Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Kükürt Noksanlığı
Bitkilerde kükürt eksikliğinde azot eksikliğine çok benzeyen belirtiler görülür. Yani homojen bir sararma vardır. Noksanlığında açık yeşil yapraklar vardır. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır.
Mükemmel kaynaklar yumurta, soğan, sarımsak ve lahana ve brokoli gibi yapraklı koyu yeşil sebzelerdir. Etler, kuruyemişler ve deniz ürünleri de kükürt içerir. Kendimiz sentezleyemediğimiz için temel bir amino asit olan metiyonin, esas olarak yumurta beyazı ve balıkta bulunur.
Organik tarımda kullanım sertifikasına sahip Turkan Kükürt , uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır ve mutlaka toprağa karıştırılmalıdır.
Onun için fungusit olarak ya da akarisit olarak atacaksak serin saatlerde eğer toprağa gübre olarak atacaksak ilkbaharda ve sonbaharda 25 C nin altında sıvı ise 1 da 1,5 lt granülse ağacın yaşı ile 200-400 gr arası çarpıp verebiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. TARIMSAL AMAÇLI Kükürt bahsedildiği gibi Ph-Kireç ve Tuzluluk mücadelenin en etkili yollarından birincisidir.
Bitki yapraklarına külleme metodu ile uygulanan toz kükürtlerin bir süre sonra su yardımı ile atılması gerekir. Kükürt esasında yanıcı bir maddedir ve bitki yaprak ve gövdesine zarar vermesi istenmez.
Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar. Hastalığa toleranslı olan bitki çeşitlerinin ortama ekilmesi külleme hastalığı ile mücadele için tercih edilen yöntemlerden biridir.
Kükürt bağ dokularına, deri ve tırnak gelişimine oldukça olumlu etkileri olan bir maddedir. Kan şekerinin kontrolünü sağlamak, vücutta bulunan toksinleri temizlemek ve safra üretimine de katkıda bulunmak kükürdün faydaları arasındadır. Saçların gelişimi için de mutlaka kükürde ihtiyaç duyulur.
Kükürtü bir tenekeye koyun ve altına delikler açın.Haftada bir kere fidenin üstüne serpin. Küçük bir miktar kükürt de fidenin gövdesine serpilebilir. Hasat ve saklama, lezzetin iyisi meyve bitkisinde tamamen olgulaşana kadar kaldığında oluşur.
Tek çözümü Humik ve Fulvik asitlerdir. Toprağa doğrudan bolca leonardit kullanmak, ya da leonarditi KOH (Potasyum Hidroksit) ile çözerek, humat (Sıvı Humik Asit) şeklinde bolca kullanmak, bu belayı tarımın başından defeder. Kükürt kullanmak da kirecin çözünmesinde ve toprak pH sının düşürülmesinde etkilidir.
Yaz aylarında ısı sağlanmayan seralarda toprağa kükürt uygulanması gerekir. Isıtılan seralarda bu durum değişmektedir. Isıtılan seralarda her mevsim kükürt uygulaması yapılmalıdır. Kükürt uygulamasının bitkilere herhangi bir zararlı etkisi olmaz.
Elementel S0: Toprakların pH'sının düşürülmesinde kullanılan en etkili madde kükürttür. Uygulanan ve okside olan her bir molekül S için 2 mol H+ üretilir; bu üretilen H iyonları toprak pH'sını düşürür.
Kükürt Fazlalığı ve Kükürtün Zararları: Aşırı kükürt böbreklere zarar verir. İnsan vücudu fazla kükürt alması durumunda baş ağrısı, boğaz ve mide yanması, kusma gibi belirtiler gösterir. Ayrıca, alerjik deri hastalıklarına neden olur. Kükürt fazlalığı en çok astım hastalarını olumsuz etkiler.
Endüstriyel üretimin temel maddelerinden biri olan kükürt, başta sülfürik asit olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır. Saf kükürt; kükürt dioksit gazı, karbon sülfür ve tiyosülfat üretiminde de kullanılır. Tarım endüstrisinin de vazgeçilmez maddelerinden biridir. Yemler için katkı maddelerinde yer almaktadır.
Sülfür içeren amino asitler haricinde diyetle alınan önemli kükürt kaynakları; et, balık, süt, yumurta, soğan, sarımsak, pırasa, lahana, brokoli, turp gibi sebzeler, buğday ve nişastalı gıdalar, şarap kahve ve içme suyudur.
Genel olarak toz formunda uygulanan kükürtün yüksek miktarlarda uygulanması zorunluluğuna ve toz kükürtün etkisini 4-5 yılda göstermesine karşılık, sıvı kükürtün düşük miktarlarda uygulanabilir ve etkisini 1-2 hafta içinde gösterebilir olması önemli bir avantajdır.
Bitkinin hastalıklara karşı direncini arttırır. Susuzluğa ve kuraklığa karşı direncini arttırır. Bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır. Topraktaki kireci kırar ve ayrıca tuzluluğu önler.
Çöktürülmüş kükürt soluk sarı renkte, çok ince, kokusuz, amorf veya mikrokristalize bir tozdur. Pratik olarak suda çözünmez; karbon disülfit'te 1:2 oranında yavaşça çözünür (çözünme çoğu zaman tam olmaz); zeytin yağında 1:100 oranında çözünür; alkolde çok hafif çözünür.
İlaçlama Programı;
İlaç (Geçen yıl Bulaşık ise) ; Hakim çeşidin yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönem 5-10 Nisan tarihinde Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı
Sıvı kükürt yapraktan uygulama yapılabilen bir üründür.
Toz kükürtün toprakta çözünürlüğü üç ila dört yılı bulmasına karşın sıvı kükürt, iki ila dört hafta içerisinde etkin güce ve verime ulaşır. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde, ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Organik tarımda, toprak ıslahı için izin verilen ender maddelerden biridir.
Sıvı kükürt gübresi sayesinde toprak yumuşuyor.
Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
Taban ve nemli yerlerde ve yazı serin geçen yerlerde Haziran ve Temmuz olmak üzere iki kükürtleme daha yapmak gerekmektedir. Üçüncü ve dördüncü uygulamalarda dekara 10 kg kükürt kullanılır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde en az 4 uygulama yapılmalıdır. Diğer bölgelerde 2 uygulama yeterli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri