NAYLON / POLYESTER Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Polyester: Polyester, yapısı gereği ısıya dayanıklı değildir. Kumaşın erimemesi için düşük ısıda ütülemenizi ve giysinin üzerindeki yönlendirmelere kesinlikle uymanızı tavsiye ederiz.
İlgili 15 soru bulundu
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Polyester giyim ürünlerinin ütülenmesi de önemlidir. Düşük sıcaklıkta ütüleyin ve bu işlemi ters çevirerek yapın. Ürünlerin üzerine su püskürtmek veya buharlı ütü kullanmak, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Polyester giysilerinizi nemliyken, orta ısıda ütüleyin. Eğer gerekirse su spreyini kullanabilirsiniz ancak buhar kullanmayınız. (Buhar kullanırsanız ve/veya yüksek ısıda ütülerseniz kumaşta parlamalara neden olacaktır.)
Polyester kumaş özellikleri oldukça fazladır. Temizlemesi kolay olan bu materyal aynı zamanda yıkama esnasında renklerin solmasını da engeller. Pamuk ve yün gibi kumaş türlerinin aksine bu kumaş çok daha çabuk kurur. Hatta zor kırışan bu malzeme ütü gerektirmez.
Kurutma Makinesi
Saç kurutma makinesi ile uğraşmak istemiyorsan kıyafetini birazcık ıslatıp kurutma makinesine de atabilirsin. Islatmak yerine hafif nemli bir çorabı da kullanabilirsin aynı işi görecektir. 15 dakikalık düşük ısıda kurutma işlemi sonrası en önemlisi kıyafetini hemen çıkartıp asman.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Ütü yaparken, kıyafetlerinizin kumaşına göre ütü ısısını ayarlayın. Ütünün ısısı kumaş için gerekli ısıdan fazla ise kumaş zarar görebilir, yanabilir.
Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkamaya ve sıkmaya uygundur. Kuruması için asılabilir. Hala nemliyken ütülenirse kat yerleri daha hızlı açılır ve kuruduğunda sıcak buharlı ütüyle ütülenebilir. Sentetik ve pamuk karıştırıldığında daha az kırışır ve daha kolay ütülenir.
Sirke ile yıkama: Normal deterjanla birlikte yıkama programına az miktarda sirke ekleyerek ürünü yeniden yıkayın. Deterjanın yarısı kadar sirke kullanın. Buhar: Ütüyü kumaşın üzerinde tutun ve buharı parlak işaretlerin üzerine gönderin. Tek başına buhar, kumaş parlaması izlerini kaldırabilir.
Tamamen fabrika üretimi bir kumaş olduğu için %100 pamuktur diyemeyiz. Polyester kumaşın yapısında sentetik polimer vardır. Sentetik polimer petrol ürünlerinin plastik hale dönüşmesinden sonra elde edilen ipliklerdir.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Polyesterin giyim sektöründe kullanım amacı, doğal ürünlere esneklik katmak ve kırışma oranlarını azaltmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri