Proje çerçevesinde inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyla ülkenin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara'ya aktarılacak.
Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, "Gerede Sistemi'nden başkente yıllık ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır." dedi.
Su ile ilgili en yakın tarihi bilgimiz 1890 yılında Vali Abidin Paşa tarafından şehre getirilen Elmadağ ve Hanım Pınarı suları ile ilgilidir. Abidin Paşa kagir kanallarla şehre suyu getirmiş, şehir içinde bir kısmı font, bir kısmı demir ve künk borularla dağıtım sistemini kurarak çeşmelere bağlantısını yaptırdı.
Su Kaynaklarımız
Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduğundan Kızılırmak Sistemi'nin su potansiyeli çok yüksektir. Barajlarımızda Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduğundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Şubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.
Bolu Tüneli'nin trafiğe kapatılma süreci yaklaşık 46 gün sürecek. Tünel, planlanan tarih olan 9 Kasım 2023, saat 17.00'da tekrar trafiğe açılacak.
İlgili 39 soru bulundu
Yaklaşık 14 saat süren çalışmalarda, tünel çıkışında heyelan bölgesinde temizlik ve Ekrem Özdemir Viyadüğü'nün derz onarımı yapıldı. Çalışmaların bitmesinin ardından saat 22.00 itibarıyla İstanbul istikametine trafik tekrar açıldı.
Bolu Dağı Tüneli bugün yeniden hizmete açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara arasında ulaşımı sağlayan Anadolu Otoyolu, Bolu Dağı Geçişi, Ankara istikametinde 25 Eylül tarihinde trafiğe kapatılan 23 kilometrelik yolda çalışmaların tamamlandığını açıkladı.
Şehir şebeke suyu tüm bu standartlara göre güvenli şekilde tüketilebilir özelliktedir. Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin hem uluslararası hem de Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerine uygun olduğunu görüyoruz. Yani Ankara'nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir.”
Sonuçta Karadeniz'e 41.72° Kuzey 35.95° Doğu noktasında boşalır. Sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum illerinden geçtikten ve Sinop-Samsun sınırının bir bölümünü oluşturduktan sonra çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.
Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin hem uluslararası hem de Bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerin altında olduğunu görüyoruz. Yani Ankara'nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Su Arıtımı ve Temizlik Sorunları
Ağır metaller, kimyasal kalıntılar ve mikroorganizmalar gibi kirleticiler, musluk suyunun içilmesi durumunda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ankara'nın yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısında yer alan Gerede sistemi Bolu'nun Gerede ilçesinin güneydoğusundan başlayıp güneye doğru ilerliyor ve Çamlıdere Barajı'nda son buluyor.
“Şehir şebeke suyu tüm bu standartlara göre güvenli şekilde tüketilebilir özelliktedir. Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin hem uluslararası hem de Bakanlığımızın çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerin altında olduğunu görüyoruz. Yani Ankara'nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir.
BOLU'DA MUSLUKLARDAN ARTIK GÜVENLİ VE SAĞLIKLI SU AKIYOR… Bolu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımız şebeke suyunu artık güvenle içebilecekler” denildi.
Nehrin kızıl akışı, havadan görüntülendi. Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'dan doğarak, Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen, 1355 kilometreyle Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, ismini aldığı renge büründü.
Yeşilırmak, eskiden İris (Hititçe: 𒆪𒈨𒌍𒈠𒄩 Kumeşmaha, Grekçe: Ἶρις Iris), Sivas'ın kuzeydoğusundaki Suşehri ilçesi sınırları içindeki Kösedağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen nehir. Hititler döneminde önemli bir nehir olan Yeşilırmak, Kumeşmaha olarak isimlendirilmiştir.
Irmağın erozyonla getirdiği malzeme o kırmızı topraklar dolayısıyla suya karışınca da kızıl oluyor. Yani o kızıllık jeolojik yapıdan kaynaklanıyor" dedi. Kızıl doğup berraklaşıyor Kızılırmağın'ın Sivas'ın İmranlı ilçesinden başlayan kızıl yolculuğu döküldüğü Karadeniz'de ise berrak bitmekte.
Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz. Fakat içme suyunu kaynatarak arıtıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Suyu çok uzun süre kaynatmak, suyun tadını bozar.
-Arıtma suyu içilir mi? +Arıtma suyu içilebilecek en uygun sulardır. Doğal kaynak sularında bile suyun hangi kaynaklardan geldiğini bilmediğimiz için riskler vardır. Ancak arıtma suyunda bu riskler ortadan kaldırılır.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Bolu Dağı Tüneli, 23 Ocak 2007 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır.
"BÖLGEDE HEYELAN OLMADI, YOLA AKAN SU VE TOPRAK BULUNUYOR"
Ekiplerin incelemesinin sonucunda trafik güvenliğin sağlanması amacıyla otoyolun İstanbul istikametini trafiğe kapatma kararı alındı.
Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Geçişi, bakım onarım çalışmaları nedeniyle Ankara-İstanbul istikametinde 21 Kasım 2023 Salı günü 08.00-22.00 saatleri arasında ulaşıma kapatılacak. Ulaşım, Abant Kavşağı ile Kaynaşlı Kavşağı arasında D-100 Devlet Yolu üzerinden sağlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri