercih edenler bu aylarda ziyaret edebilir. Yaz sonunda ise tamamen sular çekildiği için güzel ve farklı manzaralar ortaya çıkar isteyenler bu aylarda da göle ziyaret gerçekleştirebilirler.
TGFZ yaklaşık 200 km uzunluğunda, 2-25 km genişliğinde, KB gidişli, aktif verev atımlı normal bir fay zonudur. KB'da Tuz Gölü kuzeyi ile GD'da Kemerhisar (Niğde) arasında uzanır.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
Tuz Gölü Efsanesi
Bir efsaneye göre bir zamanlar yerli halk tuz ihtiyacınız ufak bir gölden karşılarmış. Fakat daha sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer bulamamışlar. Bu sebep ile aslında tatlı olan şimdiki tuz gölünü tuzlu bir göl haline getirmişler.
BEYAZ VE PEMBE BİR ARADA. Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Yani bir kıyıdan diğerine yürürken ne eteğiniz ne de pantolonunuz ıslanıyor! Tuz gölünde yüzülür mü diye soracak olursanız tam olarak yüzülecek bir yapıda değil. Tuz gölü içerisinde yürüyebilir, bacaklarınıza tuz sürebilirsiniz. Ayrıca Tuz Gölü tesisler bakımından oldukça kısıtlı.
2020 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfus 27.579'dur. Belde ve köy nüfusları toplamı 8.455, merkezi nüfusu ise 19.124'dür.
Ankara ile Eskişehir arası 236 km olarak biliniyor. Bireyler aracıyla 2 saat 47 dakika içerisinde Eskişehir şehrine ulaşabilir.
İlçe, Ankara ilinin Balâ ve Evren ilçeleri ile Kırşehir ilinin Kaman ilçesi, Aksaray ilinin Ağaçören ve Sariyahşi ilçeleri ve Konya ilinin Kulu ilçesi ile komşudur. 1642 metre kare yüzölçümü ile Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü ilçe sınırlan içinde yer alır.
Merkez Mahallelerimiz 03 Mart 2021, 11:27. Nüfusunun büyük bir kısmının şehir merkezinde ikamet ettiği Şereflikoçhisar'da toplam 17 merkez mahalle bulunmaktadır.
Şereflikoçhisar'da 55 yerleşim .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri