Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir. Tamamen psikolojik bir hastalıktır.
Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz.
Tipik semptomlar, titreme, gerilme, terleme, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve solunum güçlüğüdür. Fakat başka semptomlar da olabilir ve her zaman aynı anda ortaya çıkmayabilirler. anksiyete durumunda, güçlü bir delirme veya ölme korkusu da yaşanabilir.
Anksiyete hastalarının normal insanlara göre zekâ seviyelerinin yüksek olduğu ortaya çıktı. ABD'de yapılan bir araştırma, kaygı düzeyi ile zekâ seviyesi arasında bağlantı olabileceğini ortaya çıkardı.
Yaşam kalitesini düşürüyor. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde sürekli, aşırı ve yaşanan duruma uygun olmayan bir endişe oluşur. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller.
İlgili 23 soru bulundu
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir. Maalesef anksiyete ilerledikçe; anksiyeteyi, travmayı ya da stresi destekleyen anılar dışında her tür hatıra sınırlanmaya başlar.
Anksiyete kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanmasa da genetik yatkınlık risk faktörleri arasındadır. Ancak kişilerin genetik yatkınlığa sahip olması mutlaka anksiyete bozukluğu geliştirecekleri anlamına gelmez. Bu bağlamda çevresel faktörlerin etkisi yadsınamaz boyuttadır.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Anksiyetesi olan kişiler çevresinde meydana gelen kötü olaylara karşı sürekli en kötü senaryoyu düşünür ve durumun daha kötü olacağına kendini inandırır. Bu sebeple anksiyete krizi meydana gelir. Bu kişinin kontrolünde olmayan bir durumdur. Kişiler kendilerini panik halinde ve gergin bir durumda hisseder.
Depresyon ve anksiyete, farklı semptomlara ve duygusal durumlara yol açabilen farklı bozukluklardır. Depresyon genellikle aşırı üzüntü, umutsuzluk ve çaresizlik hisleriyle karakterizedir, anksiyete ise aşırı kaygı, korku ve gerginlik hisleriyle karakterizedir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Tedavisi Var Mı? Anksiyete bozukluğu günümüzde tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Çok sayıda ilaç şirketi duygu durum ya da kaygı bozukluklarını ortadan kaldıran ilaçlar üretmektedir. Antidepresan özelliği de bulunan bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Panik bozukluk, orta çocukluk çağında görülmeye başlar, 15-20 yaş arası zirve yaptığı dönemdir. Tipik olarak spesifik anksiyete oluşturacak bir durum olmaksızın, beklenmedik çok yoğun anksiyete ile oluşan psikiyatrik tablo panik atak olarak tanımlanır.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.
Korku ve panik kısa süreli olmasına rağmen anksiyete hem kalıcı hem de kroniktir. Bunun da ciddi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Çünkü kronik anksiyete sadece vücutta değil yaşam tarzı ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Kaygı, bunaltı, sıkıntı, endişe gibi anlamları da olan anksiyete, normalde herkeste görülen, bir tür hayata uyum yeteneği olarak değerlendiriliyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Bazı kronik hastalıklar: Diyabet, kalp, akciğer, hipertiroidizm, kronik ağrı veya irritabl bağırsak sendromu, tümörler, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım gibi hastalıklar, anksiyeteye benzer semptomlara neden olabilir veya var olan anksiyeteyi tetikleyerek daha da kötüleştirebilir.
Araştırmacılar, anksiyetesi ve hafif bilişsel bozukluğu olan hastaların beyinlerinin medial temporal lobunda daha yüksek atrofi oranlarına sahip olduğunu bulmuştur. Çalışmalar, kaygı ve stresin, beynin anıları oluşturan diğer bir parçası olan hipokampusa da zarar verebileceğini göstermektedir.
Kaygı bozukluğu ilerlediği durumda çeşitli fiziksel sorunlar olarak karşımıza çıkmakla beraber birlikte şizofreniye dönüşmez.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Anksiyete atakları yaşayan kişi için, anksiyete ile ilgili endişe ve korkular kartopuna dönüşebilir. Bu şekilde, her şeyden etkilenebilecek hassasiyete sebep olarak kişiyi acı çektiği, paniklediği ve neler olup bittiğini analiz edemediği bir noktaya getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri