Şehrin merkezi olarak kabul edilen Çankaya ilçesi; Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi gibi şehrin en kalabalık caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Çankaya'nın en önemli cazibe merkezi Anıtkabir'dir.
ANKARA'NIN ORTA NOKTASI NERESİ? Yapılan araştırmalara göre, birçok vatandaş Ankara'nın kalbi olarak, Kızılay'ı tarif ediyor. Şehrin gelişmeye başladığı zamanlarda yeni şehir olarak bilinen Kızılay, Çankaya ilçesine bağlıdır.
Kızılay Ankara'nın göbeğidir.
Oran. Türk siyaset tarihinde ayrı bir yeri olan, bir zamanlar parti liderlerine, milletvekillerine ev sahipliği yapan semt. Kentin en yüksek noktalarından olduğu için, Ankaralının yağan ilk karı görmeye gittiği OR-AN, şimdilerde şehrin açılım noktası. Oldukça lüks ve nezih semtlerin başında geliyor.
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi. Keçiören'in nüfusu Türkiye'nin 66 ilinden daha kalabalık.
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Başkent'in, yoksulluk oranı en yüksek ilçesi yüzde 36,5 ile Akyurt, en düşük ilçesi de binde 4 ile Etimesgut oldu. Aylık hane halkı ortalama harcama düzeyi en yüksek 3 bin 378 lirayla Çankaya, en düşük de 933 lirayla Şereflikoçhisar ilçesi çıktı.
Ankara' nın zengin geçmişinden bugünlere kalan miras içinde ilk akla gelen Anıtkabir' dir. Ankara'nın nesi meşhur denildiğinde adeta Ankara' nın simgesi olan Anıtkabir listenin yıldızı oluyor. Ankara kalesi, Ankara Kedisi ve Tuz Gölü' de Ankara ile özdeşleşmiş en önemli tarihi ve kültürel miraslar arasında.
Ankara'nın zengin semtlerinden diğerleri ise; Çayyolu, Çukkurambar, Oran, Eryaman, Etimesgut Bağlıca olarak kendini göstermektedir.
Haberin Öne Çıkanları başkent ankara'nın 25 ilçesi arasında, merkeze en uzak olanı evren. 180 kilometre. kırşehir, evren'e daha yakın, 80 kilometre. ilçe girişindeki tabelaya göre nüfus 3 bin. yani bir de ankara'nın en az nüfusa sahip ilçesi. oysa hep böyle değildi. 1990'da nüfusu 7 bine yakındı.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve Batı Karadeniz Bölgesinde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alır.
Ankara, Orta Anadolu'nun kuzeybatısında bulunan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı bir bölgedir.
Ankara ili, doğuda Kırıkkale, kuzeydoğuda Çankırı, kuzeybatıda Bolu, batıda Eskişehir, güneyde Konya, güneydoğuda Kırşehir ve Aksaray ile komşudur.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Ankara tatlısı Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Ankara'nın yöresel lezzetlerindendir. İçi ceviz dolu poğaçaya benzer.
Her Ankaralının soylarının kökeni M.Ö. 204 ve M.S. 216 yılları arasında kurulu Türk Soyu olan Büyük Hun İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Kendi aralarında farklılaşan boylar ile devam etmektedir.
Ankara, Türkiye'nin başkenti ve nüfusu en kalabalık olan ikinci şehridir. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve başkent olması sebebiyle ekonomik ve kültürel açıdan gelişmiş olan Ankara içerisinde barındırdığı Anıtkabir başta olmak üzere tarihi bölgelerine yoğun yerli ve yabancı ziyaretçi almaktadır.
Türkiye'nin en kalabalık şehir ve başkenti olan Ankara, büyük şehirler arasında yer almakla beraber sosyalleşme ve pahalılık konusunda şehirde yaşayan insanları zorluyor. İş seçenekleri ve kamu kurumlarının yoğunluğu nedeni ile birçok memurun da yaşadığı Ankara, pahalı şehirler arasında yer alıyor.
Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar (Klasik, Helenistik ve Bizans dönemlerinde) tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα (Klasik Yunancada Anküra okunur) olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır.
Türkiye'nin en kalabalık ili 15.907.951 nüfus ile İstanbul olup, Türkiye nüfusunun %18,65 bölümü İstanbul ilinde yaşamaktadır. 2. sırada 5.782.285 nüfuslu Ankara ve 3. sırada 4.462.056 nüfus ile İzmir yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri