Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM)'nin Hesaplanması (65.000- 5.000 =) 60.000 TL satılan ticari malların maliyetidir. Page 3 3 Bu rakamın satış nedeniyle mallarda azalma olduğu için, 153 ticari mallar hesabının alacak tarafına yazılması gerekir.
Satın alınan ticari mallar, alış maliyetiyle muhasebeleştirilir. Satın alma fiyatının yanı sıra, katlanılan nakliye, sigorta ve benzeri giderler de ticari malların maliyetinin unsurlarındandır. Aralıksız sayım yönteminde ticari mallar satın alındığıda alış maliyetiyle “153-Ticari Mallar” hesabına kaydedilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
Zaten alacak veren bakiye küçükse o kadar kafanıza takmanıza gerek yok. Hiç bir şey olmaz. Ama rakam büyükse mesela bankadan çekiken 50.000 tl lik para bankalar işlenirken kasa yerine başka hesaba aktarıldığınndan farkedilmemiş ve kasa muavini kontrol edilmemişse bununda izahatı yapılabilir.Sıkıntı olmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Ters ibraz nedir? Ters ibraz, kart sahibi tarafından, kart düzenleyici bankaya yapılan resmi iade talebidir. Eğer bir müşteri satın aldığından memnun değilse veya banka hesap ekstresinde belli bir işlemi tanıyamıyorsa, işleme itiraz etme ve ters ibraz olarak bilinen resmi iade talebinde bulunma hakkı vardır.
Personel gerekli alış veya giderleri yaptıktan sonra kalan avans miktarını işletmeye iade ettiğinde 100 KASA hesabına giriş olup BORÇ artık avans hesabı kapanacağı için de 195 İŞ AVANSLARI hesabı ALACAK yazılarak kapatılacaktır.
Dönem sonunda 120 hesabın alacak bakiyesi 340 Nolu hesaba aşağıdaki gibi alınmalıdır. 3.2.Dövizli Alıcılar Hesabının Değerlemesi Dövizli alacaklar döviz alış kuru üzerinden değerlenir.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
Buna göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alındığı ve "153. Ticari Mallar Hesabı"nda izlendiği belirtilen taşıtların, emtia niteliğinde olmaları nedeniyle, mezkûr fıkra kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesi mümkün değildir.
153 Ticari Mallar Hesabının İşleyişi: Satın alınan ticari mallar maliyet bedeli ile bu hesaba borç kaydedilir, aynı zamanda mallar için yapılan alış giderleri de borç olarak kaydedilir. Satılması veya herhangi bir nedenle işletmeden çıkmasında ise maliyet bedeli ile alacak kaydedilir.
ALO 153, Türkiye'de uygulamaya giren yerel idare hizmetlerine ulaşma telefon numarasıdır.Telefonla 153 aranıldığı zaman o il sınırları içinde sorumlu olan büyükşehir belediyesinin ilgili personeli tarafından, talep edilen ücretsiz kamu yerel hizmetler verilmektedir.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
120 hesap dönem sonu alacak bakiye veriyor.bir arkadaşım bunun herhangi bir vergi incelemesinde aradaki fark kadar vergisinin isteneceğini söyledi.??
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
Kasa defterindeki gelirler sayfasındatarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işlemle beraber tutar eklenerekdefter tutulur. Giderler sayfasında da yine tarih, açıklama, nakit veya kredikartından yapılan harcamalarla birlikte tutarların girişi yapılır.
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir.
KASADA PARA BULUNDURMA SINIRI VAR MI? Vergi mevzuatımızda veya başka bir mevzuatta kasa hesabının bakiyesinin ne kadar olması gerektiğine ilişkin doğrudan bir düzenleme yok. Düzenleme bir yana, bir işletmenin kasasında bulunması gereken nakit tutarı ile ilgili bir standart dahi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri